2.5.2017

Akatemiatutkimus etsii hoitokeinoja hiljaiseksi tappajaksi kutsuttuun munasarjasyöpään

Helsingin ja Turun yliopistojen tutkimusryhmät ovat yhdistäneet voimansa munasarjasyöpää vastaan. Munasarjasyöpä on kymmeneksi yleisin naisten syöpä Suomessa, ja siihen sairastuu vuosittain noin 400 suomalaisnaista. Hiljaiseksi tappajaksi kutsuttu sairaus aiheuttaa voi olla pitkään oireeton tai vain vähäoireinen, mistä johtuen kaksi kolmesta potilaasta on diagnoosin saadessaan jo taudin pitkälle edenneessä vaiheessa. Kun esimerkiksi rintasyöpäpotilaan viisivuotisennuste on 91 prosenttia, sama ennuste munasarjasyöpäpotilailla on vain 44 prosenttia.

Myöhäisen diagnoosin lisäksi hoitoa hankaloittaa myös munasarjasyövän monimuotoinen luonne.

"Nimitystä munasarjasyöpä voidaan verrata sukunimeen, koska siihen liittyy monta eri tautia. Osa niistä vastaa hyvin annettuun hoitoon ja osa huonosti. Akatemiahankkeessamme yli 60 tutkijan ryhmä tutkii munasarjasyövän yleisintä ja vakavinta muotoa, korkea-asteista seroosia alatyyppiä. Taudin hoitotulosta huonontaa se, että uusiutuessaan tauti muuttuu usein vastustuskykyiseksi nykyisille solunsalpaajahoidoille", kertoo Turun yliopistollisen keskussairaalan naistenklinikan ylilääkäri ja professori Seija Grénman.  Grénman toimii osana Turun tutkijaryhmää.

Hoidolle vastaavat potilaat tunnistettu, seuraavana tutkitaan hoidon ulkopuolelle jääneitä

Tutkimuksessa mukana olevien munasarjasyöpään sairastuneiden potilaiden näytteitä tutkien pyritään ymmärtämään monimuotoisten taudinkuvan taustalla vaikuttavia tekijöitä. Samalla etsitään uusia lääkkeitä eri munasarjasyöpien alaryhmiin yhdistelemällä esimerkiksi eri stytostaatteja.

Yksi tutkimuksen keskeisimmistä tavoitteista on kehittää testi, jonka avulla voidaan valita paras hoito yksittäiselle potilaalle.

"Haluamme tarjota oikean hoidon oikealle potilaalle mahdollisimman vähäisillä sivuvaikutuksilla. Olemme päässeet lähemmäs tavoitetta nyt, kun olemme oppineet tunnistamaan hoidoille vastaavat potilaat. Jatkotutkimuksissa keskitymme niihin potilaisiin, jotka vastaavat huonosti tai eivät vastaa ollenkaan hoidoille. Testaamme samalla uusia lääkeyhdistelmiä näiden potilaiden hoitamiseksi", Grénman kertoo.

Yksilöllisten hoitojen lisäksi tutkimus auttaa suuntaamaan myös hoitohenkilökunnan resursseja paremmin.

Jokainen ennuste on yksilöllinen

Munasarjasyövästä selviytyminen riippuu taudin tyypistä ja levinneisyydestä sekä ensileikkauksen tuloksesta. Pelottavasta lisänimestään huolimatta on pidettävä mielessä, että sairaudesta voi myös selvitä.

"Vaikka munasarjasyövän ennuste on keskimäärin huono, on muistettava, että ennusteet ovat yksilöllisiä. Aina joku paranee ja hoidot kehittyvät jatkuvasti", muistuttaa Grénman.

Teksti: Mainostoimisto SST

Viimeksi muokattu 3.1.2024

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä