Epätasainen maasto auttaa juoksijaa irtautumaan arjesta

4.7.2018

Fyysisten tuntemusten merkitys korostuu eri ympäristöissä juostessa. Suomen Akatemian rahoittaman tutkimuksen mukaan metsäpolkuja pitkin juostessa alustan epätasaisuuden tuomat haasteet auttavat lenkkeilijää irtautumaan arjesta tehokkaasti. Polkujen epätasainen alusta vaatii myönteisellä tavalla juoksijan keskittymistä, minkä vuoksi ajatukset eivät eksy arjen huoliin. Lisäksi polkujuoksusta syntyy positiivinen kokemus yhteydestä luontoon, kun juoksija keskittyy juurakoihin, kiviin ja muihin metsäpolulla vastaan tuleviin luonnonmuotoihin. Sen sijaan tasaisella alustalla juoksun ennakoitavuus voi myös auttaa löytämään myönteisen henkisen ja tekemisen tilan, jossa ei toisaalta tarvitse ajatella mitään ja jossa toisaalta mielessä pyöriviä asioita tulee ratkottua ilman aktiivista yrittämistä.

”Se, miltä alusta tuntuu juostessa, vaikuttaa monin tavoin kuntoilijoiden kokemuksiin ja rutiineihin. Se voi tehdä juoksemisesta miellyttävää, tylsää, haastavaa, kevyttä, raskasta ja niin edelleen”, kertoo tutkijatohtori Jarkko Bamberg, joka tutkii aihetta Suomen Akatemian rahoituksella.

Tampereen yliopistossa työskentelevä Bamberg pyrkii tutkimuksellaan hankkimaan uutta tietoa eri juoksuympäristöjen fyysisten kokemusten yhteydestä terveyteen ja hyvinvointiin. Eri fyysisten juoksukokemusten erot ovat huonosti tunnettuja. Aineiston perusteella lähivirkistysmetsissä sekä hoidetuilla kuntoradoilla että tallatuilla metsäpoluilla on oma roolinsa juoksun harrastajille. Tutkimustulosten avulla voidaan luoda otollisempia juoksuympäristöjä lähivirkistysmetsiin ja kannustaa ihmisiä juoksemaan lisää.

Tutkimuksessa on kerätty aineistoa Tampereella Kaupin urheilupuistossa lenkkeileviltä juoksun harrastajilta. Tutkimukseen osallistuvien kanssa tehtiin juoksuhaastattelu; haastateltavat veivät haastattelijan mukanaan heidän tyypilliselle juoksulenkilleen, jonka aikana keskusteltiin haastateltavan juoksukokemuksista ja -rutiineista. Juoksuhaastattelu myös videoitiin ja reitti tallennettiin GPS:n avulla. Kunkin osallistujan kanssa tehtiin tämän jälkeen uusi haastattelu, jossa videota ja juostua reittiä tarkasteltiin yhdessä ja keskusteltiin tarkemmin juoksuhaastatteluissa ilmenneistä asioista.

Lisätietoja

  • Jarkko Bamberg, Tampereen yliopisto, p. 040 727 1215

Kuva: Pond5.com

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?