Rahoitusehdot
Tällä sivulla on rahoituksen käytön ohjeita rahoituksen hakijalle, saajalle ja tutkimuksen suorituspaikalle.
Rahoituksen käyttöön liittyvät ehdot on koottu asiakirjaan Suomen Akatemian rahoitusehdot, jota päivitetään vuosittain. Lue myös kooste, jossa kerrotaan, mitä uutta näissä rahoitusehdoissa on. Aiemmat voimassa olevat versiot ovat kohdassa Rahoitusehdot- asiakirjat
Yksittäistä rahoituspäätöstä koskevat rahoitusehdot toimitetaan rahoituksen saajalle rahoituspäätöksen liitteenä. Päätöksen jälkeisissä, uudemmissa rahoitusehdoissa voi olla ehtoja, joita sovelletaan takautuvasti aiempiin rahoituspäätöksiin. Tällöin takautuvuudesta on maininta rahoitusehdoissa.
Tietoa Suomen Akatemian tutkimusrahoitusta saaneille ja hakeville koronapandemian vaikutuksista.
Rahoituksen käyttöön ottaminen
Miten Suomen Akatemian myöntämä rahoitus otetaan käyttöön?
Rahoituspäätös ja siihen liittyvät rahoitusehdot löytyvät Akatemian verkkoasioinnista. Päätöksestä on toimitettu kopio omaan tutkimusorganisaatioon tai suorituspaikkaan. Tämä on se yliopisto, tutkimuslaitos tai vastaava, joka on antanut hakemukseen suorituspaikan sitoumuksen. Suorituspaikka hallinnoi hankkeen rahoitusta ja avaa hankkeelle oman projektin tarvittaviin tietojärjestelmiin. Hankkeeseen liittyvät laskut ym. hoidetaan suorituspaikassa. Ota yhteyttä suorituspaikalla oman laitoksen, tiedekunnan tai vastaavaan tutkimuspalvelujen henkilöstöön lisäohjeistuksen saamiseksi.
Päätösnumero on mainittu päätösilmoituksen oikeassa yläkulmassa. Päätöksessä lukee: ”X toimikunta on päättänyt myöntää rahoituksen hakemuksestanne. Rahoitus myönnetään organisaatiolle: Y yliopisto.”
Hankkeen vastuullisen johtajan ja suorituspaikan on hyväksyttävä rahoitus vastaanotetuksi
Hankkeen vastuullisen johtajan suorituspaikka vastaanottaa ja hallinnoi Akatemian myöntämän rahoituksen. Jotta rahoitusta voidaan maksaa, on vastuullisen johtajan ensin ja tämän jälkeen suorituspaikan vahvistettava rahoituksen vastaanottaminen. Asia on hoidettava Akatemian verkkoasioinnissa kahdeksan viikon kuluessa päätöspäivästä, ellei päätösilmoituksen erityisehdoissa mainita toisin.
Päätösilmoitus, lausunnot ja rahoituksen hyväksyminen (aka.fi)
Rahoitus on myönnetty omaan palkkaan (akatemiaprofessori, akatemiatutkija, tutkijatohtori). Kuka on työnantaja? Mitä kautta palkka maksetaan?
Työnantaja on suorituspaikka, joka antoi hakemukseen sitoumuksen. Työsuhde solmitaan kyseiseen suorituspaikkaan tai tutkimusorganisaatioon. Suorituspaikka maksaa palkan ja hoitaa kaikki työsuhteeseen liittyvät asiat. Suomen Akatemia on tutkimustyön rahoittaja, mutta ei työnantaja.
Tutkimushankkeelle myönnetyllä rahoituksella halutaan palkata henkilöstöä. Miten toimia?
Suorituspaikka hallinnoi hankkeen rahoitusta. Ota yhteyttä suorituspaikalla oman laitoksen, tiedekunnan tai vastaavaan tutkimuspalvelujen henkilöstöön lisäohjeistuksen saamiseksi. Rekrytoinnit ja henkilöstöhallinnon asiat hoidetaan yhteistyössä suorituspaikan kanssa. Henkilöstön kanssa on solmittava työsuhteet ja suorituspaikka maksaa heidän palkkansa. Työsuhteissa noudatetaan pääsääntöisesti suorituspaikan työehtoja ja ohjeistusta. Jos asiassa on ristiriitoja, noudatetaan päätökseen liittyviä Akatemian rahoitusehtoja.
