Korkea laatu EU:n tutkimuksen puiteohjelman kulmakivenä tulee säilyttää

30.5.2024

EU:n tulevan TKI-budjetin huomattava kasvattaminen on välttämätöntä niin EU:n kuin Suomen osaamispohjan, kilpailukyvyn sekä tiedon ja tutkimuksen omavaraisuuden tukemiseksi, Suomen Akatemia toteaa tulevaa tutkimus- ja innovaatiopuiteohjelmaa (FP10) käsittelevässä kannanotossaan. Puiteohjelmien kautta on rahoitettu korkealaatuisia TKI-hankkeita vuosikymmenten ajan ja sen avulla Eurooppaan on luotu osaamista ja lisätty kilpailukykyä. Uutta tietoa ja älykkäitä ratkaisuja luovaan puiteohjelmaan tulee jatkossakin investoida kunnianhimoisesti.

Kannanotossa korostetaan myös, että tuleva FP10-rahoitus varataan ja jaetaan tutkimukseen ja huipputason innovaatioihin. Korkea laatu puiteohjelman kulmakivenä tulee säilyttää. Rahoitetun tutkimuksen, rahoitettavien hankkeiden arvioinnin ja toteutuksen on oltava vastuullista. Ohjelman budjettia ei myöskään tule kuormittaa aloitteilla, jotka eivät edusta TKI-toimia, eivätkä sisälly ohjelman strategiseen suunnitelmaan. Tutkimusrahoituksen pitkäjänteisyydestä on pidettävä huoli.

Suomen Akatemia nostaa kannanotossa esiin kärkitutkimuksen vahvistamisen tarpeen sekä tutkijoiden omista aloitteista nousevan tutkimuksen osuuden kasvattamisen rahoituskokonaisuudessa. Myös tutkijanuria ja tutkimusinfrastruktuureja on tuettava entistä vahvemmin.

Lue koko kannanotto

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?