Kasvaingenetiikan tutkimuksen huippuyksikkö

Kasvaingenetiikka

Aaltonen Lauri, Helsingin yliopisto (HY); Nykter Matti, Tampereen yliopisto; Pitkäniemi Janne, Syöpärekisteri ja Taipale Jussi, HY

Kasvainten hoito on haastavaa, koska jokainen tapaus on omanlaisensa. Kasvaimen ominaisuuksiin vaikuttavat ympäristötekijät, potilaan oma perimä, kasvaimessa elämän aikana syntyneet geenimuutokset ja näiden yhdistelmät. Kasvaingenetiikan huippuyksikön tutkijat ovat aiemmin tehneet merkittäviä löytöjä kasvaingenomiikan alalla ja edistäneet tutkimuksen avulla tietämystämme pahanlaatuisesta kasvusta. Tämä luo vahvan pohjan uuden huippuyksikön tulevalle tutkimukselle.

Genomitutkimuksen teknologian kehitys on mahdollistanut yksilön ja kasvaimen koko genomin analysoinnin. Tutkimus on tuottanut valtavan määrän tietoa, ja alan teknologiavetoinen kehitys tarjoaa uusia mahdollisuuksia analysoida tätä tietomassaa tieteellisten läpimurtojen saavuttamiseksi.

Alan kansainvälisen kärjen tutkimuskokonaisuutena Kasvaingenetiikan huippuyksikkö pystyy lisäämään ymmärrystämme perimän toiminnasta käyttämällä hyväksi kansainvälisissä suurhankkeissa tuotettua tietomassaa ja suomalaisessa väestössä olevia ainutlaatuisia potilasryhmiä. Näiden ryhmien tunnistamisessa kansalliset rekisterit ovat avainasemassa. Hanke edesauttaa genomitiedon hyödyntämistä kansalaisten terveyden hyväksi uusien läpimurtohavaintojen kautta. Lisäksi hanke tuottaa osaamista, jota tarvitaan uusien kansallisten avauksien – Suomen Syöpä- ja Genomikeskuksen – toiminnan käynnistämisessä ja kehittämisessä.

Lisätietoja:

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?