Miten konferenssimatkan/ulkomaisen tutkimusvierailun käytännön järjestelyt hoidetaan? Kuka käytännössä maksaa matkalaskun hankkeen rahoituksesta?
Suorituspaikka hallinnoi hankkeen rahoitusta. Ota yhteyttä suorituspaikalla oman laitoksen, tiedekunnan tai vastaavaan tutkimuspalvelujen henkilöstöön lisäohjeistuksen saamiseksi. Asiassa noudatetaan suorituspaikan käytäntöjä ja ohjeita matkustukseen liittyen. Hanki tarvittava matkamääräys suorituspaikasta. Huolehdi myös vakuutusturvasta. Suomen Akatemia ei rahoittajana hoida puolestasi matkustukseen liittyviä käytännön asioita.
Mistä saa lisätietoja myönnetyn rahoituksen käytöstä?
Suorituspaikka hallinnoi hankkeen rahoitusta. Ota ensisijaisesti yhteyttä suorituspaikalla oman laitoksen, tiedekunnan tai vastaavaan tutkimuspalvelujen henkilöstöön lisäohjeistuksen saamiseksi. Tutustu myös rahoituspäätöksen liitteenä oleviin rahoitusehtoihin, jotka löydät Suomen Akatemian verkkoasioinnista.
Päätösnumero on mainittu päätösilmoituksen oikeassa yläkulmassa. Päätöksessä lukee: ”X toimikunta on päättänyt myöntää rahoituksen hakemuksestanne. Rahoitus myönnetään organisaatiolle: Y yliopisto.”
Akatemian hallintovirastossa päätöksentekijää vastaavat tutkimuksen vastuualueet huolehtivat Akatemiassa hankkeiden hallintoon liittyvistä asioista ja kysymyksistä.
Tutkimusrahoituksen vastuualueet:
- Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen vastuualue
- Kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimuksen vastuualue
- Luonnontieteen ja tekniikan tutkimuksen vastuualue
- Strategisen tutkimuksen vastuualue
- Tutkimusrahoituksen kehittämisen vastuualue
- Tutkimusympäristöjen vastuualue
Tarkista päätöksestä, mikä toimikunta päätti hakemuksestasi. Päättäjätahon voi myös tarkistaa päätösilmoituksen vasemmasta yläkulmasta. Tätä päättäjätahoa vastaa kunkin tutkimusalueen vastuualue Akatemiassa.
Miten osoitat kysymyksesi Akatemialle?
Kun oma vastuualue on tiedossa, voit osoittaa kysymyksen suoraan ko. vastuualueelle verkkosivun Ota yhteyttä - lomakkeella.
Valitse valikosta oma vastuualue rahoituspäätöksen mukaisesti.
Jos vastuualue ei ole tiedossa, voit lähettää kysymyksen tarvittaessa sähköpostitse Suomen Akatemian kirjaamoon kirjaamo@aka.fi . Kirjaamo ohjaa kysymyksen oikealle taholle.
Päätösilmoituksen allekirjoittanut esittelijä antaa tarvittaessa lisätietoja
Päätösilmoituksen on allekirjoittanut esittelijänä toiminut tiedeasiantuntija, johtava tiedeasiantuntija, ohjelmapäällikkö tai vastaava Suomen Akatemian virkamies. Esittelijä tuntee hakemuksen ja auttaa Akatemian osalta hallinnollisissa kysymyksissä, joihin et saa vastausta omalta suorituspaikaltasi. Esittelijä työskentelee yleensä sillä tutkimuksen vastuualueella, joka on päätöksessä mainittu vastuutaho. Jos päätökseen merkitty esittelijä ei hallinnoi päätöstäsi, on päätökselle nimetty joku toinen vastuuhenkilö samalta vastuualueelta. Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi
Voiko rahoituspäätökseen hakea muutosta?
