27 konsortiota strategisen tutkimuksen aiehausta varsinaiseen hakuun

10.3.2020

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) päätti 9.3.2020 kutsua 27 konsortiota varsinaiseen hakuun. Kutsun kaksivaiheisen STN:n ohjelmahakujen varsinaiseen hakuun sai noin 30 prosenttia aiehakuun jätetyistä hakemuksista. Valintapäätösten perusteena olivat hankkeiden sopivuus ohjelman teemaan ja tavoitteisiin sekä niiden yhteiskunnallinen merkitys, vaikuttavuus ja tieteellinen laatu.

Haettavana oli kaksi uutta ohjelmaa, joihin saatiin yhteensä 89 aiehakemusta. Hakemuksissa oli mukana tutkijoita yli 60 organisaatiosta ja eri tutkimusaloja oli edustettuna yhteensä noin 90. Ilmastonmuutos ja ihminen (CLIMATE) -ohjelmaan tuli 37 hakemusta, joista varsinaiseen hakuun kutsun sai 12. Tiedon lukutaito ja tietoon perustuva päätöksenteko (LITERACY) -ohjelmaan saapui 52 hakemusta, joista 15 kutsuttiin toiseen vaiheeseen.

Kansainväliset asiantuntijat käsittelivät aiehakemukset ohjelmakohtaisesti. He arvioivat hankkeiden sopivuutta ohjelmaan ja niiden tieteellistä tasoa sekä yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Hakemuksia arvioinneilla asiantuntijoilla on monipuolinen kokemus sekä tieteestä ja tutkimuksesta että tieteellisen tiedon hyödyntämisestä. Arvioitsijat laativat kullekin hakemukselle kirjallisen lausunnon, jonka kaikki hakijat ovat saaneet.

Strategisen tutkimuksen neuvoston puheenjohtaja on ilahtunut ohjelmiin lähetettyjen hakemuksien laadusta. "Ohjelmateemojen näkökulmasta on keskeistä, että olemme osanneet muotoilla ne niin, että niissä on tarttumapintaa tutkijoiden luovuudelle. Tutkijat ovat hienosti vastanneet huutoon ja tarjoavat sellaistakin, mitä emme osanneet edes odottaa", arvioi STN:n puheenjohtaja Kimmo Nuotio saapuneita hakemuksia.   

Varsinaisen haun hakemukset arvioidaan molempien ohjelmien osalta kahdessa eri asiantuntijapaneelissa, joista toinen keskittyy hakemusten tieteelliseen laatuun ja toinen niiden yhteiskunnalliseen vaikuttavuuteen. Strategisen tutkimuksen neuvosto päättää ohjelmiin otettavista hankkeista syyskuussa 2020.

Jatkoon valitut hakemukset ovat tiedotteen liitteenä.

Lisätietoja:

 • Strategisen tutkimuksen varsinaiseen hakuun valitut hakemukset (pdf)

 • Ilmastonmuutos ja ihminen (CLIMATE):
  tiedeasiantuntija Tuomas Katajarinne, p. 029 533 5067
  tiedeasiantuntija Pilvi Toppinen, puh. 029 533 5064

 • Tiedon lukutaito ja tietoon perustuva päätöksenteko (LITERACY):
  tiedeasiantuntija Krista Nuutinen, p. 029 533 5043
  tiedeasiantuntija Milja Saari, puh. 029 533 5123

 • Strategisesta tutkimuksesta yleisesti
  vastuualueen johtaja Päivi Tikka, 029 533 5007

  sp. etunimi.sukunimi(a)aka.fi 

www.strateginentutkimus.fi

Suomen Akatemian viestintä
viestintäsuunnittelija Tiina Salo
p. 029 533 5084
sp. etunimi.sukunimi(a)aka.fi 

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?