D-vitamiinitutkimus siivitti Utajärven lukion Tiedetonni-kilpailun voittoon

15.5.2018

Utajärven lukio voitti opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Akatemian ja Opetushallituksen lukioille järjestämän Tiedetonni-kilpailun. Utajärven lukion ansiokkaassa projektissa tutkittiin biologian ja maantiedon opettaja Liisa Virran johdolla riittävää D-vitamiinin saantia. Palkinnon jakoi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen Tiedefoorumi-tapahtumassa keskiviikkona 9. toukokuuta. Palkintoraha, 1000 euroa, tarjoaa koululle mahdollisuuden uusien projektien toteuttamiseen.

Palkintoperusteissa Utajärven lukion projekti sai kiitosta siitä, että siinä pureuduttiin D-vitamiinin mainoslauseiden taakse ja haettiin niille tietopohjaa. Työssä oli vahva tieteellinen ote ja erinomainen kysymyksenasettelu tutkimushypoteeseja myöten. Lisäksi työssä kerättiin monipuolisesti dataa. Työ nosti hyvin esille ruoan yllättävänkin suuren merkityksen D-vitamiinin lähteenä. Hyvää on myös se, että projekti saa jatkoa tulevina vuosina.

Tiedetonnikilpailulla haettiin hyviä esimerkkejä siitä, miten lukiot, korkeakoulut ja tutkimusorganisaatiot voivat tuoda yhdessä tiedettä ja tutkimusta opiskelijoiden elämään jo mahdollisimman varhain.

Kilpailuun osallistui yhteensä 14 lukiota. Finaaliin valittiin kuusi projektia kuudesta lukiosta eri puolilta Suomea. Utajärven lukion lisäksi Tiedetonnin voitosta kilpailivat Jyväskylän normaalikoulu, Ulvilan lukio, Kaarinan lukio, Helsingin luonnontiedelukio ja Lahden Lyseo. Suomen Akatemian, opetus- ja kulttuuriministeriön ja Opetushallituksen asiantuntijoista koostunut raati kiinnitti huomiota etenkin projektin kiinnostavuuteen, omaperäisyyteen ja innostavuuteen. Raati oli erityisen iloinen siitä, että kilpailulla pystyttiin tavoittamaan näin monia innovatiivisia, monipuolisia ja haastavia projekteja.

Lisätietoja

Valokuvia Tiedefoorumista ja Tiedetonnista on saatavissa Suomen Akatemian viestinnästä, viestinta(at)aka.fi.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?