22.10.2020

Uusia tuulia Kuuban sähköntuotantoon

“Eikö ole aika hurja kuva? Siinä tupruttaa sähkölaitos keskellä maan pääkaupunkia”, tohtori Jyrki Luukkanen Turun yliopistosta esittelee. Kuvassa on Havannan keskustan kuuluisa el Capitolio -rakennus, mutta sen taustalla öljyvoimalaitoksen korkeat savupiiput puskevat taivaalle mustaa savua.

“Kuuban energiasta jopa 95 prosenttia tuotetaan fossiilisilla polttoaineilla kuten öljyä polttamalla. Öljystä kaksi kolmasosaa tuodaan ulkomailta ja loput ovat omaa tuotantoa.

Sähköntuotantokapasiteetti on vanhaa ja laitosten sijainti ei ole aina optimaalinen”, Luukkanen jatkaa.

Luukkasen johtama IRIS-hanke kehittää uusia työkaluja ja menetelmiä Kuuban energiajärjestelmän suunnitteluun. Tavoitteena on lisätä uusiutuvien energialähteiden kuten tuuli- ja aurinkovoiman osuutta kokonaistuotannosta. Voimaloiden rakentamisen sijaan Luukkosen hankkeen ytimessä on itse energiatuotantojärjestelmän analysointi ja kehittäminen.

Jyrki Luukkanen

Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkija Jyrki Luukkanen, johtaa IRIS- hanketta. (Kuva: Juho Karjalainen) 

“Vanhaan järjestelmään ei niin vain voi lisätä tuuli- ja aurinkovoimaa. Sähköntuotantoverkon on pysyttävä tasapainossa niin, että tuotanto ja kulutus vastaavat toisiaan eikä virtapiikkejä- tai katveita
synny.” Toiminnan on oltava suunnitelmallista ja myös Kuuban koko energiapolitiikkaa on ohjattava kohta kestävyyttä.

Lisää kapuloita rattaisiin heittää 1960-luvulta lähtien kestänyt Kuuban kauppasaarto, joka vaikeuttaa varaosien saamista vanheneviin voimalaitoksiin. Myös öljytankkereiden kulkua Kuubaan on saarron
avulla häiritty, minkä takia maa on viime vuosina jopa kärsinyt öljypulasta.

Kuubassa rutkasti potentiaalia

Osana IRIS-hanketta Luukkanen ryhmineen on vieraillut kuubalaisissa yliopistoissa ja sähköntuotantolaitoksissa. Maassa riittää aurinkoa sekä tuulta, joten uusiutuvan energian tuotannon
lähtökohdat ovat hyvät. Myös kuubalaisia väitöskirjatutkijoita tulee Suomeen tekemään tutkimusta täkäläisissä yliopistoissa.

Jyrki Luukkanen

Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkija Jyrki Luukkanen (kesk.) IRIS-hankkeen kuubalaisten tutkijoiden kanssa. (kuva: Juho Karjalainen) 

Luukkasen mukaan on tärkeää, että IRIS-hankkeen tulokset saadaan jalkautettua Kuubaan. Kuubalaisten tutkijoiden kanssa onkin tarkoitus järjestää erilaisia työpajoja niin maaseudulla kuin energiaministeriössä.

Myös hankkeeseen osallistuvien kuubalaisten yliopistojen ja tutkimuslaitosten tutkimuskapasiteetin kehittäminen on tärkeä tavoite. Tässä Suomessa vierailevat kuubalaiset tutkijat ovat avainroolissa.

“Kuubassa tutkimuksen tekeminen on erilaista esimerkiksi heikompien internet-yhteyksien takia. Lisäksi tietyn datan hankkiminen vaatii turvallisuusluokituksen, mikä itsessään on työlästä saada. Suomalaisissa yliopistoissa opitut tieteen tekemisen käytännöt ovat hyödyksi kotimaahan palatessa”, Luukkanen selittää.
Hän suunnittelee hankkeen lopputuloksena julkaistavan parikin kirjaa.

Havanan el Capitolio sekä öljyvoimalaitos

Havannan kuuluisan el Capitolio-rakennuksen taustalla tupruttaa öljyvoimalaitos. (kuva Jyrki Luukkanen) 

Maailmalla riittää mielenkiintoa Kuuban tilannetta ja kehittymistä kohtaan, ja tiedeyhteisö ottaa tutkimustietoa hanakasti vastaan. “Kuuba on tietysti kiehtova maa myös tutkimuksen ulkopuolella”, Luukkanen muistuttaa ja kertoo vierailleensa maassa ainakin 15 kertaa.

Videolla Suomessa väitöstutkimusta tekevät kuubalaistutkijat kertovat tutkimuksestaan.

Teksti: Juho Karjalainen
Kuvat: Juho Karjalainen, Jyrki Luukkanen

Viimeksi muokattu 3.1.2024

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä