Milloin käynnistyt Horisontti Eurooppa?

Hannele Lahtinen: Milloin käynnistyt Horisontti Eurooppa?

10.6.2021

Brysselin kylmästä keväästä huolimatta Horisontti Eurooppa on vihdoin käynnistymässä ─ vai onko sittenkään? Uusia haasteita valmistelussa tuntuu ilmestyvän aina edellisten jatkoksi. EU:n tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman uuden kauden alkamista odotellessa tutkijoiden ja yritysten kannattaa viimeistään nyt tutustua olemassa oleviin hakuteksteihin ja koota joukkonsa valmiiksi, jotta ajatuksella laaditut hakemukset saadaan aikanaan liikkeelle.

Kohmeinen kevät

Brysselissä on koettu miesmuistiin kylmin, sateisin ja hitain kesän tulo. Tiukkojen rajoitusten myötä koronatilastot on saatu koko maassa pikkuhiljaa siedettävimmiksi ja kesäkuuhun tultaessa reilun 11 miljoonan asukasmäärästä noin 50 % on saanut koronarokotteen vähintään kertaalleen.

Ravintoloita ja kahviloita on saatu avattua rajoitetusti, mutta toistaiseksi vasta ulkoilmassa. Katukuvassa tämä on tarkoittanut monien uusien terassien ilmestymistä jopa osittain ajotielle. Toimistoilla työskentelyä on aloiteltu varovaisesti, aluksi pienissä ryhmissä vaihtoviikoin. Lounastaminen ulkona on ollut jännittävää: Juuri kun auringon paistaessa on saanut lounaan tilattua ja nälkäinen mieli on odotusta täynnä, on kuin tyhjästä saattanut ilmaantua vesilasit pikaisesti täyttävä sadekuuro – ellei kuppila ole pystynyt tarjoamaan myös tuulenpuuskat kestävää katosta.

Kuin kevätsäätä myötäillen, yhtä kohmeiselta on tuntunut tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman, Horisontti Euroopan käynnistyminen. Haasteita on ollut jo kohta kolme vuotta kestäneen valmistelun aikana runsaasti Brexitistä Covidiin. Viime hetkellä on pysähdytty myös miettimään, miten avoimia Euroopan ulkopuolisessa kansainvälisessä yhteistyössä voidaan lopulta olla. Tässä pohdinta on kohdistunut erityisesti arkaluontoisimpiin aiheisiin, kuten kvantti- ja avaruustutkimukseen sekä kyberturvallisuuteen. Haettaessa balanssia riittävän avoimuuden ja EU:n teknologisen itsemääräämisoikeuden ja kilpailukyvyn kanssa, myös neuvottelut EU:n liitännäismaiden sopimuksista ovat viivästyneet ja hidastaneet Horisontti Euroopan käynnistymistä kokonaisuudessaan.

Joko vihdoin?

Optimismia onkin ilmassa ja koko ohjelman aloitusta odotellaan kesäkuun puolivälin paikkeille. Tämän jälkeen on mahdollista osallistua puiteohjelman yhteiskehittämiseen EU:n tutkimus- ja innovaatiopäivillä juuri ennen juhannusta. Komissio on ilmoittanut myös uudet ajankohdat lopuille Horisontti-hakujen tietoiskuille: Kannattaa siis lukita kalenterista päivämäärät 28.6.-9.7.2021 ja tutustua tietoiskujen sisältöön.

Miksi EU-rahoitus on tärkeää suomalaisille juuri nyt?

Suomalaisten on tällä hetkellä entistä tärkeämpää päästä mukaan eurooppalaiseen tutkimusrahoitukseen ja sen myötä avautuviin yhteistyömahdollisuuksiin. Suomalaisella osaamisella on paljon annettavaa digivihreän siirtymän toteuttamisen haasteisiin, eikä käsillä olevaa momentumia kannata jättää käyttämättä. Lisäksi on tärkeää saada tutkimukselle kansainvälistä näkyvyyttä, jota EU-rahoitus tuo tullessaan. Sitä tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-osaamista, mitä maassamme jo on, tarvitaan nyt rajoja rikkovien haasteiden ratkaisemiseksi laajemmin. Ja toisin päin: Se osaaminen, jota meillä ei vielä ehkä ole ollut, mutta jota on nyt tarjolla, soveltunee kotimaistenkin ratkaisujen avaimiksi.

Osana Horisontti Euroopan kokonaisrahoitusta on niin sanottu Next Generation EU -rahoitus toimille, joissa tavoitellaan nopeita tuloksia pandemiasta selviytymiseksi digivihreiden ratkaisujen turvin. Tätä samaa kokonaisuutta on myös Suomen Akatemian ja Business Finlandin kautta pian jaettava elpymisrahoitus vihreän ja digitaalisen kaksoissiirtymän vauhdittamiseksi sekä rakenteiden ja infrastruktuurien uudistamiseksi kotimaassamme. Parhaiten pandemiasta noustaan, kun kansallisesti ja EU:n kautta jaettava rahoitus ovat komplementaarisia.

Miten valmistautua hakuihin?

Hakuihin valmistautumisessa pätee vanha, vaikkakin hieman tylsältä kuulostava neuvo: Lue hakuilmoitus hyvissä ajoin ajatuksella ja tutustu arviointikriteereihin. Mieti myös, mihin rahoitus on tarkoitettu ja mitä tuloksilla halutaan saavuttaa. Ota lisäksi vastaan kaikki apu, mikä on tarjolla joko omassa organisaatiossasi tai kansallisesti.

Suomen Akatemiassa työskentelee noin puolet Horisontti Euroopan kansallisista yhdyshenkilöistä, jotka hoitavat osaltaan myös Akatemian hakuja tai muita tehtäviä. Kaikki toimijat Horisontti Euroopan hakuihin liittyen löytyvät puolestaan Business Finlandin kautta EU:n tutkimus ja innovaatiot -palveluista. Koneisto on siis valmiina ja valppaana jakamaan uusinta tietoa siitä, missä mennään. Brysselin Fili-toimistolta (Finnish Liaison Office for EU R&D) autamme molempia taustaorganisaatioita parhaamme mukaan ennakoivan tiedon hankinnassa vertaisverkostojen avulla.

Juuri nyt alkaa tuntua siltä, että kesä on saapunut vihdoin Brysseliin. Tervetuloa myös Horisontti Eurooppa!

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?