PVN-hankkeen tutkija mukana voittamassa Euroopan komission Blockchains for Social Good -palkintoa

18.9.2020

European Innovation Council (EIC) myönsi heinäkuussa tutkimuslaitosten ja yritysten muodostamalle GMeRitS -konsortiolle miljoonan euron arvoisen Blockchains for Social Good -palkinnon lohkoketjuteknologian sosiaalista vaikuttavuutta tutkivasta työstä. Konsortiota johtaa Aalto-yliopisto.

Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman Platform Value Now (PVN) -hankkeen tutkija Ville Eloranta on mukana merkittävän tunnustuksen saajissa. Eloranta työskentelee Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun IDBM-ohjelmassa yliopistonlehtorina, ja on tutkinut PVN-hankkeessa lohkoketjuteknologian mahdollisuuksia alustatalouden kehittämisessä demokraattisemmaksi ja kestävämmäksi.

”Aallon osuus miljoonan euron palkintosummasta on 250 000 euroa. Käytämme palkinnon ennen kaikkea uusiin kokeiluihin ja niiden tutkimiseen, yhteistyöverkostojen rakentamiseen ja opetuksen kehittämiseen. Ratkomamme kysymykset ovat niin suuria ja vaativia, että haluamme edistää aihealueemme osaamista yhteisöllisesti”, sanoo Eloranta.

EIC:n Blockchains for Social Good -palkinnon tavoitteena on tukea työtä, joka tähtää lohkoketjuteknologian hyödyntämiseen myös sen nykyisten käyttöalueiden ulkopuolella. Lohkoketjuteknologiaa voidaan hyödyntää myös sosiaalisissa innovaatioissa, kuten esimerkiksi julkisten prosessien läpinäkyvyydessä, julkisten tietojen hallinnoimisessa, tai demokraattiseen päätöksentekoon osallistumisessa.

Palkinnon saaneeseen tutkimuskonsortioon kuuluvat Aalto-yliopisto lisäksi italialainen Politecnico di Milano -yliopisto sekä startup- ja scaleup-yritykset Novact (Barcelona), Mesensei, (Otaniemi, A-Grid), ja Merits (Milano).

Palkittun konsortion kokoonpanon kuuluva teknologiayritys Mesensei Oy toimii myös strategisen tutkimuksen vastuualueen kumppanina digitalisointihankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää vuonna 2019 julkaistujen ratkaisukorttien käyttökokemusta. Strategisen tutkimuksen ohjelmien ja hankekiden kanssa yhteistyössä toteutettaviin ratkaisukortteihin voi tutustua lähemmin täällä.

Platform Value Now (PVN) -hanke on osa strategisen tutkimuksen neuvoston Teknologiamurrokset ja muuttuvat instituutiot (TECH) -ohjelmaa. Ohjelman rahoituskausi on 2015-2021 ja sen ohjelmajohtajan toimii tutkimusjohtaja Heli Koski.

Teksti: Ville Eloranta ja Helen Metsä

 

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?