Tieteellä terveyteen – mutta miten? TERVA-akatemiaohjelman loppuseminaari

Ajankohta
14.11.2022
Paikka Tiedekulma, Helsinki
Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen on päättynyt

Tieteellä terveyteen (TERVA) -akatemiaohjelma luo uusia, rohkeita tutkimusavauksia merkittävistä sairauksista aiheutuvien terveysongelmien vähentämiseksi. Ohjelma korostaa tieteellisen tutkimuksen merkitystä kansanterveydellisten haasteiden ratkaisemisessa. Ohjelmalla tavoitellaan paitsi tieteen uusiutumista ja korkeaa vaikuttavuutta, myös uudenlaista yhteistyötä terveydentutkimusta rahoittavien säätiöiden välillä. Rahoitusyhteistyöhön osallistuvat Aivosäätiö, Lastentautien tutkimussäätiö, Suomen Lääketieteen Säätiö ja Syöpäsäätiö (2018-2020).

TERVA-ohjelman ensimmäisessä tutkimusrahoitushaussa vuonna 2017 tutkimusasetelmien muotoilussa rohkaistiin riskinottoon, joka tuli perustella tulosten kansanterveyttä edistävien vaikutusten kannalta. Ohjelmaan valittavilta tutkimushankkeilta edellytettiin ennakkoluulottomia ja rajoja rikkovia uusia lähestymistapoja. Rahoitukseen valikoituivat kansainvälisen vertaisarvioinnin perusteella ns. ”high risk - high gain” hankkeita, joissa tutkimuskohteina ovat mm. reuma- ja syöpätaudit, dementia, metabolinen oireyhtymä ja ylipaino sekä lasten motorinen kehitys.

Ohjelman loppuseminaarissa kuulemme, miten tutkimushankkeet ovat edenneet näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Mihin kansanterveydellisiin haasteisiin tutkijat lähtivät etsimään ratkaisuja ja mitkä olivat hankkeiden uudet rohkeat avaukset? Mitä tuloksia on saatu, kuka hyötyy niistä ja miten tuloksia voi hyödyntää kansanterveyden parantamiseksi? Keskustelemme myös tutkimuksen roolista kansanterveyden edistämisessä ja tutkijan mahdollisuuksista välittää tutkimustietoa erilaisille kohderyhmille.

Toivotamme kaikki aiheesta kiinnostuneet tutkijat, tutkimuksen tukijat ja tulosten hyödyntäjät, mukaan lukien terveydenhuollon ammattilaiset, potilasryhmät, päätöksentekijät ja median edustajat, tervetulleiksi mukaan seminaariin. Seminaaria voi myös seurata videoyhteyden kautta.

Tilaisuus on suomenkielinen. 

Ilmoittaudu mukaan sunnuntaihin 6.11. mennessä!

Lisätietoja

  • ohjelmapäällikkö Sara Illman, p. 029 533 5119
  • ohjelmapäällikkö Heikki Vilen, p. 029 533 5135
  • suunnittelija Tiina Neuvonen, p. 029 533 5076

Sähköpostiosoitteemme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?