Katso lisätietoja ja ohjeita rahoituspäätöksen liitteenä olevista rahoitusehdoista ja sen LIITE 1 Muutokset rahoituspäätöksiin. Muutoshakemus tehdään verkkoasioinnissa, josta löydät myös päätöksen ja rahoitusehdot. Jos tarvitset lisätukea asiassa, ota yhteyttä vastuutahoon ja/tai päätösilmoituksen esittelijään. Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi
Muutokset rahoituspäätöksiin
Muutokset Suomen Akatemian rahoituspäätöksiin vaativat aina Akatemian luvan. Tutkimushankkeen vastuullinen johtaja hakee muutosta Akatemian verkkoasioinnin kautta. Muutoshakemuksessa on oltava riittävät perustelut ja asian käsittelyn kannalta tarpeelliset tiedot.
Katso yksityiskohtaiset muutoksenhakuohjeet Suomen Akatemian rahoitusehdot -asiakirjasta.
Rahoituspäätöksiin voi hakea seuraavia muutoksia:
Uuden rahoituspäätöksen vuosierien muuttaminen
Suomen Akatemian rahoitusehdot 1.11.2023—31.10.2024 (päätetty 30.10.2023) – asiakirjasta on poistettu liittestä 1 kohta ”Uuden rahoituspäätöksen vuosierien muuttaminen”. Rahoitusehtojen kohdassa ”7.1. Myönnetyn määrärahan vuosierien muuttaminen” vuosierämuutos on vielä mainittu. Vuosierämuutosta ei ole enää tarpeen tehdä Akatemian verkkoasioinnissa. Rahoitus on käytettävissä normaalisti koko rahoituskauden ajan ilman tätä muutosta.
Rahoituskauden aikana tapahtuvista merkittävistä muutoksista päätöksen kustannusarviossa riittää ilmoitus Akatemian verkkoasioinnissa kohdassa Omat hakemukset> Päätetyt > Anna lisätietoja.
Tämä koskee takautuvasti myös Akatemian aiemmin tekemiä rahoituspäätöksiä.
Rahoituskauden pidentäminen
Rahoituskauden pidennystä voi hakea hankkeessa työskentelevän tutkijan äitiys-, isyys-, vanhempain- tai hoitovapaan tai varusmies- tai siviilipalvelun takia tai muusta erityisestä syystä, esim. pitkäaikaisen sairauden vuoksi.
Lisämääräraha (eli kompensaatio)
Lisäkustannusmallin mukaisissa päätöksissä (esim. akatemiaprofessorin tehtävä, akatemiatutkijan tehtävä) voi hakea lisärahoitusta hankkeelle tutkijan äitiysvapaan tai pitkäaikaisen sairauden takia.
Suorituspaikan vaihtaminen
Suorituspaikan vaihtamista voi hakea, kun tutkimuksen vastuullinen johtaja siirtyy työskentelemään toiseen suorituspaikkaan kesken rahoituskauden.
Akatemiaprofessorin tehtävän rahoituksen muutos yhteisrahoitteiseksi
Akatemiaprofessori voi hakea muutosta vuosipalkkansa rahoitukseen siten, että koko palkka tai osa palkasta voi tulla muista lähteistä.
Akatemiatutkijan tehtävän rahoituksen muutos yhteisrahoitteiseksi
Akatemiatutkija voi hakea muutosta vuosipalkkansa rahoitukseen siten, että osa palkasta voi tulla muista lähteistä. Muualta tuleva palkka pitää osoittaa tutkimustehtäviin, tai tutkijan pitää työskennellä yliopiston urajärjestelmässä.
Tutkijatohtorin tehtävän rahoituksen muutos yhteisrahoitteiseksi
Tämä muutosmahdollisuus koskee vain niitä rahoituspäätöksiä, jotka on tehty 1.9.2020 ja sen jälkeen avoinna olleiden hakujen perusteella.
Tutkimusmäärärahasta luopuminen kokonaan
Tutkimusmäärärahasta luopumista kokonaan haetaan, kun myönnettyä rahoitusta ei oteta vastaan tai määrärahasta luovutaan ennen rahoituksen käyttöä.
