Riina Ojala

23.4.2024

RiinaOjalaLN.jpg

”Olen Riina Ojala, suoritan ensimmäisen vuoden maisteriopintoja Eurooppa-tutkimuksesta Ruotsissa, Göteborgin yliopistossa. Aion loppuopinnoissani ja gradussani keskittyä sosiaalipolitiikkaan EU-tasolla. Suomen Akatemiassa olen toinen kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen vastuualueen kahdesta kevään 2024 harjoittelijasta.

Hain Suomen Akatemiaan harjoitteluun hyvin pienin esitiedoin. Akatemian verkkosivujen selailun perusteella harjoittelu alkoi kuitenkin kiinnostaa. Suurena houkuttimena toimi se, että tiesin niin vähän. On ollut todella antoisaa oppia entuudestaan lähes tuntemattoman organisaation toiminnasta ja sen asemasta akateemisessa ja tieteellisessä maailmassa. Kiinnostus vahvistui etenkin työhaastattelun jälkeen; etähaastattelunkin kautta kantautui todella hyvä kuva Akatemian työyhteisöstä. Tämä tunne on harjoittelun myötä vain voimistunut.

Harjoitteluni pääasiallinen tehtävä on avustaa rahoitushakuprosessin osana olevissa asiantuntijapaneeleissa. Tämä niin sanottu paneelikausi ja siihen liittyvät valmistelut vievätkin kolmen kuukauden harjoittelustani noin puolet. Mielenkiintoisten paneelikeskusteluiden lisäksi työnkuvaani on rakennettu oman mielenkiinnon ja osaamisen mukaan. Harjoittelun loppupuolelle minulle koottiin työpaketti Horisontti 2020 -ohjelman ja European University Institutin (EUI) parista.

Ehdottomasti parasta harjoittelussa on ollut uuden oppimisen lisäksi mukaan ottava työyhteisö ja etenkin kanssaharjoittelijat. Apua on saanut aina sitä tarvittaessa ja uusiin työtehtäviin ja työyhteisöön perehdytys oli ilahduttavan kattavaa. Olen nähnyt hybridityöskentelyn parhaat puolet, mutta myös nauttinut työkavereiden näkemisestä toimistolla. Harjoitteluni mieleenpainuvin työpäivä oli, kun pääsi seuraamaan akatemiapalkinnonjakotilaisuutta.

Suomen Akatemiassa pääsee laajasti ja omat mielenkiinnon kohteet huomioiden tutustumaan ajankohtaiseen suomalaiseen tutkimukseen ja sen taustalla olevaan arviointiprosessiin. Harjoittelulla on paljon annettavaa vaikkei suoranaisesti tutkijan uralle tavoittelisikaan. Omalla kohdallani harjoittelu kuitenkin vain vahvisti haavetta tohtorinopinnoista tulevaisuudessa, ehkä jopa pidemmästäkin urasta tutkimuksen parissa.”

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?