
Hae strategisen tutkimuksen ohjelmajohtajarahoitusta ja edistä tieteen vaikuttavuutta
Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) ohjelmiin liittyy kansainvälisestikin ainutlaatuinen ohjelmajohtajarahoitus. Jokaiselle strategisen tutkimuksen ohjelmalle valitaan osa-aikainen ohjelmajohtaja, jonka tehtävänä on edistää tutkimushankkeiden välistä yhteistyötä sekä vahvistaa ohjelmallisuutta ja yhteistä vaikuttavuutta. Vuoden 2025 STN-ohjelmien ohjelmajohtajahaun hakuilmoitus on nyt julkaistu. STN toivoo tänäkin vuonna saavansa monta hyvää hakemusta tieteellisen ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden asiantuntijoilta.
Vuoden 2025 STN-ohjelmien ohjelmajohtajahaun ilmoitus on julkaistu. Rahoitushaku on auki 18.3.-7.5.2025. Alustavan aikataulun mukaan STN tekee rahoituspäätökset syyskuussa.
STN uudisti ohjelmajohtajien hakuprosessin ja tarkisti ohjelmajohtajien tehtäviä vuonna 2023. Tässä blogissa tarkastellaan hakemusten arviointia ja ohjelmajohtajan uutta tehtävää fasilitoida prosessia, jossa hankkeet ja ohjelmajohtaja yhdessä täsmentävät ohjelman yhteiset vaikuttavuustavoitteet.
Valmisteluryhmä arvioi ohjelmajohtajahakemukset
Ohjelmajohtajarahoituksessa yhteiskunnallisen vaikuttavuuden painoarvo on suuri. Ohjelmajohtajahakemuksia arvioi tieteellisen paneelin sijaan STN:n päätöksentekoa tukeva valmisteluryhmä. Valmisteluryhmässä on tieteellistä ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden asiantuntemusta, ja se koostuu pääsääntöisesti kansallisista asiantuntijoista.
Valmisteluryhmä arvioi kunkin hakemuksen kolmen osa-alueen perusteella: hakijan yhteiskunnallisten verkostojen ja tieteellisen asiantuntemuksen yhteensopivuus ohjelmaan, toimintasuunnitelman laatu sekä yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Valmisteluryhmä esittää STN:lle suosituksensa siitä, keitä hakijoita kutsutaan haastatteluun. Tämän jälkeen STN päättää haastatteluun kutsuttavista ohjelmajohtajahakijoista ja haastattelee heidät.
STN:n päätökset rahoitettavista ohjelmajohtajista perustuvat kokonaiskuvaan, joka muodostuu hakemuksista, valmisteluryhmän lausunnoista ja hakijoiden haastatteluista. STN ottaa päätöksissään huomioon myös ohjelmakokonaisuuden muodostumiseen liittyvät näkökohdat.
Ohjelmajohtajahakemusten arviointi nykyisessä muodossaan toteutettiin vuonna 2023 ensimmäistä kertaa. Valmisteluryhmä totesi tuolloin, että kokonaisuudessaan ohjelmajohtajahakuun kehitetty arviointimalli toimii hyvin. Ohjelmajohtajalla on tärkeä rooli hankkeissa ja ohjelmassa tehdyn tutkimuksen lähettiläänä, ja toisaalta menestyksekäs yhteiskehittäminen tiedeyhteisön kanssa edellyttää vahvaa jalansijaa tutkimusmaailmassa. Ohjelmajohtajalta on siten perusteltua edellyttää kokemusta sekä tieteen että yhteiskunnallisen vaikuttavuuden alueilta.
Täsmennetyt tavoitteet tukevat vaikuttavuutta
Osana ohjelmajohtajahaun uudistusta STN laajensi ohjelmajohtajan tehtäviä siten, että ohjelmajohtaja myös fasilitoi ohjelman vaikuttavuustavoitteiden täsmentämistä. Ohjelmajohtajan avulla hankkeet vertaavat muodostamaansa ohjelmakokonaisuutta alkuperäiseen STN:n ohjelmatekstiin ja tarkastelevat, millaisia osa-alueita jää kenties kattamatta ja millaisia aiheita hankkeet puolestaan tuovat lisää. Samalla tarkastellaan, millaisia tutkimuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen yhteyspintoja hankkeiden ja ohjelmajohtajan välillä on.
Ohjelmakokonaisuuden tarkastelun jälkeen hankkeet ja ohjelmajohtaja laativat ensimmäisen version ohjelman yhteisistä, täsmennetyistä vaikuttavuustavoitteista. Täsmennetyt vaikuttavuustavoitteet kokoavat hankkeiden tutkimuksellisen ja yhteiskunnallisen yhteistyön ja näiden tavoitteet. Vaikuttavuustavoitteita päivitetään tutkimuksen ja vuorovaikutustyön edetessä.
Ohjelman vaikuttavuustavoitteita käytetään myös seurannan ja arvioinnin välineinä. Kun ohjelman yhteiset vaikuttavuustavoitteet ovat olemassa, helpottuu esimerkiksi hankkeiden ja ohjelmatason toiminnan itsearviointi. Tavoitteena on, että seurannan avulla vaikuttavuustavoitteet, niiden toteutumisen seuranta ja tulevan toiminnan suunnittelu muodostavat seurannan ja raportoinnin ketjun aina hakemuksesta loppuraporttiin asti.
Kokemukset uudesta toimintatavasta ovat positiivisia. Täsmennettyjen vaikuttavuustavoitteiden määrittelyn kautta ohjelmatoiminta ja hankkeiden yhteistyö on päässyt liikkeelle heti ohjelman käynnistyttyä. Yhteiset vaikuttavuustavoitteet raamittavat ohjelmatason yhteistyötä aikaisempaa selkeämmin.
STN toivoo paljon hyviä hakemuksia
Haku toteutetaan tänäkin vuonna samoilla periaatteilla. STN toivoo saavansa paljon hyviä hakemuksia, joista neuvosto löytää parhaimmat mahdolliset ohjelmajohtajat luotsaamaan vuonna 2025 alkavia ohjelmia Osaaminen, työvoiman riittävyys ja maahanmuutto tulevaisuuden Suomessa (SKILLS) sekä Talous ja hyvinvointi strategisen kilpailun aikakaudella (WELEC), jotka jatkuvat aina vuoteen 2031.
Ohjelmajohtajahaku SKILLS- ja WELEC -ohjelmille avoinna 18.3.-7.5.2025. Tutustu hakuilmoitukseen
Lisätietoja
- Strategisen tutkimuksen ohjelmajohtajahaun 2025 hakuilmoitus
- Tutustu vuoden 2025 hakuinfoon STN:n ohjelmajohtajahaun hakijoille (3.4.2025 klo 13-14)
- Tutustu ohjelmaan Osaaminen, työvoiman riittävyys ja maahanmuutto tulevaisuuden Suomessa (SKILLS)
- Tutustu ohjelmaan Talous ja hyvinvointi strategisen kilpailun aikakaudella (WELEC)
- Tutustu strategisen tutkimuksen ohjelma- ja vaikuttavuustoimintaan
Yhteydenotot
Ensisijaisesti Akatemian helpdeskin kautta: www.aka.fi/kysy – Hakuneuvonta, Temaattiset haut
Akatemian puhelinvaihde on 029 533 5000
projects-src@aka.fi