Vuoden 2022 Millennium-palkinto aurinkokennoteknologian edelläkävijälle
26.10.2022

Vuoden 2022 Millennium-palkinto aurinkokennoteknologian edelläkävijälle

Vuoden 2022 Millennium-teknologiapalkinto on myönnetty australialaisen New South Walesin yliopiston professori Martin Greenille. Tasavallan presidentti ja palkinnon suojelija Sauli Niinistö luovutti miljoonan euron arvoisen palkinnon Greenille PERC-aurinkokennoteknologian kehittämisestä palkintoseremoniassa Helsingissä 25. lokakuuta 2022.

PERC-kenno lanseerattiin vuonna 1983, minkä jälkeen siitä on tullut tehokkain ja kaupallisesti menestyksekkäin piipohjaisten aurinkokennojen teknologia aurinkopaneeleihin ja energian massatuotantoon. PERC-teknologia kattaa lähes 90 prosenttia aurinkokennojen nykymarkkinasta.

Green kehitti PERC-kennon yhdessä tiiminsä kanssa parantamalla tavallisten piipohjaisten aurinkokennojen pintojen laatua. Kun valohiukkaset läpäisevät kennon pinnan, ne virittävät kennossa olevat elektronit niin sanottuun vapaan liikkuvuuden tilaan. Kun kennon ylä- ja alapinta yhdistetään virtapiiriksi, vapaat elektronit synnyttävät sähkövirran. PERC-kennon pinta saa elektronit pysymään liikkeessä pidempään, mikä tuottaa enemmän energiaa kuin aiemmat ratkaisut. PERC-teknologia kasvatti aurinkokennon tehokkuutta 25 prosenttiin 2000-luvun alussa, mikä on yli 50 prosentin suhteellinen parannus verrattuna 1980-luvun alun 16,5 prosenttiin.

Greenin innovaatio on vähentänyt merkittävästi aurinkopaneelien käyttökustannuksia ja tehnyt siten aurinkosähköstä fossiilisia vaihtoehtoja edullisempaa. Lisäksi PERC-kennot voivat tuottaa energiaa koteihin ilman yhteyttä sähköverkkoon, mikä mahdollistaa luotettavan sähkön saannin esimerkiksi syrjäseuduilla.

Innovaatio auttaa siirtymistä uusiutuvaan energiaan

Ilmastonmuutoksen torjuminen edellyttää maailmalta toimia. Professori Green uskoo, että palkinnon myötä hän pystyy yhä uskottavammin puhumaan näiden toimien puolesta.

”Fossiilisten polttoaineiden käytöstä on siirryttävä uusiutuvaan energiaan, jotta voimme pitää planeettamme olosuhteet suotuisina niin ihmissivilisaatiolle kuin muillekin lajeille. Vihreän siirtymän vauhti on kiihtymässä, ja maailma tulee siirtymään aurinko- ja tuulisähköön jo tulevan vuosikymmenen aikana. Uskon, että meneillään on valtava, historiallisesti merkittävä muutos”, Green sanoo.

Tällä hetkellä Green ja hänen tiiminsä kehittävät yhdistelmäkennotekniikkaa. Tavoitteena on saavuttaa 40 prosentin konversiotehokkuus esimerkiksi kennoja päällekkäin pinoamalla.

”Aurinkokennoja käytetään enenevässä määrin korvaamaan suuria, fossiilisia polttoaineita käyttäviä voimalaitoksia. Vuonna 2021 esimerkiksi Australia, Chile, Saksa, Kreikka, Italia, Alankomaat, Espanja, Vietnam ja Kalifornia tuottivat 8–25 prosenttia kokonaisenergiatuotannostaan aurinkoenergialla. Luku kasvaa nopeasti”, Green kertoo.

”Työni tuottamat kustannussäästöt ovat tulleet juuri oikeaan aikaan vaiheessa, jossa ilmastonmuutosta hillitsevien toimien kiireellisyys on käynyt ehdottoman selväksi.”

Mikä Millennium-palkinto?

Miljoonan euron arvoinen Millennium-teknologiapalkinto on maailman johtava kunnianosoitus ihmisten elämän laatua parantavan teknologian kehittäjille. Palkinto annetaan joka toinen vuosi keksinnölle, joka parantaa hyvinvointia ja tukee laajempaa kestävää kehitystä. Palkinnon myöntää Tekniikan Akatemia -säätiö TAF.

Aikaisempiin voittajainnovaatioihin kuuluvat muun muassa covid-19-rokotteiden kehittämistä edesauttanut DNA-sekvensointi, eettinen kantasolututkimusmenetelmä ja monipuolinen, kohtuuhintainen älyteknologia. Aiemmista Millennium-teknologiapalkinnon voittajista kolme on sittemmin voittanut Nobel-palkinnon.

Lue lisää palkitusta Millennium-teknologiapalkintojen verkkosivulta.

Kuva: Tekniikan Akatemia -säätiö (TAF)

Viimeksi muokattu 3.1.2024

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä