Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä (Leg4Life)

Hankkeen tavoitteiden kuvaus toiminnan alkaessa

Leg4Life on Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Luonnonvarakeskuksen hanke, joka tavoitteena on edistää siirtymistä ilmastoneutraaliin ruokaketjuun. Tähän pyritään monipuolistamalla ja lisäämällä kasviproteiinien lähteiden viljelyä, jalostamista ja käyttöä alkutuotannosta kuluttajan ruokapöytään asti ja ottamalla samalla huomioon myös syntyvät ympäristö- ja terveysvaikutukset. Hankkeessa keskitytään Suomen ilmasto-olosuhteissa menestyviin palkokasveihin, kuten herneeseen, härkäpapuun ja lupiiniin. Hanke tutkii ja edistää palkokasvipohjaista alkutuotantoa, kehittää maukkaita ja terveellisiä palkokasvipohjaisia tuotteita sekä ruokapalveluiden että yksittäisten kuluttajien käyttöön ja tutkii palkokasvien tuotannon ja käytön lisäämisen vaikutusta ihmisen ravitsemukseen ja terveyteen, yhteiskuntaan, talouteen ja ympäristöön. Hankkeen tuottamaa tietoa käytetään kestävyyden kokonaisvaltaisten muutosvaikutusten mallintamiseen.

Hankkeen edistymisen kuvaus välitarkastelun yhteydessä

Leg4Life-hankkeen tavoitteena on edistää siirtymistä kestävään ruokajärjestelmään. Tähän pyritään monipuolistamalla ja lisäämällä
Suomen olosuhteissa menestyvien palkokasvien viljelyä, jatkojalostusta ja käyttöä huomioiden samalla syntyvät ympäristö- ja
terveysvaikutukset. Palkokasvien sisällyttäminen viljelykiertoihin tukee lannoite- ja rehuomavaraisuutta lisäämättä maaperän tai
maidontuotannon kasvihuonekaasupäästöjä. Punaisen ja prosessoidun lihan osittainen korvaaminen palkokasveilla ruokavaliossa edistää väestön ravitsemusta ja pienentää riskiä sairastua useimpiin kansantauteihin. Palkokasvielintarvikkeiden valmistuksessa on tärkeää erilaisten valmistusaineiden yhdistely tasapainoteltaessa hyvän rakenteen, miellyttävän maun, ravitsemuksellisen laadun sekä kuluttajien hyväksynnän välillä. Palkokasvien viljelyyn, jatkojalostukseen ja käyttöön Suomessa löytyy uusia ratkaisuja, jotka edistävät terveyttä ja siirtymistä kestävään ruokajärjestelmään.

Lisätietoja:

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?