Katso kestävä ruokajärjestelmä -seminaarin videotallenne

19.11.2018

Viisi strategisen tutkimuksen ohjelmaa järjesti yhdessä seminaarin aiheena "Kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää". Kuusi hanketta kertoi aihepiiriin liittyvästä tutkimuksestaan.

Hyvinvointi ja kestävä ruoka edellyttävät myös henkilökohtaisia valintoja, joita voidaan edistää monin tavoin. Kaisa Poutanen ja Jaana Laitinen valottivat keinoja vaikuttaa kulutustottumuksiin.

Antti Kähäri kertoi tasa-arvon toteutumisesta suomalaisten ruoan kulutuksessa. Esimerkiksi tuloryhmien erot kalan kulutuksessa ovat kasvaneet ja kasvisten kulutuksessa Suomi on eurooppalaisen keskiarvon yläpuolella. 

Anna-Maria Pajari esittelei interventiotutkimusta, jonka mukaan työikäisen suomalaisen on mahdollista melko pienellä vaivannäöllä korvata ainakin osa aterioidensa eläinproteiinista kasvisperäisillä. Kyseessä on kansainvälisesti ainutlaatuinen koe.

Ari Jokinen kertoi kaupunkiviljelmistä. Mihin omatoiminen ruoantuotanto sijoittuu kaupungin kiertotaloudessa? Hanke tarkastelee erityisesti kaupunkilaisten omaehtoista toimintaa ruokajärjestelmän muuttamiseksi.

Matti Kummu kertoi tutkimuksesta, joka on osoittanut meidän olevan hyvin riippuvaisia tuonnista ja erityisesti fossiilisesta energiasta. Miten olisi mahdollista muuttaa tätä riippuvuutta ja samalla vahvistaa ruokajärjestelmän kestävyyttä?

Katso video tilaisuudesta.

 

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?