Akateemikko Olli Lehto

(1925-2020)

Akateemikko Olli Lehto (1925-2020) tunnetaan maamme matemaattisten tieteiden edistäjänä ja uusien matemaatikkosukupolvien kouluttajana. Hänen panoksensa näkyy vahvana myös Suomen korkeakoululaitoksen kehittämisessä.

Lehto on tehnyt pääasiallisen elämäntyönsä Helsingin yliopistossa, viimeksi matematiikan professorina, yliopiston rehtorina ja kanslerina. Tutkimukset ovat kohdistuneet klassilliseen funktioteoriaan ja kvasikonformikuvauksiin. Hän on kirjoittanut tieteellisiä monografioita ja oppikirjoja, jotka ovat kauan säilyttäneet keskeisen asemansa, sekä kuusi suurelle yleisöllekin tarkoitettua tieteenhistoriallista kirjaa.

Suomen Akatemian tutkijaprofessorina Lehto oli 1970–1975. Lisäksi hän on työskennellyt vierailevana professorina useissa ulkomaisissa yliopistoissa, matemaatikkona teollisuuden palveluksessa sekä luottamustehtävissä lukuisissa suomalaisissa ja kansainvälisissä tiede- ja kulttuurijärjestöissä. Vuonna 2009 Lehdolle myönnettiin tiedonjulkistamisen valtionpalkinto elämäntyöstä.

Akateemikon arvonimen hän sai vuonna 1975.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?