Demokratiakorjaamo: Kiire ja harkinta – kuinka digitalisaatio muokkaa demokratiaa?

Ajankohta
9.11.2023
Paikka Siltasaari 10, Helsinki
Ilmoittautuminen Ilmoittaudu viimeistään 3.11.
Ilmoittaudu

Strategisen tutkimuksen ohjelmat STEER, SHIELD, LITERACY ja CULT kutsuvat kaikki suomalaisen demokratian tilasta ja kehittämisestä kiinnostuneet kuulemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta ja keskustelemaan ajankohtaisesta aiheesta:

”Kiire ja harkinta – kuinka digitalisaatio muokkaa demokratiaa?”

Päätöksentekoa edeltävä keskustelu ja vaihtoehtojen huolellinen harkinta ovat demokratian keskeisiä ominaisuuksia. Demokratia on prosessi, jossa erilaisista näkemyksistä keskustellaan joskus pitkällisestikin ennen lopputulemaan päätymistä. Yhteiskunnallinen toimintaympäristö muuttuu kuitenkin kiihtyvällä vauhdilla ja erilaisia näkökulmia sekä näyttöä tarvitaan päätöksenteon tueksi pikaisella aikataululla.

Digitalisaation - ja erityisesti internetin ja sosiaalisen median - on uskottu edistävän kansalaisten mahdollisuuksia osallistua demokraattiseen keskusteluun, mikä parhaimmillaan mahdollistaa monien erilaisten näkökulmien esiin nousemisen sekä esimerkiksi marginalisoitujen ryhmien kuulemisen. Päätöksentekoa voidaan myös nopeuttaa, jos saatavilla on reaaliaikaista dataa. Hyvän datan avulla voidaan olla ketterämpiä ja tehokkaampia ja jos dataa analysoidaan tekoälyllä, saadaan ehkä aiempaa luotettavampia tuloksia. Toisaalta esimerkiksi some on nopea media, jossa asiat syntyvät ja kuihtuvat pois nopeasti. Muuttaako some näin ajatusta demokraattisen prosessin luonteesta ”hitaana harkintana”?

Tässä demokratiakorjaamossa pohditaan digitalisaation, datafikaation ja algoritmisaation vaikutuksia demokraattiseen prosessiin ja sen luonteeseen. Miten digitaalisten teknologioiden mahdollistama nopeus, tiedontarpeen kiireys ja demokraattinen päätöksenteko voidaan sovittaa yhteen?

Ylittääkö sosiaalisen median ”keskinopeus” inhimillisen ajattelun, keskustelun ja päätöksenteon turvallisen rajat? Edellyttääkö demokratia käsitteellisesti uusia ”nopeusrajoituksia”, joiden tarve on ilmennyt uuden teknologian yllättävistä reunavaikutuksista?

Tilaisuudessa järjestetään paneelikeskustelu sekä työpajoja erillisistä aihealueen teemoista. Paneelikeskustelua voi seurata myös etänä. Työpajat toteutetaan vain paikan päällä.

Ilmoittaudu tästä  paneelikeskusteluun ja yhteen työpajaan viimeistään 3.11.2023.

Ohjelma

12.15 Alkusanat (Sirkus 1+2)
12.30 Paneelikeskustelu: ”Miten digitalisaatio ja algoritmit ohjaavat ja rytmittävät demokraattista keskustelua ja päätöksentekoa?” (Sirkus 1+2)
13.45 Kahvi (Pool Lounge)
14.15 Rinnakkaiset työpajat
15.45 Yhteenveto (Sirkus 1 + 2)

Paneelikeskustelu

Paneelikeskusteluun “Miten digitalisaatio ja algoritmit ohjaavat ja rytmittävät demokraattista keskustelua ja päätöksentekoa?osallistuvat kansanedustaja Anna Kontula, Ylen vastaava tuottaja Olli Seuri, sosiaalietiikan tutkijatohtori Taina Kalliokoski ja Sitran Demokratia ja osallisuus -teeman johtaja Veera Heinonen. Paneelikeskustelun vetää ohjelmajohtaja Karoliina Snell.

Työpajat

Katso työpajojen 1-5 kuvaukset alla olevasta pudotusvalikosta.

Lisätietoja:

Demokratiakorjaamon järjestävät Strategisen tutkimuksen ohjelmat STEER, SHIELD, LITERACY ja CULT. Lisätietoa ohjelmista löydät Ohjelmat ja hankkeet -osiosta.

  • ohjelmajohtaja Mika Nieminen (STEER),etunimi.sukunimi(at)vtt.fi
  • ohjelmajohtaja Jarmo Viteli (LITERACY), etunimi.sukunimi(at)tuni.fi
  • ohjelmajohtaja Karoliina Snell (SHIELD), etunimi.sukunimi(at)helsinki.fi
  • ohjelmajohtaja Minna Lammi (CULT), etunimi.sukunimi(at)aru.ac.uk

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?