Strategisen tutkimuksen varsinaiseen hakuun kutsuttavat valittu – aiheina vesi ja demokratia

14.5.2024

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) on kutsunut 29 konsortiota eli hankekokonaisuutta varsinaiseen hakuun. Kaksivaiheisten STN-ohjelmahakujen toiseen vaiheeseen sai kutsun noin puolet aiehakuun jätetyistä hakemuksista. Valintapäätösten perusteena olivat hankkeiden sopivuus ohjelman teemaan ja tavoitteisiin sekä aiehakemusten perusteella arvioitu tieteellisen ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden potentiaali.

Demokratian tulevaisuus (DEMOC) -ohjelmaan tuli 37 hakemusta, ja varsinaiseen hakuun kutsun saa 15 hanketta. Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä (WAWE) -ohjelmaan hakemuksia tuli 22, joista 14 kutsutaan toiseen vaiheiseen.

Ohjelmissa kaksi yhteiskunnallisesti merkittävää aihepiiriä

Vuoden 2024 lopulla aloittavien kuusivuotisten tutkimusohjelmien lähtökohtana on kaksi yhteiskunnallisesti merkittävää tutkimusaihetta. Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä -tutkimusohjelmassa keskitytään veteen ja vesivaroihin yhteiskunnallisena kysymyksenä. Vesi on olennainen osa hyvinvointia, huoltovarmuutta ja kestävää kehitystä. Demokratian tulevaisuus -tutkimusohjelman keskeisenä tavoitteena on vahvistaa demokratiaa, osallisuutta, yhdenvertaisuutta ja luottamusta yhteiskunnassa.

Varsinaiseen hakuun kutsutut hakemukset arvioidaan kahdessa eri paneelissa, joista toinen keskittyy hakemusten tieteelliseen merkitykseen ja laatuun ja toinen niiden yhteiskunnalliseen relevanssiin sekä vaikuttavuuteen. Alustavan tiedon mukaan strategisen tutkimuksen neuvosto päättää ohjelmiin otettavista hankkeista marraskuussa.

STN rahoittaa kummallekin ohjelmalle osa-aikaisen ohjelmajohtajan, jonka tehtävänä on tukea ohjelmakokonaisuuden rakentumista sekä edistää hanke- ja ohjelmarajat ylittävää tieteellistä ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Lisätietoja ohjelmajohtajahausta julkaistaan toukokuun aikana strategisen tutkimuksen verkkosivuilla, ja ohjelmajohtajan tehtävää koskeva rahoitushaku avataan kesäkuussa.

Lisätietoja

Demokratian tulevaisuus (DEMOC)

  • tiedeasiantuntija Katri Huutoniemi, p. 029 533 5195

Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä (WAWE)

  • johtava tiedeasiantuntija Tuomas Katajarinne, p. 029 533 5067

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Suomen Akatemian viestintä
viestintäasiantuntija Pekka Rautio
029 533 5040
etunimi.sukunimi(at)aka.fi

Onko sinulla kysyttävää tai haluatko antaa meille palautetta?