Maailma hukkuu vaatejätteeseen – suomalainen tutkimus on mukana ratkaisemassa ongelmaa

27.6.2019

Maapallo on tukehtumassa vaatejätteeseen. Suomessa turhia vaatteita päätyy jätteeksi vuodessa arviolta 70 000–100 000 tonnia. Yhdelle suomalaiselle arvioidaan kertyvän vuoden aikana jopa 17 kiloa vaate- ja tekstiilijätettä. Koko maailmassa syntyy yhden vuoden aikana 100 miljoonan tonnin vaatejätevuori. 

Vaatejäteongelman ratkaisulla on kiire. Millaisella aikataululla uusia ympäristöystävällisempiä materiaaleja ja muita kestäviä ratkaisuja voidaan odottaa?

Yhteiskunnan tasolla ratkaiseva on tutkimuksen rooli. Tutkimuksen ansiosta saamme kestävällä tavalla tuotettuja ja kierrätettäviä materiaaleja sekä täysin uusia ideoita ja ratkaisuja tulevaisuuden kuluttajan ja yhteiskunnan hyväksi. Tutkimuksella on vahva rooli myös kiertotalouden ratkaisujen ideoijana. 

Näistä aiheista keskustellaan lisää heinäkuussa Porissa. Suomen Akatemia ja Sitra järjestävät keskustelutilaisuuden SuomiAreenalla kaupungintalon pihalla torstaina 18. heinäkuuta klo 16.

Keskustelussa pohditaan, mikä on yhteiskunnan, vaateteollisuuden, vaatesuunnittelijan ja kuluttajan rooli kestävämmän vaateteollisuuden rakentamisessa.

Suomen Akatemian rahoittamassa FinnCERES -lippulaivassa – joka on yksi Akatemian kuudesta lippulaivasta – tehdään syvällistä materiaalitutkimusta ja kehitetään biotalouden tulevaisuuden ratkaisuja laajassa yhteistyössä alan eri toimijoiden kesken. Tutkijat kehittävät uusia biopohjaisia materiaaleja mm. ligniiniselluloosasta teollisen mittakaavan tuotantoon kansainvälisille markkinoille.

Suomessa tehtävä puupohjaisten materiaalien tutkimus on jo varsin pitkällä ja ensimmäiset näistä materiaaleista valmistettavat vaatteet voivat olla kuluttajien ulottuvilla jo lähivuosina. Täysin uudenlaisilla materiaaleilla on vaateteollisuuden lisäksi käyttöä myös monilla muilla elämänalueilla: esimerkiksi kotitaloustarvikkeissa sekä ilman- ja vedenpuhdistusjärjestelmissä. 

FinnCERES-lippulaivan tutkimus pohjaa vahvasti kestävän kehityksen tavoitteisiin, ja tutkijat uskovat kehitettävien ratkaisujen tarjoavan meille tulevaisuudessa kestävän kasvun mahdollisuuksia. Suomessa tehdään paljon muutakin kansallisesti ja kansainvälisesti kiinnostavaa ja ajankohtaista tutkimusta vaatejätteen vähentämiseksi.

Jos haluat kuulla millä konkreettisilla tavoilla tekstiilijäteongelmaa ratkaistaan, mitkä asiat hidastavat ja mitkä nopeuttavat biopohjaisten materiaalien yleistymistä ja millaiseksi tutkijat visioivat tulevaisuuden vaateteollisuuden, niin tule paikalle. 

Nähdään SuomiAreenalla! 

Pukeudu puuhun – kestävyyttä vaatebisnekseen
Suomen Akatemian ja Sitran paneelikeskustelu SuomiAreenalla
torstaina 18.7.2019 klo 16.00-17.00
Kaupungintalon piha, Hallituskatu 12, Pori
https://suomiareena.fi/

Katso tallenne

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?