Tutkimusmäärärahasta luopuminen kesken rahoituskauden
Tutkimusmäärärahasta luopumista kesken rahoituskauden haetaan, kun määrärahasta luovutaan kesken rahoituskauden.
Vastuullisen johtajan vaihtaminen
Vastuullisen johtajan vaihtamista kesken rahoituskauden voi hakea poikkeuksellisesti ja perustellusta syystä. Organisaatiorahoitusmuodoissa vastuullisen johtajan vaihtaa organisaation pääkäyttäjä.
Päätöksen ehtojen tai käyttötarkoituksen muuttaminen tai tutkimussuunnitelman olennaiset muutokset
Rahoituspäätöksen ehtojen tai käyttötarkoituksen muuttamista voi hakea vain erityisestä syystä. Tutkimussuunnitelmaan voi hakea muutosta erityisestä syystä, kun kyseessä on olennainen muutos.
Konsortion osahankkeiden rahoitusosuuksien muutos
Akatemia voi antaa luvan konsortion osahankkeiden keskinäisten rahoitusosuuksien muuttamiseen. Konsortion kokonaisrahoitus ei kuitenkaan saa muuttua.
Rahoituksen maksatus
Suomen Akatemia maksaa rahoituksen maksatuspyyntöjä vastaan yhtenä tai useampana eränä toteutuneiden kustannusten perusteella. Suorituspaikka vastaa maksatuspyynnöistä, ei yksittäinen tutkija tai tutkimusryhmä. Poikkeuksena voi olla yksittäisen tutkijan saama henkilökohtainen apuraha.
Maksatuspyynnöt toimitetaan Akatemiaan päätöskohtaisesti (eli päätösnumeroittain) määrämuotoisina verkkolaskuina. Y-tunnuksen omaava suomalainen yritys tai yhteisö voi tehdä maksatuspyynnön myös Akatemian verkkoasioinnissa. Rahoitusehdoissa annetaan tarkempi ohjeistus verkkolaskujen laatimiseen. Verkkolaskujen mukana ei voi toimittaa liitteitä. Akatemia ei hyväksy sähköpostin liitteenä lähetettyjä laskuja.
Suomalaiset yliopistot ja ammattikorkeakoulut voivat hakea Akatemialta ennakkoa. Ennakko on kertaluontoinen, ja sen suuruus on pääsääntöisesti 10 prosenttia Akatemian myöntämästä rahoitusosuudesta. Valtionavustuslain mukaan ennakkoa voidaan maksaa, jos se on avustuksen käytön kannalta perusteltua. Akatemia ei maksa ennakkoa liikkuvuusapurahoista, tutkimusinfrastruktuurien rahoituksesta tai yliopistojen profiloitumisrahoituksesta.
Tilintarkastukseen varautuminen
Tilintarkastusvelvoite riippuu rahoitusmuodosta. Voit katsoa verkkoasioinnista rahoituspäätöksen liitteenä olevista rahoitusehdoista, koskeeko tilintarkastusvelvoite kyseisen rahoituspäätöksen mukaista rahoitusta.
Tutkimusinfrastruktuurirahoitus, strategisen tutkimuksen rahoitus, lippulaivarahoitus, huippuyksikkörahoitus ja yliopistojen profiloitumisen rahoitus ovat tilintarkastusvelvoitteen piirissä riippumatta myönnetystä kokonaissummasta (yksittäinen päätös tai konsortio yhteensä). Huippuyksikön kahdeksan vuotta kestävä kausi jakaantuu kahteen osaan (5 + 3 vuotta).
Tilintarkastusvelvoite koskee myös akatemiaohjelmahankkeita, joiden rahoituspäätöksessä ilmoitettu Akatemian myöntämän rahoituksen (yksittäinen päätös tai konsortio yhteensä) kokonaissumma ylittää miljoona euroa.
Suomen Akatemia voi tarvittaessa pyytää tilintarkastuskertomuksen erikseen. Lisäksi Akatemia voi teettää otantaan perustuvan tilintarkastuksen oman vuosittaisen tarkastussuunnitelmansa mukaisesti.
