Vauhdikas syksy Brysselissä

19.9.2019

Heinäkuun puolessa välissä saksalainen Ursula von der Leyen valittiin Euroopan komission seuraavaksi puheenjohtajaksi osana EU:n huippuvirkojen nimityspakettia. Tästä alkoi kuhina, kun huhut muiden komissaaripaikkojen jaosta alkoivat.

Viime viikolla saimme vastauksia, kun von der Leyenin ja Euroopan unionin neuvoston esittämä nimityspaketti julkaistiin. Tutkimuksesta ja innovaatioista vastaavaksi komissaariksi ehdotetaan bulgarialaista Mariya Gabrielia, joka on tällä hetkellä digiasioista vastaava komissaari. Komissaarikandidaatin portfolioon kuuluu tutkimus- ja innovaatioasioiden lisäksi myös koulutus.

Seuraavaksi komissaarikandidaatit menevät Euroopan parlamentin kuultaviksi. Parlamentissa kandidaatteja kuullaan heidän toimialojaan vastaavissa valiokunnissa. Kuulemiset määrittävätkin miten komissaarikandidaateille käy. Kuulemisten jälkeen parlamentti äänestää koko ehdotetusta komissaaripaketista. Aikaisimmillaan uusi komissio pääsee aloittamaan marraskuun alussa. 

Euroopan parlamentti – aika käyttää valtaa

Euroopan parlamentin vaalit olivat toukokuun lopulla. Kesän aikana parlamentti on järjestäytynyt ja nyt jo täydessä työntouhussa. Komissaarikuulemiset ovat parlamentille paikka näyttää voimiaan. Nyt parlamentilla on mahdollisuus ilmaista, kelpaako tuleva komissio sille.

Parlamentin kokoonpano muuttui vaaleissa. Keskustavasemmistolainen S&D ja keskustaoikeistolainen EPP ovat aikaisemmin muodostaneet parlamentin enemmistön. Nykyinen parlamentti on hajaantuneempi. Niinpä yhteistyön ja laajapohjaisen kannatuksen hankkiminen on entistäkin tärkeämpää. Syksyn aikana nähdään miten suurempi hajaantuneisuus vaikuttaa parlamentin toimintaan. 

Tutkimus- ja innovaatiopolitiikassa on vaikuttamisen paikka

Horizon Europe -puiteohjelman valmistelussa ollaan edetty jo hyvin pitkälle. Vielä on kuitenkin aika vaikuttaa. Komissiolla on auki erinäisiä puiteohjelmaa koskevia konsultaatioita. Horizon Europen yhteistä suunnittelua koskevaa konsultaatiota ja toimeenpanoa koskevaa konsultaatiota on molempia jatkettu perjantaihin 4. lokakuuta asti.  Lisäksi puiteohjelman temaattinen komiteatyö alkaa vasta ensi vuoden puolella.

Tutkimusta ja innovointia sekä tulevaa puiteohjelmaa puidaan Brysselissä R&I Days -tapahtumassa (24.-26.9.), joka on t&i-piirien syksyn päätapahtuma. Tapahtumaan kokoontuu t&i-vaikuttajia ympäri Eurooppaa. Nähtäväksi jää, millainen mahdollisuus osallistujilla on sanoa mietteensä tulevasta ohjelmasta.

Konsultaatiot ja tapahtumat eivät vielä itsessään tee puiteohjelmaa valmiiksi vuoden 2021 alkuun mennessä. Suomen puheenjohtajuuskaudella neuvotellaan mm. Euroopan teknologiainstituutin (EIT) lainsäädännöstä. EIT on yksi tulevan puiteohjelman keskeneräisistä kohdista. Muita keskeneräisiä kohtia ovat puiteohjelman kansainvälisen yhteistyön asiat, synergiat puiteohjelman ja muiden ohjelmien välillä sekä puiteohjelman budjetti. Budjettineuvottelut ovat riippuvaisia EU:n monivuotisen rahoituskehyksen neuvottelujen etenemisestä. Niissä ei määritellä budjettia pelkästään Horizon Europelle, vaan myös muut ohjelmat kuten rakennerahastot ja EU:n maatalousohjelma ovat sidottuja rahoituskehysneuvotteluihin.

Brexit

Ison-Britannian eroprosessi määrittelee kuluvaa syksyä ja tulevaisuutta. Kortit ovat nyt brittien käsissä. Väistyvän tutkimuskomissaari Carlos Moedasin sanoin: “We don’t really want you to leave. We never wanted that.” EU on kuitenkin varautunut brittien eroon. Suuri määrittelevät tekijä on, saadaanko erosopimus hyväksyttyä Ison-Britannian parlamentissa. Pehmeän ja kovan Brexitin vaikutukset ovat eri mittaluokissa myös t&i-puolella. 

Uusi kokoonpano

FiLi-toimiston kokoonpano on kesän aikana muuttunut. Uutena Suomen Akatemian Brysselin toimiston johtavana tiedeasiantuntijana on aloittanut Hannele Lahtinen. Hän on pitkän linjan akatemialainen ja omaa laajan osaamisen EU:n t&i-ohjelmista.   

FiLi-office: http://www.fili-office.fi/

Johannes Ahvo, harjoittelija

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?