Suomeen hyvä menestys Euroopan tutkimusneuvoston Advanced Grant -rahoitushaussa

11.4.2024

Euroopan tutkimusneuvosto (ERC) on myöntänyt Advanced Grant -rahoituksen seitsemälle Suomessa työskentelevälle tutkijalle. Kaikilla rahoitetuilla on tutkijanurallaan vahva kytkös Suomen Akatemialta saatuun aiempaan tutkimusrahoitukseen muun muassa lippulaiva- ja huippuyksikköohjelmista, akatemiaprofessorirahoituksesta sekä akatemiahanke- ja akatemiatutkijarahoituksesta.

ERC:n Advaced Grant -rahoitus myönnetään kokeneille ja erityisen ansioituneille tutkijoille poikkeuksellisten ja epätavanomaisten tieteellisten avausten tekoon. Rahoituksen suuruus on 2,5 miljoonaa euroa, ja hankkeet kestävät viisi vuotta. Suomessa työskentelevien tutkijoiden hakumenestys oli tällä kertaa ilahduttavalla tasolla: onnistumisprosentti haussa oli 14,6. Kokonaisuudessaan rahoituksen sai 13,9 prosenttia hakijoista.

ERC:n Advanced Grant -rahoitusta saaneet, Suomessa työskentelevät tutkijat aiheineen ovat:

  • Hannu Häkkinen (Jyväskylän yliopisto): Dynamic nanocluster – biomolecule interfaces (DYNANOINT)
  • Olli Ikkala (Aalto-yliopisto): Life-Inspired Soft Matter (Dyna-Mat)
  • Johanna Ivaska (Turun yliopisto): Regaining control of cancer at biological borders (BorderControl)
  • Lauri Nummenmaa (Turun yliopisto): Multisystem imaging of whole-body emotion circuits with total-body positron emission tomography (TOTALBODY)
  • Antti Oulasvirta (Aalto-yliopisto): Artificial User (Artificial User)
  • Kari Rummukainen (Helsingin yliopisto): Computational Cosmology and Gravitational Waves (CoCoS)
  • Jason Silverman (Helsingin yliopisto): Work without End: Informal Taxation and Forced Labor within Persian Southern Levantine Temple Economy and Society (WORK-IT)

Nyt rahoitetuista tutkijoista Ikkala, Ivaska, Nummenmaa ja Oulasvirta ovat saaneet ERC-rahoitusta aiemminkin. Heistä teknillisen fysiikan professori Ikkala saa Advanced Grant -rahoituksen nyt jo kolmannen kerran. Ikkala on Aalto-yliopiston ensimmäinen kolmannen Advanced Grantin saaja, Suomessa toinen ja koko Euroopassakin osa pientä tutkijajoukkoa. Opetus- ja kulttuuriministeriö palkitsi Ikkalan ansioistaan tutkijana Suomen tiedepalkinnolla 2023, ja Suomen Akatemia Lauri Nummenmaan akatemiapalkinnolla yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta 2015.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?