Tilintarkastusvelvoitetta, hankkeen toteuttamista ja ehtojen noudattamista peilataan aina rahoituspäätöksen tekemisen hetkellä voimassa olleisiin rahoitusehtoihin. Rahoituspäätökseen voi myös liittyä erityisehto. Tarkastustyö etenee raporttipohjan mukaisesti tarkastuksen kohteena oleva rahoitusmuoto huomioiden ja tarpeettomat osiot yliviivaten. Ole yhteydessä tilintarkastajaan hyvissä ajoin ennen rahoituskauden päättymistä. Kustannukset hyväksytään lopullisesti vasta sen jälkeen, kun hankkeen tilintarkastusraportti on toimitettu Akatemiaan.
Tilintarkastuksessa varmistutaan siitä, että Akatemialle raportoitu kustannuskertymä vastaa hankkeen kokonaiskustannuksia. Kustannusten tulee olla syntyneitä rahoituspäätöksessä mainittuna rahoituskautena hankkeelle mahdollisesti myönnetty jatkoaika huomioiden. Ainoastaan tilintarkastajan raportista aiheutuneet kustannukset voidaan hyväksyä, vaikka ne olisivat osin syntyneet rahoituskauden jälkeen. Koska tilintarkastuskulut tulee sisällyttää viimeiseen maksatuspyyntöön, on tärkeää, että tilintarkastuksen lasku toimitetaan pikaisesti työn tilaajalle.
Ennen hankkeen alkua syntyneitä kustannuksia ei hyväksytä, riippumatta siitä, milloin ne on maksettu. Myöskään hankkeen päättymisen jälkeen syntyneitä kustannuksia ei hyväksytä. Lasku voi kuitenkin olla päivätty rahoituskauden jälkeen, kunhan meno on suoriteperusteisesti syntynyt hankkeen aikana. Esimerkiksi ostopalvelulasku voi saapua ja voidaan maksaa vasta rahoituspäätöksen voimassaoloajan jälkeen. Jos laskun perusteena oleva työ on tehty päätöksen voimassaoloaikana, voidaan lasku hyväksyä hankkeen kustannuksiin.
Kirjanpidossa hankkeen kustannukset pitää voida yksilöidä, ja niiden yhteys kirjanpitoon ja raportointiin pitää olla nähtävissä. Kustannusten yksilöimiseen voi käyttää esimerkiksi hankkeen päätösnumeroa tai kustannuspaikkaa. Akatemian rahoitusehdot edellyttävät pääsääntöisesti aina työajanseurantaa hankkeessa tehdyistä tunneista. Jos työajanseurantaa ei ole järjestetty rahoitusehtojen mukaisesti, kyseisen henkilön palkat voidaan jättää hyväksymättä hankkeen kustannuksiksi. Henkilön esimiehen tai tutkimushankkeen vastuullisen johtajan tulee vahvistaa tehdyt tunnit siten, että siitä jää merkintä seurantajärjestelmään.
Tilintarkastuskertomus toimitetaan kolmen kuukauden kuluessa rahoituskauden päättymisestä Suomen Akatemian kirjaamoon. Tilintarkastuksen kulut tulee sisällyttää viimeiseen maksatuspyyntöön.
Tarkastusraportin mallipohja löytyy näin rahoitusta käytetään -sivulta oikeasta palstasta kohdasta ”Lomakkeet”, ja se toimii tarkastuksen pohjana riippumatta siitä, milloin rahoituspäätös on tehty.
Kokonaiskustannusmalli
Suomen Akatemia samoin kuin yliopistot ja valtion tutkimuslaitokset soveltavat niin sanottua kokonaiskustannusmallia. Malli koskee lähes kaikkia Akatemian rahoitusmuotoja. Kokonaiskustannusmalli vaikuttaa rahoituksen hakemiseen, rahoituspäätöksiin, rahoituksen käyttöön ja raportointiin.
