Ilona Lehtonen

31.5.2024

Ilona LehtonenLN.jpg

"Moro! Olen Ilona Lehtonen, ja tänä keväänä olen saanut toimia korkeakouluharjoittelijana Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan vastuualueella. Koulutukseltani olen humanististen tieteiden kandidaatti, ja olen tällä hetkellä viidennen vuoden venäjän kielen opiskelija. Hauska yhdistelmä, eikö? Oman alani ja vastuualueeni aiheiden eriävyys ei kuitenkaan ole haitannut työskentelyäni, vaan päinvastoin – olen saanut oppia valtavasti luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksesta sekä päässyt kehittämään itseäni niin työntekijänä kuin opiskelijana. Koulutustaustastani on ollut myös erityistä hyötyä uudenlaisten näkökulmien esiintuomisessa.

Hain harjoitteluun Akatemiaan ystävän suosituksen myötä. Innostuin korkeakouluharjoittelijan paikasta entistä enemmän tutustuttuani organisaatioon verkkosivujen kautta, ja päätin hakea paikkaa. Hakemisen taustalla vaikuttivat myös mahdollisuudet kansainvälisyyden, monitieteisyyden ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen saralla, ja näitä kaikkia Akatemiassa pääsee kokemaan. Suosittelen harjoittelua siis jokaiselle, jota kiinnostavat nämä laajat kokonaisuudet!

Akatemian korkeakouluharjoittelijan pestissä on ollut mahtavaa se, että työtä pääsee tekemään omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Olen itsekin saanut vaikuttaa harjoittelun aikaisiin tehtäviini, ja kevään aikana olen päässyt tekemään työtehtäviä laidasta laitaan. Olen toiminut paneelisihteerinä, kirjoittanut juttusarjaa naisten asemasta luonnontieteiden ja tekniikan alalla, järjestänyt kansainvälistä risteilyseminaaria sekä työstänyt omaa selvitystehtävääni ICT 2023 -ohjelman akatemiahankkeiden parissa. Yhteistyö ohjaajieni kanssa ja koko vastuualueen tuki ovat auttaneet minua menestymään tehtävissäni ja tehneet niistä erityisen mielekkäitä.

Heti harjoittelun alussa yllätyin siitä, miten paljon vastuuta harjoittelijat saavat Akatemiassa. Harjoittelijoihin todella luotetaan, ja heitä pidetään tasavertaisina työkavereina. Harjoittelijoiden työpanosta arvostetaan, ja minunkin selvitystehtäväni tuloksia hyödynnetään myöhemmin tutkimusohjelman loppuarvioinnissa. Akatemia on työyhteisönä lämmin, vuorovaikuttava ja täynnä asiantuntijoita, joiden innokkuus tarttuu."

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?