Akateemikko Jorma K. Miettinen

(1921-2017)

Akateemikko Jorma K. Miettinen (1921-2017) käynnisti radiokemian opetuksen ja tutkimuksen Suomessa. Hän toimi radiokemian professorina neljännesvuosisadan ajan ja hänen radiokemialliset tutkimuksensa ovat saaneet paljon kansainvälistä huomiota.

Miettinen aloitti 1950-luvulla ilmakehässä suoritettujen ydinkokeiden laskeumien kartoitusmittaukset. Hän organisoi nopeasti laajoja tutkimushankkeita, joissa selvitettiin ravintoketjujen osuutta radionuklidien rikastumisessa sekä tämän vaikutusta arktisten alueiden asukkaisiin. Laskeumatutkimukset synnyttivät Miettisen ideoimina jatkuvasti uusia hankkeita, kuten luonnollisen radioaktiivisen laskeuman tutkimukset, raskasmetallit ja transuraanit ympäristöongelmana ja ydinjätteiden konsentroimismenetelmät.

Miettinen tunnetaan myös näkyvästä työstään Nobel-palkittujen tiedemiesten perustamassa Pugwash-liikkeessä, joka etsii ratkaisuja globaaleihin ongelmiin ja tukee aseriisuntaa. Miettisellä on ollut lukuisia merkittäviä tieteellisiä luottamustehtäviä. Hänelle myönnettiin vuonna 1987 Helsingin yliopiston tiedonjulkistamispalkinto ja vuonna 1994 Suomen arvostetuin kemian tunnustuspalkinto, kultainen Gadolin-mitali.

Akateemikon arvonimen hän sai vuonna 1995.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?