Akateemikko Albert de la Chapelle

(1933-2020)

Akateemikko Albert de la Chapelle (s.1933) on luonut vaikuttavan uran lääketieteellisen genetiikan parissa yli neljän vuosikymmenen aikana. Hän on tutkinut lääketieteen keskeisimpiä ongelmia kulloinkin soveltuvimpien ja ajanmukaisimpien lähestymistapojen avulla. Uransa alussa de la Chapelle tutki erityisesti X-kromosomaalisia poikkeavuuksia. Myöhemmin hän perehtyi suomalaisen tautiperinnön geenivirheisiin ja perinnöllisen paksunsuolen syövän geenitaustaan. Suomalainen tautigeenien tutkimus on kansainvälisesti erittäin tunnettua ja arvostettua pitkälti de la Chapellen työn ja hänen erinomaisten kansainvälisten kontaktiensa ansiosta.

De la Chapelle nimitettiin Suomen ensimmäiseksi lääketieteellisen genetiikan professoriksi Helsingin yliopistossa vuonna 1974. Vuosina 1985–1995 hän toimi Suomen Akatemian akatemiaprofessorina ja hänen tutkimusryhmänsä nimitettiin tutkimuksen huippuyksiköksi vuonna 1994. Vuodesta 1997 lähtien hän on ollut Ohio State Universityn syöpägenetiikan professori sekä syöpägenetiikan tutkimusohjelman johtaja.

De la Chapelle on yksi siteeratuimpia ja kansainvälisesti näkyvimpiä suomalaistutkijoita. Vuonna 1997 hänet kutsuttiin Yhdysvaltain tiedeakatemian (National Academy of Sciences) jäseneksi ja vuonna 2002 hänelle myönnettiin Yhdysvaltain ihmisgenetiikan seuran (American Society of Human Genetics) William Allan -palkinto elämäntyöstä alalla.

Akateemikon arvonimen hän sai vuonna 1997.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?