Demokratiakorjaamo: Demokratia kriisissä

Ajankohta
18.9.2025
Paikka POOL Toimistohotelli, Siltasaari 10 (Siltasaarenkatu 8–10, 00530 Helsinki)
Ilmoittautuminen 15.8.2025 mennessä
Ilmoittaudu

Kutsumme kaikki suomalaisen demokratian tilasta ja kehittämisestä kiinnostuneet kuulemaan ajankohtaisesta tutkimuksesta ja keskustelemaan aiheesta "Demokratia kriisissä".

Jo seitsemättä kertaa järjestettävä Demokratiakorjaamo on Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) ohjelmien yhteinen tapahtuma, jossa esitellään uusinta tutkimusta ja keskustellaan näkökulmista suomalaisen demokratian kehittämiseksi.

Nyky-yhteiskunnassa demokratiaa uhataan monelta taholta: polarisaatio jakaa kansalaisia toisiaan vastustaviin blokkeihin, popularistiset valtionjohtajat purkavat kansainvälisten sopimusten sidoksia ja luovat maailmanpoliittista myllerrystä, tekoäly haastaa käsityksiämme tiedon luotettavuudesta ja autoritaarisen ajattelun kannatus lisääntyy maailmassa globaalisti; onko demokratia siis kriisissä? Demokratiakorjaamo on yhteiskunnallista keskustelua ja työpajoja sisältävä tilaisuus, jossa pohditaan kriittisesti demokratian tilaa nyky-Suomessa ja laajemmin maailmassa. Missä määrin demokratian voidaan katsoa olevan kriisissä? Mitkä kehityskulut rapauttavat kansalaisten tukea demokratialle ja mitkä vahvistavat demokraattisen ajattelun kannatusta sekä demokraattista osallistumista ja osallisuuden kokemusta? Mikä rooli tieteellä ja tutkimuksella on demokratian kriisissä?

Kaikille avoin tilaisuus sisältää paneelikeskustelun, työpajoja ja loppukeskustelun.

Tapahtuman järjestävät Strategisen tutkimuksen neuvoston tutkimusohjelmat CLIMATE, DEMOC, LITERACY ja YOUNG.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu paneelikeskusteluun ja/tai yhteen työpajaan viimeistään 15.8.2025: Ilmoittautumislomake

Ohjelma
13.00 Alkusanat
13.10–14.00 Paneelikeskustelu: Demokratia kriisissä: Miten turvata tulevaisuuden moniäänisyys?
14.00–14.30 Kahvi
14.30–15.45 Rinnakkaiset työpajat
15.45–16.00 Yhteenveto ja loppusanat

Paneelissa keskustelevat: Niklas Wilhelmsson (yksikön päällikkö, oikeusministeriö), Meri Kulmala (tutkimusjohtaja, Helsingin yliopisto), Johanna Kaakinen (professori, Turun yliopisto), Laura Saarikoski (työelämäprofessori, toimittaja) ja Hannu-Pekka Ikäheimo (ohjelmajohtaja, Sitra)

Paneelikeskustelussa tarkastellaan demokratian kriisiä yleisellä tasolla. Paneelissa pohditaan, onko demokratia kriisissä Suomessa ja laajemmin maailmassa sekä mietitään, missä määrin maailmalla tapahtuva kuohunta vaikuttaa suomalaiseen yhteiskuntaan ja demokratian elinvoimaisuuteen sekä miten oikeusvaltiota ja moniäänistä demokratiaa voidaan puolustaa. Mitkä tekijät aiheuttavat demokratian kriisiä tai myötävaikuttavat siihen ja miten demokratiaa voidaan tukea?

Työpajat

Demokratian uhkien torjunta
Tutkijat ja media ovat viime aikoina varoitelleet useista demokratiaa uhkaavista kehityskuluista: demokratiaa uhkaavat esimerkiksi polarisaatio, disinformaatio, lisääntyvä eriarvoisuus, oikeusvaltion periaatteiden kyseenalaistaminen, ekologiset kriisit ja autoritaarisen ajattelun lisääntyvä kannatus erilaisten ryhmien parissa. Tässä työpajassa etsitään keinoja näiden ja muiden demokratiaan kohdistuvien uhkien torjumiseksi nyt ja tulevaisuudessa.

Miten demokraattista osallisuutta voidaan vahvistaa?
Tässä työpajassa pohditaan osallistumisen ja osallisuuden kokemuksen merkitystä demokratialle sekä tapoja, joilla niitä voidaan vahvistaa ruohonjuuritasolla erilaisten ihmisten parissa. Pajassa etsitään käytännöllisiä ratkaisuja osallisuuden vahvistamiseksi sekä pohditaan osallistumisen esteitä esimerkiksi marginalisoitujen ryhmien tai heikosti poliittisiin rakenteisiin kiinnittyneiden henkilöiden, kuten nuorten parissa. Onko demokraattiselle osallistumiselle erityisiä esteitä tiettyjen ihmisryhmien tai aihealueiden parissa? Miten näitä esteitä voitaisiin purkaa?

Tieteen vapaus ja asiantuntijuuden kriisi
Nykymaailmassa poliitikot ovat alkaneet toisinaan toimia tieteellisten suositusten vastaisesti päätöksissään, tieteen ja tutkimuksen rahoitukseen kohdistuu eri puolilla maailmaa suuria leikkauksia ja populaarit keskustelut kyseenalaistavat lisääntyvissä määrin tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden näkemykset. Haastetaanko asiantuntijatietoa ja tutkijoiden näkemyksiä aiempaa enemmän nyky-Suomessa? Tämä työpaja tarkastelee tieteen ja asiantuntijatiedon asemaa Suomessa ja muualla sekä pohtii, miten asiantuntijatiedon muuttuva yhteiskunnallinen asema vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon ja yleisemmin demokratiaan. Missä määrin asiantuntijuuden ja tieteen kriisi ilmentää kriittistä medialukutaitoa ja missä määrin kasvavaa epäluottamusta, demokratian kriisiä ja salaliittoteorioita?

Lisätietoja

  • Kaisa Lamminen: p. 040 778 2826, kaisa.lamminen(at)itla.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?