Ratkaisuja tieteestä -tapahtuma esitteli tutkimuksen vaikuttavuutta

19.2.2019

Tutkimus, jolle ei löydy vaikutustapoja, ei ole strategista. Tätä mieltä on entinen hallinto-oikeuden presidentti Pekka Vihervuori, joka puhui tämänvuotisessa Ratkaisuja tieteessä -tapahtumassa. Tapahtuman järjesti Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto.

”Lähes jokaiseen lakiesitykseen liittyy tai ainakin tulisi liittyä monipuolista vaikutusten arviointia, taloudellisten vaikutusten, ympäristövaikutusten, sosiaalisten vaikutusten ja niin edelleen. Nämä sekä myönteisten että kielteisten seurausten arvioinnithan ovat parhaasta päästään, tai ainakin niiden pitäisi olla, tieteellisiin menetelmiin perustuvia, ja poliittiset valinnat ja ratkaisut tehdään niiden pohjalta”, arvioi Vihervuori. 

Vihervuoren mukaan ennakkoluulottomat uudet ideat ja näkökulmat ovat välttämättömiä yhteiskunnallisesti vaikuttavassa tutkimuksessa. Samoin tarvitaan uudenlaisia yhteyksiä, kumppanuuksia ja teknologioita tinkimättä tutkimuksen laadusta.

”Ennakkoluulottomat uudet ideat ja näkökulmat ovat nyt välttämättömiä, samoin uudenlaiset yhteydet, kumppanuudet ja teknologiat, tutkimustyön laadusta tinkimättä. Sekin riski on hankkeissa otettava, että pian ollaan taas uudenlaisessa tilanteessa. Mutta paljon huonompia näkymämme olisivat, jos ajassa mukautuvaa strategisen tutkimuksen konseptia ei olisi luotu ja käynnistetty”, Vihervuori vakuutti.

Hyvää perustutkimusta tarvitaan ja se on tieteen ydin, korosti eduskunnan puhemies Paula Risikko avatessaan tapahtuman.  Hän kuitenkin muistutti, että päätöksentekijät tarvitsevat myös soveltavaa tutkimustietoa yhteiskunnan ongelmista ja mahdollisuuksista.

”Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamat tutkimukset ovat oiva keino lisätä tällaista tietoa päätöksenteon tueksi. Me päättäjät tunnistamme ongelmat, teiltä tutkijoilta tarvitsemme ratkaisuja niiden korjaamiseksi. Mutta päätös jää meille. Meidän poliitikkojen pitää kunnioittaa tieteen vapautta ja toivon tutkijoiden kunnioittavan kansanvaltaa, vaikka päätöksemme eivät aina voikaan olla kaikille mieluisia”, painotti Risikko.

Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamat tutkijat pyrkivät tapahtumassa tukemaan tutkitun tiedon ja päätöksenteon vuoropuhelua. Päivän ensimmäisenä osiona olivat jo perinteeksi muodostuneet ratkaisuriihet, joissa yhteiskunnalliset vaikuttajat ja strategisen tutkimuksen hankkeiden tutkijat keskustelivat ajankohtaisista ilmiöistä.

Katso tapahtuman tallenteet

Vihervuoren koko puhe

Puhemies Risikon koko puhe

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?