25.9.2017

Monimuotoisuus vaakalaudalla

Ilkka Hanskin Tutkimusmatkoja saarille (2016, Gaudeamus) on kuin kaunis jatkokertomus aikaisemmin ilmestyneelle Viestejä saarilta teokselle (2007, Gaudeamus). Aikaisemman teoksen ei tarvitse olla hallussa, että lukija saa ilon (ja ennen kaikkea tiedon) irti. Alkuteos on Messages from Islands. A Global Biodiversity Tour. Noin 300-sivuisen kirjan on suomentanut Hanskin kanssa yhdessä Jorma Keskitalo.

Tutkimusmatkoja saarille kertoo luonnon monimuotoisuudesta eli biodiversiteetistä. Laajan aiheen voi tiivistää yhteen sanaan, mutta Hanski käsittelee sitä uskomattoman monipuolisesti. Hän käy läpi monimuotoisuuden muuttumisen, sen syyt ja miten se ilmenee ympäri maailmaa. Myös ilmastonmuutosta tarkastellaan biodiversiteetin näkökulmasta. Yksi mielenkiintoisimmista aiheista on, miten kaikki vaikuttaa ihmiseen. Helppolukuisen tekstin alla on vakava viesti, mutta se ei syyllistä tai tunteile turhia.

Tutkimusmatkoja saarille on syystä ehdolla WWF:N Vuoden luontokirjakilpailussa. Teksti on helppolukuista ja ymmärrettävää, vaikka ei tohtori olisikaan. Hanski selittää ilmiöt esimerkkien kautta. Esimerkkejä hänellä riittää; samalla se on muistelma tutkijan omasta elämästä ja hänen saaristaan. Hanski ei varsinaisesti vertaile saaria, vaan nimeää jokaisen erityispiirteen. Hän käsittelee jokaista saarta omassa kappaleessaan ja kertoo, miksi ne ovat olleet hänen tutkijan urallaan tärkeitä. Käsittelyyn pääsee esimerkiksi Haminanluoto, jossa hän suoritti ensimmäisen kerran laskennan saarella pesivistä linnuista 1967. Laskenta on sittemmin uusittu kahdesti, 2003 ja 2013. Sekin data on päässyt kirjaan, ja Hanski pohdiskelee muutoksien syitä. Ne toimivat erinomaisena ponnahduslautana yleiselle pohdinnalle siitä, millaiset lajit menestyvät ilmastonmuutoksesta huolimatta.

Lukemista helpottaa jokaisen luvun perään liitetty Matkamerkintöjä osio. Se tiivistää luvun tärkeimmät huomiot alle aukeaman mittaiseksi kokoelmaksi, palauttaa ne mieleen. Teksti on hyvin informatiivinen ja asiat perustellaan selkeästi. Viittaukset muihin tutkijoihin ja heidän tutkimuksiinsa elävöittävät tekstiä ja sytyttävät halun etsiä lisää tietoa. Se on helppoa, sillä kirjan loppuun on kerätty Kirjallisuutta osio, johon on kerätty kaikki tekstit, joihin Hanski on viitannut.

Aiheena biodiversiteetti eli luonnon monimuotoisuus on aina ajankohtainen. Hanskin tavoitteena ei ole pelkästään saada ihmiset hippeilemään ja leikkimään puunhalaajia, vaan heräämään omaan järjettömyyteen: “Jäljellä olevista metsistä vain noin puolet luokitellaan suhteellisen koskemattomiksi laajoiksi luonnonmetsien ekosysteemeiksi ja näistä edelleen vain puolet ei-uhanalaisiksi.” Lukijalle ilmenee, miten äärirajoilla maapallo on. Öljyn loppumisesta on puhuttu vuosikaudet, samoin merenpinnan noususta, mutta Hanski käsittelee uusia asioita: suojelualueiden vähäisyys ja niiden monotonisuus sekä viljelypinta-alan vähyys. Luonnon monimuotoisuus on kiehtova aihe, vaikka omalla tavallaan se on myös surullinen ilmastonmuutoksen karsiessa lajistoa. Toisaalta, Hanskin omakohtaiset kokemukset sateisista tropiikin öistä ja riemu tietyn hyönteislajin löytämisestä välittyvät lukijalle.

Kirjaa on myös miellyttävää katsella. Taitava Jukka Aalto on loihtinut kanteen kuusi saarta ja niiden jonkin tärkeän lajin, joka on jostain syystä ollut merkittävä Hanskin tutkimusuralla. Lukijaa ilahduttavat entisestään sisäkannen kuvat lantakuoriaisista. Kanteen on päässyt vain murto-osa lajeista, mutta on hauskaa etsiä hyönteisen kuva, josta tekstissäkin on kerrottu. Tekstiä havainnollistavatkin siellä täällä mustavalkokuvat ja erilaiset kaaviot.

Kaiken kaikkiaan Tutkimusmatkoja saarille on kirja, jota voi suositella vähänkään aiheesta kiinnostuneille. Se opettaa uutta ja syventää jo tiedettyä.

Katja Keskitalo, Pyhäjoen lukio

Viimeksi muokattu 18.3.2024

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä