Akateemikko Teuvo Kohonen

(1934-2021)

Akateemikko Teuvo Kohonen (s. 1934) on tietotekniikan tutkimuksen ja koulutuksen uranuurtaja. Hän on urallaan suuntautunut neurolaskennan tutkimukseen, jossa hän on saavuttanut huomattavan korkean kansainvälisen aseman.

Kohosen vuonna 1981 kehittämä itseorganisoivan kartan menetelmä (self-organizing map, SOM) on eräs tunnetuimmista neurolaskenta-algoritmeista. Menetelmään perustuu useita tuhansia tieteellisiä artikkeleita, minkä perusteella sitä voidaan pitää kaikkien aikojen laajimmalle levinneenä suomalaisena tieteellisenä tuloksena. Kohosen karttana tunnetun SOM:n sovelluksia hyödynnetään muun muassa dokumenttien ja kuvien analyysissä, prosessitekniikassa, sähkötekniikassa, kemiassa, lääketieteessä, taloustieteissä ja lingvistiikassa.

Kohonen työskenteli Teknillisessä korkeakoulussa tutkimus- ja opetustehtävissä 1950-luvulta aina vuoteen 1993 sekä Suomen Akatemian tutkija- ja akatemiaprofessorina lähes tauotta vuosina 1975–1999. Hän on kansainvälisesti ansioituneimpia tutkijoita neuraalilaskennan ja assosiaatiomuistien alalla sekä elektroniikan ja tietotekniikan koulutuksen ja tutkimuksen uranuurtaja Suomessa. Kohoselle on myönnetty muun muassa kansainvälisen sähkö- ja elektroniikkainsinöörien järjestö IEEE:n pioneeri- ja elämäntyöpalkinnot.

Akateemikon arvonimen hän sai vuonna 2000.

Akateemikko Kohosen laajalti tunnettua  data-analyysialgoritmia "itseorganisoiva kartta" (self-organizing map, SOM) on käytetty jo  tuhansissa tieteellisissä ja teknillisissä sovelluksissa. Hän on nyt kirjoittanut siitä open-access- opaskirjan "MATLAB Implementations and Applications of the Self-Organizing Map"  (199 sivua), mikä on kohdistettu erikoisesti uusille käyttäjille. Se  sisältää  monia  esimerkkisovelluksia, joissa on yksityiskohtaisesti selitetty, kuinka data-analyysiongelmaa lähestytään, kuinka datatiedostoja esikäsitellään ja kuinka SOM-algoritmi ohjelmoidaan erilaisille datatyypeille. Kirja soveltuu  itseopiskeluun, mutta  sitä voidaan käyttää myös erityisten "tiedonlouhinta"-kurssien harjoituskirjana.   

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?