Uusi energia -akatemiaohjelma toi energiamurroksen tieteeseen
Energia-asiat koetaan kaikkien asioiksi ja niinhän ne ovat. Olen kuitenkin päässyt tutustumaan energiatutkimuksiin vähän tarkemmin ensin Kestävä energia (SusEn) ja sitten Uusi energia -akatemiaohjelmassa.
Kestävän energian alussa vuonna 2008 energiatehokkuusteema ei kerännyt rahoitushakemuksia, mutta ohjelman lopussa 2011 siitä oli noussut tärkeä teema. Mukava nähdä, miten tutkimusaiheet elävät ajassa. Uusi energia ohjelmaan tuli erilaiset teemat, kun se alkoi 2015. Bioenergiahankkeet muuttuivat energiajärjestelmien ja kuluttajakäyttäytymisen tutkimiseen.
Ohjelma rakentui energiamurroksen aikaan uudistamaan tiedettä. Uusi energia -akatemiaohjelma avattiin juhlallisesti Pörssitalossa maaliskuussa 2015. Silloin kuulimme, miten suuret energiayhtiöt menivät nurin maailmalla. Suuria oli tapahtumassa, ja aurinkokennojen hinnat olivat jo laskeneet kuluttajien iloksi. Ensimmäisenä päivänä teollisuus piti esityksiä, kun taas avajaisten toinen päivä oli täynnä ohjelman hankkeiden esityksiä.
Näin me kaikki opimme, mistä uusi energia koostui. Avajaisten lopuksi tehtiin ennakointiharjoitus energian tulevaisuudesta. Aina lopputulos ei ole se tärkein vaan prosessi, se, että ajatellaan tulevaisuutta ja etsitään eri näkökulmia.
Tutkimushankkeilta pyydettiin tiivistelmiä ja blogeja. Lähdettiin rakentamaan energiatutkijoille yhteistä nettialustaa ja sinne kirjoitettiin blogeja. Myöhemmin blogit siirrettiin LinkedIn ryhmään Energy researchers (Finland). Sinne voi vapaasti kirjoittaa viestejä, kutsuja, energiatietoja. Ryhmässä on 337 jäsentä ympäri maailmaa. Akatemia on luonut ryhmän tutkijoille perinnöksi tutkimusohjelmista, jotka joskus loppuvat.
Energiatutkijoille järjestettiin koulutusta sosiaalisesta mediasta, miten tutkija parhaiten hyödyntää sosiaalisen median kanavia tuloksiensa markkinoimiseen. Koulutuksessa käytiin läpi LinkedIn ja Twitter. Esiintymistä myös opetettiin, sillä joskus rahoituksen saaminen voi olla kiinni hyvästä esitystaidosta. Tänä keväänä on tarkoitus järjestää Wikipedia -koulutusta. Uudet energia-asiat on hyvä tallettaa nettiin näkyviin suomenkielellä tai englanniksi.
Akatemiaohjelma verkottaa tutkijoita
Miten verkottaisimme energiatutkijoita ja miten heistä tulisi entistä kilpailukykyisempiä kansainvälisissä ympyröissä? Pohdin tätä yhdessä toisen ohjelmapäällikön Tuomas Katajarinteen sekä projektisihteeri Erika Lempiäisen kanssa. Uusi energia -ohjelman vuosiseminaari pidettiin 2016 Tampereen energiamessujen yhteydessä. Seminaarissa oli Intia-painotus. Myös Suomen teollisuudella on Intia-intressejä energia-alueella.
Ohjelmaan on järjestynyt kansainvälisiä yhteishakuja intialaisen tutkimusrahoittajan kanssa ja Euroopan tutkimusrahoittajien yhteishaussa Intian rahoittajien kanssa tai Etelä-Amerikan rahoittajien kanssa. Ohjelmaseminaarissa muutkin tutkijat kuulevat kansainvälisten yhteishankkeiden kuulumisia. Vaikka netistä voi lukea, minusta tutkimuksiin saa parhaiten tuntuman vierailemalla hankkeissa. Yritämme aina tulla, kun kutsutaan.
Akatemiaohjelmissa tutkitaan tyypillisesti monien tieteiden alueella. Uusi energia -ohjelmassa on hankkeita, joissa tarvitaan osaamista muun muassa kemiasta, käyttäytymistieteistä, fysiikasta, taloustieteestä, biokemiasta, lääketieteestä tai elektroniikasta.
Viime vuoden vuosiseminaarissa perehdyttiin ensin tekno-ekonomisiin, sosio-teknologisiin ja poliittisiin seikkoihin Japanin ja Saksan energia-asioissa. Vierailtiin Nesteen tehtailla ja tutustuttiin tehdasalueeseen Porvoossa. Matkaa jatkettiin Haikon kartanoon, jossa jatkettiin paneelikeskustelulla hajautetuista energiasysteemeistä. Seuraavana päivänä perehdyttiin ohjelman hankkeiden postereihin ja toiseen paneeliin, joka käsitteli energian hintoja ja varastointia.
Kaikki akatemiaohjelmat arvioidaan ohjelman päätyttyä. Pääosa Uusi energia -ohjelman hankkeista päättyy tänä vuonna, mutta kansainvälisten hakujen hankkeet jatkuvat pidempään. Tutkijoilta toivotaan toiveita ohjelman seminaarien sisältöön ja muuhun sisältöön. Ohjelman loppuseminaarista ei ole vielä päätetty mitään. Joten toiveita on otollista esittää.
Lisätietoja: Uusi energia, 2015-2018
Saila Seppo, ohjelmapäällikkö
@SailaSeppo