Nytt informationssammandrag om digitalisering, arbete och social trygghet diskuterar reformen av den sociala tryggheten genom teknisk omvälvning

19.4.2024

Ett tredje informationssammandrag har publicerats inom ramen för kunskapspartnerskapet mellan finansieringsinstrumentet för strategisk forskning och kommittén för social trygghet. Informationssammandraget om digitalisering, arbete och social trygghet (pdf, på finska) offentliggjordes vid framtidsutskottets offentliga samråd den 20 mars 2024. Det syftar till att erbjuda forskningsbaserad kunskap till stöd för reformen av den sociala tryggheten.

Kunskapspartnerskap är en handlingsmodell inom den strategiska forskningen som stärker samarbetet och dialogen mellan forskning och beslutsfattande, vilket resulterar i samlad kunskap om ett gemensamt överenskommet ämne. Sammandragen baseras på befintliga resultat, redan publicerade resultat eller resultat som håller på att utvecklas.

Forskningsprojekt och programdirektörer som finansierats av rådet för strategisk forskning har deltagit i ett kunskapspartnerskap med kommittén för social trygghet sedan 2020.

Arbetet stöds av en lång rad experter

Femton forskare, varav elva deltar i RSF-finansierade forskningsprojekt och tre är programdirektörer, bidrog till utarbetandet av det senaste sammandraget. Arbetet samordnades av programdirektörerna Minna Lammi (Kultur i ett allt mer teknifierat samhälle, CULT) och Jarmo Viteli (Informationsläskunnighet och kunskapsbaserat beslutsfattande, LITERACY). Även programdirektör Karoliina Snell (Säkerhet och tillit i algoritmernas tid, SHIELD) deltog i utarbetandet av sammandraget. Även ansvarsområdet för strategisk forskning vid Finlands Akademi bidrog med samordnings- och publiceringsstöd.

Informationssammandraget genomfördes genom en samskrivningsövning, under vilken gemensamma teman relaterade till teknisk utveckling som skär över gränserna mellan forskningsprojekt och program började dyka upp. Bland dessa fanns vikten av förtroende för digitaliseringen och vikten av att säkerställa likabehandling.

I sammandraget har forskarna också omvandlat resultaten av sin forskning till lösningar och policyrekommendationer. ”Det har varit givande att vara med och möjliggöra en dialog mellan forskare och kunskapsanvändare”, säger Minna Lammi, en av programdirektörerna som samordnade arbetet.

Forskningsbaserad kunskap till stöd för reformen av den sociala tryggheten

Pasi Moisio, ordförande för kommittén för social trygghet, anser att det nya sammandraget är ett viktigt informationspaket om digitaliseringen och omställningen av arbetslivet.

”Digitaliseringsfrågor är mycket centrala för utformningen och genomförandet av reformen av den sociala tryggheten. AI utvecklas i en svindlande takt, och dess potential och risker måste förutses när man överväger en sådan här reform. Kommittén för social trygghet tar tacksamt emot informationssammandraget från forskarna och kommer att använda det i sitt arbete”, säger Moisio.

En unik och relevant handlingsmodell

Minna van Gerven, professor i socialpolitik och sammandragets medförfattare, lyfter fram fördelarna med kunskapspartnerskapet för forskare. Van Gerven anser att sammandraget har varit ett utmärkt tillfälle att marknadsföra sin egen forskning till beslutsfattare och -beredare. Denna typ av direkt påverkan, som möjliggörs av dialogen mellan forskning och beslutsfattande, är också mycket viktig för forskare. ”Finländarna borde uppskatta sin politiska kultur, där en sådan dialog mellan beslutsfattare och forskare är naturlig och fruktbar”, säger van Gerven.

Päivi Tikka, direktören för ansvarsområdet för strategisk forskning, vill tacka de medverkande programdirektörerna, forskarna och kommittén för social trygghet. Kunskapspartnerskapet, som har producerat tre informationssammandrag, har gett den strategiska forskningen värdefulla erfarenheter av hur man kan utveckla nya strukturer, verktyg och metoder för kunskapsförmedling i samarbete mellan olika aktörer.

Detta senaste sammandrag följer på två sammandrag som genomfördes gemensamt av RSF-finansierade forskningsprojekt och kommittén för social trygghet. Det första gällde Finlands befolkningsstruktur och den sociala tryggheten (2021) och den andra behandlade ekosystem, klimatförändringen och den sociala tryggheten (2022).

Har du frågor eller synpunkter?