Kokonaiskustannusmallin soveltaminen hakemusvaiheessa
- Hakija neuvottelee suorituspaikan kanssa ennen hakemuksen jättämistä siitä, miten suorituspaikka konkreettisesti tukee hanketta. Hakija ilmoittaa lomakkeella sekä hankkeen kokonaiskustannusarvion että rahoitussuunnitelman. Hakemus tulee laatia siten, että Akatemian rahoitusosuus tutkimuskuluista on enintään 70 prosenttia.
- Hakija ilmoittaa hakemuksessaan oman organisaationsa käyttämän henkilösivukuluprosentin, yleiskustannusprosentin ja tehollisen työajan kertoimen sellaisina, kuin ne ovat hakemuksen jättämishetkellä. Kokonaiskustannusmallin mukainen laskenta perustuu näiden laskennallisten kertoimien käyttöön. Hakija tarkistaa kertoimet oman organisaationsa hallinnosta. Organisaatio ilmoittaa Akatemian hakemuksissa käytettävän tehollisen työajan kertoimen laskettuna keskimääräisestä tehollisesta työajasta.
- Suorituspaikan sitoumuksen antaja tarkistaa, että hakemuksessa annetut yllä mainitut tiedot ovat organisaation hyväksymät ja sitoutuu niihin antaessaan suorituspaikan sitoumuksen.
Kokonaiskustannusmallin periaatteet ja määritelmät
Akatemia soveltaa kokonaiskustannusmallia hakemusten laatimisessa, rahoituspäätösten valmistelussa ja rahoituspäätöksissä ja niiden toimeenpanossa. Mallia sovelletaan myös maksatuspyynnöissä.
Akatemian rahoituksessa maksatuspyyntöön liittyvän raportoinnin lähtökohtana toimii liikekirjanpitoon perustuva projektikirjanpito, johon kirjataan projektin eli hankkeen välittömät kustannukset. Tämän lisäksi hankkeille kohdennetaan laskennallisia yleiskustannuksia ja henkilösivukustannuksia. Laskennallisista kustannuseristä toimitetaan Akatemian kirjaamoon vuosittain tiedoksi erilliset selvitykset, jotka perustuvat yhteisön tilinpäätökseen.
Akatemian rahoituspäätöksessä hyväksyttyä yleiskustannuskerrointa käytetään koko rahoituskauden ajan.
Määritelmiä
- Kokonaiskustannusmalli on kustannuslaskentamalli, jossa kaikki organisaation kustannukset kohdistetaan aiheuttamisperiaatteen mukaisesti laskentakohteelle (esim. hankkeelle) riippumatta rahoituslähteestä. Lähtökohtana pidetään aiheuttamisperiaatteen mukaisia tehollisen työajan välittömiä kustannuksia. Sen lisäksi laskentakohteelle kohdistetaan suoraan muut välittömät kustannukset sekä välilliset kustannukset henkilösivukustannuskertoimen ja yleiskustannuskertoimen avulla. Kokonaiskustannusmallissa kukin rahoittaja päättää oman osuutensa kokonaiskustannusten rahoituksesta omien periaatteittensa mukaisesti.
- Tehollinen työaika tarkoittaa laskentakohteelle kohdistettua tehtyä työaikaa, joka ei sisällä palkallisia tai muita poissaoloja.
- Palkallinen poissaolo kattaa kaikki palkkakustannukset, jotka johtuvat lakisääteisistä tai muista poissaoloista, esimerkiksi vuosilomasta, lapsen syntymästä ja hoidosta johtuvasta vapaasta, sairaus- ja koulutusajasta sekä ammattiyhdistystoiminnan, työsuojelun, yhteistoiminnan ym. palkallisen työehtosopimusten ja työlainsäädännön mukaisesta ajasta.
- Välittömät kustannukset sisältävät tyypillisesti välittömiä palkkakustannuksia sekä hankkeeseen kohdistuvia erityislaitteiden kustannuksia ja erityistilojen vuokria, matkakuluja tai muita olennaisia (suoraan kohdistettavissa olevia) tutkimuskustannuksia, esimerkiksi kemikaaleja tai palveluhankintoja.
