Vuoden Professori – professori Anssi Paasi

17.1.2020

Professoriliitto on valinnut Vuoden Professoriksi maantieteen professori Anssi Paasin Oulun yliopistosta. Valinta julkistettiin Communicatio Academica -tapahtumassa perjantaina Vaasassa.

"Vuoden Professori Anssi Paasia pidetään kansainvälisesti tunnetuimpana, arvostetuimpana ja siteeratuimpana suomalaisena ihmismaantieteilijänä. Paasin tutkimustyötä kuvaa monitieteisyys ja ennakkoluulottomuus. Tutkimusaiheet ovat juuri nyt hyvin ajankohtaisia: rajat, humanitaarinen maahanmuutto, nationalismin nousu. Professori Paasi on puhunut ja puhuu vahvasti perustutkimuksen merkityksen puolesta", totesi Professoriliiton puheenjohtaja Jouni Kivistö-Rahnasto esitellessään Vuoden Professori -valinnan perusteluita.

Professori Paasi (64) on toiminut maantieteen professorina Oulun yliopistossa vuodesta 1989. Akatemiaprofessorina hän oli vuosina 2008-2012. Paasi johti Suomen Akatemian RELATE-huippuyksikköä vuodet 2014-2019. Molemmat olivat ensimmäisiä maantieteen alalla. Huippuyksikössä oli tutkimusryhmiä Oulun, Tampereen ja Helsingin yliopistoista.

Anssi Paasin tutkimusala on poliittinen maantiede ja rajatutkimus. Paasin väitöskirjatutkimuksessaan The Institutionalization of Regions: Theory and Comparative Case Studies (1986) kehittämä alueteoria on ihmismaantieteen alalla kansainvälisesti tunnettu. Territories, Boundaries and Consciousness (1996) on rajatutkimuksen alan klassikko. Paasin tutkimusalan merkittävyys on viime aikoina vain noussut humanitaarisen muuttoliikkeen kasvun ja nationalismin nousun myötä. RELATE-huippuyksikön tuore (2019) Routledgen kustantama toimitettu teos Borderless World for Whom? Ethics, Moralities and Mobilities pureutuu kansainvälisen muuttoliikkeen, matkailun, etiikan ja rajojen suhteisiin.

Paasi on ollut koko uransa ajan tutkimuksellisesti hyvin tuottelias. Hänen tieteellinen julkaisuluettelonsa sisältää yli 270 nimikettä. Monet tutkimukset on julkaistu kansainvälisissä huippusarjoissa. Paasi on toiminut myös merkittävissä tutkimuksen arviointitehtävissä, mm. viimeksi Euroopan tutkimusneuvoston ERC-hakemusten arviointipaneelien jäsenenä.

Opetustyössään Paasi on pyrkinyt yhdistämään huippututkimuksen ja luentokurssit kiinteästi yhteen. Hän on organisoinut lukuisia kansainvälisiä tohtorikoulutustilaisuuksia Suomen Akatemian rahoittaman maantieteen tutkijakoulun puitteissa 1990- ja 2000-luvuilla. Väitöskirjoja Anssi Paasi on ohjannut toistakymmentä.

Suomalaisen tiedeakatemian jäseneksi Paasi kutsuttiin vuonna 2001. Hänen tieteellisiä artikkeleitaan on palkittu kansainvälisillä palkinnoilla. Vuoden Professori -valinnan palkintosumma on 20 000 euroa.

Lähde: Professoriliiton tiedote

Lisätietoja:

  • professori Anssi Paasi, 0294 481 703
  • puheenjohtaja Jouni Kivistö-Rahnasto (Professoriliitto), 045 657 5757
  • Professoriliiton verkkosivu

 

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?