LITERACY-ohjelma: Tiedonlukutaito, osallisuus ja tekoäly digitaalisuuden aikakaudella

Ajankohta
8.9.2023
Paikka Epicenter, Mikonkatu 9, Helsinki
Ilmoittautuminen Ilmoittaudu viimeistään 29.8.2023
Ilmoittaudu

Tervetuloa Tiedon lukutaito ja tietoon perustuva päätöksenteko (LITERACY) -ohjelman kansainvälisen lukutaitopäivän -seminaariin. Kansainvälistä lukutaitopäivää (World Literacy Day) vietetään 8.9.2023.

Ohjelma

klo 9 aamukahvi

klo 9.15 Seminaarin avaus ja keynote: Kamppailu digitaalisesta vallasta kiihtyy — miten se vaikuttaa demokratiaan? projektijohtaja Jukka Vahti (Sitra)

klo 10 Digitalisoituva vuorovaikutus - Osallisuutta ja eriytymistä

Lisäävätkö vai vähentävätkö digitaaliset ratkaisut osallisuutta itseä koskevassa päätöksenteossa? Jakaako teknologia meitä, vai mahdollistaako se uudenlaisia vuorovaikutuksen muotoja? Mitä tekoäly ja digitalisaatio voi tarkoittaa eri ryhmien osallisuudelle? Paneelissa pohditaan, millä tavoin digitaaliset menetelmät voivat edistää tai heikentää vuorovaikutuksen ja osallisuuden toteutumista, ja mitkä ovat digitalisaation mahdollisuudet ja rajat.

Paneelikeskustelu
Osallistujat: Johanna Ruusuvuori (Tampereen yliopisto), Pekka Mäkelä (Helsingin yliopisto), Sakari Kainulainen (DIAK), Heta Pukki (ASY)

klo 11 Mistä sitä tietää? Kriittinen lukutaito runsaan tiedon ja valetiedon aikakaudella. 

Miksi haksahdamme salaliittoihin? Suomalaisten uskomukset koronapandemiasta. Tuloksia FINSCI-hankkeen salaliittoteorioita koskevasta väestökyselystä.
Johanna Kaakinen, FINSCI-tutkimuskonsortion johtaja

Suomalaiset tarvitsevat kriittistä lukutaitoa. Mikä on kouluopetuksen rooli? CRITICAL-hankkeen uusimman tutkimukseen perustuvan politiikkasuosituksen julkistaminen.
Elina Hämäläinen, CRITICAL-hankkeen vuorovaikutusvastaava

Keynote: Kriittinen lukeminen tekoälyn aikakaudella
Harri Ketamo, Headai

klo 12 lounas ja kiertelyaikaa hankkeiden omissa huoneissa

klo 13 Eurooppalainen terveysdata-avaruus - mistä on kyse?

Euroopan Unioniin suunnitellaan terveysdata-avaruutta, jonka tarkoituksena on edistää terveysdatan käyttöä ja liikkuvuutta sekä hoitoon että toissijaisiin käyttöihin. Mistä on kyse? Mitä kaikkien tulisi tietää siitä ja miten se vaikuttaa suomalaisiin rekisterinpitäjiin ja terveysalan toimijoihin? Mikä on terveysdata-avaruuden suhde toisiolakiin?
Alustus: Sirpa Pietikäinen (Euroopan parlamentin jäsen)

Paneelikeskustelu
Osallistujat: Johanna Seppänen (Findata), Tom Southerington (FINBB biopankkien osuuskunta), Marjut Salokannel (Helsingin yliopisto, tietosuoja), Antti Honkela (Helsingin yliopisto, tietotekniikka, yksityisyyden suoja)

klo 14.30 kiertelyaikaa hankkeiden omissa huoneissa

klo 15 seminaati päättyy

Lisätietoja

  • ohjelmajohataja Jarmo Viteli, etunimi.sukunimi(at)tuni.fi
  • tutkija Hille Ruotsalainen, etunimi.sukunimi(at)tuni.fi
  • Kaisa Lamminen (tapahtumajärjestelyt), etunimi.sukunimi(at)itla.fi 

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?