- Henkilösivukustannuskerroin lasketaan prosenttiosuutena laskentakohteelle kohdistettujen välittömien palkkojen määrästä. Kertoimen käyttö tarkoittaa käytännössä henkilösivukustannusten kohdistamista keskimääräisinä. Laskettaessa keskimääräistä henkilösivukustannuskerrointa, loma-ajan palkka ja lomaraha kohdistetaan välillisinä kustannuksina suoriteperusteella hankkeen aikana ansaitun (ei siis pidetyn) loman perusteella.
- Yleiskustannukset kohdistetaan lopullisille laskentakohteille yleiskustannuskertoimen avulla, joka lasketaan prosenttiosuutena tehollisen työajan palkkojen ja henkilösivukustannusten yhteismäärästä. Osa yleiskustannuksista jakautuu yliopiston kaikille tehtäville. Jos organisaation eri tehtäväkokonaisuuksien kustannusrakenteet poikkeavat olennaisesti toisistaan, on eri tehtäväkokonaisuuksille laskettava omat yleiskustannuskertoimensa. Yliopistossa yksinomaan yhdellä tulosalueella (esim. opetuksessa) syntyvät kustannukset tulee aiheuttamisperiaatteen mukaisesti kohdistaa pelkästään tälle tulosalueelle.
- Omarahoitusosuus tarkoittaa organisaation omaa rahoitusosuutta yhteisrahoitteisen hankkeen kokonaiskustannuksista, josta on vähennetty kaikkien muiden rahoittajien osuudet. Yliopisto tai tutkimuslaitos voi rahoittaa omaa osuuttaan rahoitusehtojen puitteissa esimerkiksi toimintamenoihin saadulla valtionavulla, liiketoiminnan tai elinkeinotoiminnan tuotoilla, lahjoitusvaroilla tai muulla ulkopuolisella rahoituksella.
- Rahoittaja voi ehdoissaan määritellä erilaisista syistä joitakin kustannuseriä tukikelvottomiksi. Nämä voivat olla esimerkiksi tukikelpoisuusajan ulkopuolisia kustannuksia tai muutoin kyseessä olevan toiminnan toteuttamiseen liittymättömiä kustannuksia, veroja tai rahoituskustannuksia. Investointikustannusten sijasta tukikelpoisiksi hyväksytään usein poistot.
Lisätietoja
- Kokonaiskustannusmalliraportti 2015
- OKM: Kokonaiskustannusten laskentamenettelyä koskeva määräys 27.5.2016 OKM/44/592/2016
- Suositus yleiskustannuskertoimeen sisältyvistä kustannuksista sekä suositus henkilösivukustannuskertoimeen sisältyvistä kustannuksista on löydettävissä STREAM-työryhmän raportista
Rahoitusehdot-asiakirjat
Alta löydät voimassa olevat rahoitusehdot- asiakirjat. Yksittäistä rahoituspäätöstä koskevat rahoitusehdot ovat verkkoasioinnista saatavan rahoituspäätöksen liitteenä.
2023
2022-2023
2020-2021
- Rahoitusehdot (26.5.2021)(pdf), Uutta rahoitusehdot -asiakirjassa
- Rahoitusehdot (2.11.2020)(pdf)
- Rahoitusehdot (6.5.2020) (pdf)
2019–2020
2018–2019
2017–2018
- Rahoituksen käytön yleiset ehdot 2017-2018 (27.9.2017) (pdf)
- Rahoituksen käytön yleiset ehdot 2017-2018 (20.6.2017) (pdf)
2016–2017
- Rahoituksen käytön yleiset ehdot 2016-2017 (21.3.2017) (pdf)
- Rahoituksen käytön yleiset ehdot 2016-2017 (15.6.2016) (pdf)
2015–2016
- Rahoituksen käytön yleiset ehdot 2015-2016 (16.3.2016) (pdf)
- Rahoituksen käytön yleiset ehdot 2015-2016 (31.8.2015) (pdf)
2014–2015
- Rahoituksen käytön yleiset ehdot 2014-2015 (19.3.2015) (pdf)
- Rahoituksen käytön yleiset ehdot 2014-2015 (1.12.2014) (pdf)
2013–2014
2012–2013