Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
3.5.2023

Milloin verenpaineen nousu on terveellistä?

Miksi sydämen sykkeen ja verenpaineen nousu on terveellistä liikunnan, mutta ei stressin kautta? 

Teemu Niiranen, sisätautiopin professori, Turun yliopisto: 

Lyhytkestoisesta henkisestä stressistä ja sen aiheuttamasta verenpaineen noususta tuskin ihmiselle on hirveästi haittaa, vaan se on normaali fysiologinen reaktio. Krooninen stressi sen sijaan johtaa pysyvään stressihormonien tason nousuun, minkä seurauksena verisuonet supistuvat, syke nousee ja verenpaine nousee pysyvästi. Krooninen henkinen stressi altistaa myös muille vaivoille, kuten masennukselle, ahdistukselle, ylipainolle, diabetekselle ja vatsaoireille. 

Urheiluun liittyvä verenpaineen nousu sen sijaan on ohimenevää ja liittyy pelkästään urheilutilanteeseen. Päinvastoin kuin krooninen stressi, pitkällä aikavälillä liikunta pehmittää verisuonen seinämiä, laskee leposykettä ja siten johtaa levossa matalampaan verenpaineeseen. Liikunnalla pystytään myös ehkäisemään ja vähentämään kroonista stressiä ja kaikkia sen edellä mainittuja liitännäissairauksia. 

Kyse on siis enemmän siitä, mitkä ovat kroonisen stressin ja liikunnan pitkäaikaisvaikutukset. Vaikka akuutissa tilanteessa molemmat nostavat verenpainetta, niin pitkäkestoinen stressi johtaa verenpaineen nousuun, kun taas säännöllinen liikunta johtaa verenpaineen laskuun. 

Kysymykseen vastasi sisätautiopin professori Teemu Niiranen Turun yliopistosta. Kysymyksiin vastaavat Suomen Akatemian rahoittamat tutkijat. Niirasen johtama Akatemian rahoittama hanke kartoittaa suolistosta peräisin olevia veressä kiertäviä aineenvaihduntatuotteita ja selvittää niiden yhteyttä verenpainetaudin kehittymiseen.

 

Viimeksi muokattu 3.5.2023

verenpaine200.jpg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.  Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS