DDI: Lainaa tutkijaa tunniksi – joukko eturivin digitietäjiä tarjoaa jälleen ilmaista Skype-keskustelua ja sparrausta

17.1.2020

Tutkimustiedon mahdollisimman tehokas hyödyntäminen ja levittäminen ovat tärkeä osa yliopistojen yhteiskunnallista vaikuttamista. Siksi Suomen Akatemian yhteydessä toimivan strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama ja Aalto-yliopiston vetämä Teollisuuden digitaalinen murros (DDI) -konsortio tarjoaa tutkijoidensa asiantuntemuksen kansalaisten, median, yritysten ja yhteisöjen ulottuville tunnin maksuttoman Skype-keskustelun muodossa.

Kysy tutkijalta -viikko toteutetaan nyt kolmatta kertaa. Edellisillä kerroilla reilun parinkymmenen tutkijan asiantuntemusta hyödynsivät muun muassa startupit, teollisuusyritykset, media, ministeriöt, pankit ja kunnat. Keskusteluita on käyty lähes 90 tuntia. Käsiteltävinä aiheina ovat olleet mm. tekoälyn etiikka, alustatalous, ekosysteemit, lohkoketjut sekä datan jakaminen.

”Digitalisaation osa-alueiden läpikäynti eri keskustelijoiden kanssa avasi myös omaa ajattelua siitä, miten ilmiöt näyttäytyvät eri taustoista tuleville ihmisille ja motivoi miettimään sitä, miten monimutkaisia ilmiöitä voi paremmin kuvailla, selittää, konkretisoida ja tuoda yleiseen keskusteluun. Uskon, että keskustelijat saivat uusia näkemyksiä ja apua omien kysymystensä käsittelyyn ja yleinen ymmärrys digitalisaation mahdollisuuksista ja vaikutuksista lisääntyi”, kertoo Research Fellow Kari Hiekkanen Aalto-yliopistosta. 

Kysy tutkijalta! -palvelu madalsi kynnystä ottaa yhteyttä ja palvelulle toivottiin jatkoa 

Vuoden 2018 lopulla järjestettyyn Kysy tutkijalta! -viikkoon osallistui mm. Maria Rautavirta, yli-insinööri liikenne-ja viestintäministeriöstä. ”Innovaatioiden edistäminen edellyttää uudenlaisia toimintatapoja ja heittäytymistä. Kun tilaisuus osallistua Kysy tutkijalta! -viikkoon tuli Twitterissä vastaan, tartuin siihen heti”, sanoo Rautavirta. Hän sai keskustelusta vahvistusta kysymyksille, jotka digitalisaation kehityksessä on huomioitava sekä varmistusta sille, että ministeriössä ollaan aktiivisesti mukana etsimässä vastauksia oikeisiin kysymyksiin ja erityisesti ihmisistä tämän muutoksen keskellä. ”Toivon lisää tällaisia matalan kynnyksen tilaisuuksia ja lyhyitä yhteenvetoja laajoistakin aiheista”, Rautavirta kommentoi.

Jussi Simolin Innoduelista on start-up yrittäjä, jonka tuotteen avulla työntekijät pääsevät osallistumaan helposti heitä koskevaan päätöksentekoon ja näin johtajat voivat johtaa paremmin. ”Tarvitsemme markkinointiamme varten tieteellistä faktaa. Haluamme todistaa potentiaalisille asiakkaille, johtajille, että kuunteleminen ja osallistaminen ovat hyödyksi myös bisnekselle”, kertoo Simolin. Hän koki keskustelun antoisaksi, sillä tutkija Jukka Bergman LUT-yliopistosta oli selvästi valmistautunut keskusteluun etukäteen. ”Jatkoimme dialogia vielä toisessakin puhelussa. Yrittäjänä tarvitsen juuri tällaista palvelua – helppoa tapaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan, joka antaa aikaansa ja neuvoja. Aivan mahtava palvelu!”

Timo Honkanen Vaisalasta valikoi verkkosivulta asiantuntijoista sen, jonka erityisalue vastasi hänellä työn alla ollutta aihetta. Honkanen sai keskustelusta erittäin hyviä näkemyksiä ja kokemuksia, eikä vain akateemisesta kulmasta. ”Antoisa tunti, toivottavasti tästä muodostuu käytäntö, joka toistuu!”

Tavoitteena tiedeyhteisön laajasti käyttämä Kysy tutkijalta! -sovellus

Kysy tutkijalta! -viikot ovat saaneet paljon huomiota ja useiden alojen tutkijat ovat kyselleet, kuinka siihen voisi tulla mukaan. Positiivisen palautteen kannustamana konsortio kehittää nyt yhdessä Mesensei Ltd yrityksen kanssa Kysy tutkijalta! -sovellusta. Sovellus tulee mahdollistamaan Kysy tutkijalta! -kampanjoiden skaalattavuuden ja samalla luo yhteisöä, jossa tiedon hyödyntäjät ja tutkijat voivat helposti kohdata. Sovellus valmistuu syksyllä 2020. Tutkitun tiedon teemavuonna 2021 voimme kenties osallistua Kysy tutkijalta! -sovelluksen kautta jo moneen eri alan, esimerkiksi energiatutkijoiden, ilmastotutkijoiden, tasa-arvotutkijoiden ja avaruustutkijoiden, teemaviikkoon! 

Teollisuuden digitaalinen murros -konsortio tutkii digitalisaation vaikutusta suomalaiseen teollisuuteen ja yhteiskuntaan. Konsortiossa on yli 40 tutkijaa viidestä organisaatiosta – Aalto-yliopistosta, ETLAsta, Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, Turun yliopistosta ja VTTstä. Hanke saa rahoituksensa Suomen Akatemian yhteydessä toimivalta strategisen tutkimuksen neuvostolta ja on osa Teknologiamurrokset ja muuttuvat instituutiot (TECH) -ohjelmaa.

Lisätietoja

  • Suvi Lavinto, viestintäpäällikkö, Aalto-yliopisto, Teollisuuden digitaalinen murros -konsortio, suvi.lavinto(a)aalto.fi, p. 050 3615568

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?