Blogibanneri, jossa tekstit Blogi, Blogg, Blog

ROSE: Palvelurobotiikka on osa hoitajien työtä kymmenen vuoden kuluttua

22.6.2021

Kuusivuotisessa Robotit ja hyvinvointipalvelujen tulevaisuus (ROSE) -hankkeessa testattiin muun muassa etäläsnäolorobotteja ja hoitajien voimaliivejä. Kokemukset olivat positiivisia, mutta robotiikan tekninen kehitys ei ole vielä kaikilta osin vaadittavalla tasolla. Hanke on julkaissut tiekartan hoivarobotiikan kestävään laajamittaiseen hyödyntämiseen.

Suomella on monen muun länsimaan tavoin edessään iso haaste: ikääntyvä väestö tarvitsee yhä enemmän laadukasta ja eettistä hoitoa, kohtuullisilla kustannuksilla. ROSE-tutkimushankkeen tutkijat selvittivät palvelurobottien käytön mahdollisuuksia hyvinvointipalveluissa kuuden vuoden ajan. Hankkeessa kaikki tutkimus- ja kehitystyö lähti käyttäjien tarpeista.

”Toteutimme lukuisia kokeiluja ja tutkimuksia kotihoidossa, hoivakodeissa ja sairaalaympäristössä”, sanoo ROSE-tutkimuskonsortion johtajana toiminut Aalto-yliopiston professori Ville Kyrki.

ROSE:ssa tutkittiin muun muassa etäläsnäolorobotin toimivuutta eri kohteissa. Jo nyt moni kotona asuva vanhus voi keskustella hoitajan kanssa kuvapuhelinyhteydellä tabletin kautta. Etäläsnäolorobotin avulla hoitajan on myös mahdollista liikkua vanhuksen asunnossa ja saada näin kokonaiskuva tilanteesta.

”Toteutimme esimerkiksi korona-aikana viiden viikon kokeilun, jossa isovanhemmat pitivät robotin avulla yhteyttä lapsiinsa ja lastenlapsiinsa. Kokeilu sai paljon positiivista palautetta. Vanhukset kokivat, että robotti toi turvallisuuden tunnetta ja kohtaamisessa oli enemmän vierailun tuntua kuin tilanteessa, jossa pelkästään tuijotetaan puhelimen tai tabletin ruutua. Lapset puolestaan kokivat, että liikkuva robotti antoi heille laajemman näkemyksen vanhempien kokonaistilanteesta”, tutkimusohjelmajohtaja Sari Heikkinen Laurea-ammattikorkeakoulusta kertoo.

Apua kiireiseen ja raskaaseen työhön

Tutkijat etsivät myös ratkaisuja hoitajien hyvinvoinnin tukemiseen. Erilaiset robotisoidut apuvälineet ja robotit voivat helpottaa tiettyjen työtehtävien tekoa. Hoitajat toivovat uudelta teknologialta erityisesti kevennystä fyysisesti kuormittaviin tehtäviin.

”Kokeiluissa erilaiset hoitajille puettavat voimaliivit osoittautuivat mielenkiintoisiksi vaihtoehdoiksi. Vaatii kuitenkin vielä lisäkehittelyä, jotta puettava robotiikka saadaan paremmin soveltumaan hoitotyöhön ja siten parantamaan hoitajien työergonomiaa ja työtyytyväisyyttä”, tutkijatohtori Tuuli Turja Tampereen yliopistosta sanoo.

VTT kokeili kuljetusrobotin käyttöä kahdessa hoivakodissa ruoka-annosten ja tarvikkeiden kuljettamiseen. Robotin hyödyt näkyivät esimerkiksi siinä, että sen avulla yksi hoitaja pystyi viemään asukkaiden annokset heidän huoneisiinsa ja muut hoitajat vapautuivat auttamaan ruokalassa syöviä. Kokeilussa huomattiin myös monenlaisia haasteita: robottien tulisi olla hyvin toimintavarmoja ja niiden tehokas käyttö vaatisi sekä tilojen että käytäntöjen muuttumista.

”Hoitajat olivat tässäkin kokeilussa erittäin aktiivisia ja alkoivat kehittää uusia käytäntöjä robotin avulla. Laajempi robotiikan käyttöönotto vaatii järjestelmällistä suunnittelua ja johtamista”, Kyrki toteaa.

Työryhmän kokeilujen ja tutkimustyön pohjalta on julkaistu Suomen palvelurobotiikan tiekartta.

”Robottien käyttö tulee laajenemaan lähivuosina sosiaali- ja terveydenhuollossa muun digitalisaation mukana. Palvelurobotit voivat olla oiva väline logistiikassa, esimerkiksi ruuan ja pyykkien kuljettamisessa. Lääkehoidossa robotiikkaa jo hyödynnetään eri vaiheissa, myös kotona tukemaan lääkkeenottoa oikeaan aikaan. Kuntoutusrobotteja on useissa kuntoutuslaitoksissa ja pitkällä tähtäimellä sosiaaliseen vuorovaikutukseen kykenevät robotit tuovat aivan uusia mahdollisuuksia toimintakyvyn ylläpitämiseen”, Marketta Niemelä VTT:stä sanoo.

Monessa kokeilussa nousi esiin se, että palvelurobottien tekniikka on vielä puutteellista eikä robotin osa kokeilussa ollut välttämättä kovin suuressa roolissa.

”Tekniikka kuitenkin kehittyy. Kokeilut ja käyttöönottotutkimukset osoittavat, että hyötyihin pääseminen vaatii hoidon ja hoivan toimintamallien kehittämistä yhdessä kehittyvän teknologian kanssa. Robotiikka mahdollistaa myös uudenlaisia palveluja. Robottien käyttöä on arvioitava jatkuvasti”, Kyrki sanoo.

Työryhmä pitää erityisen tärkeänä koulutusta, jota palvelurobottien käyttö vaatii. Robotiikan ja muun teknologian osaamisen tulisi olla osa hoitoalan koulutusta kaikilla tasoilla. Hoitohenkilöstö ja ikäihmiset tulee osallistaa hoivarobottien suunnitteluun ja käyttöönottoon, ja niistä kertyviä kokemuksia tulisi jakaa laajasti. Robottien käyttöönottoa on arvioitava myös kestävän kehityksen näkökulmasta.

rose-kuva.jpg

Etäläsnäolorobotin toimivuutta testattiin projektin aikana eri kohteissa ja palaute oli positiivista.

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?