21.3.2018

Matka virusten maailmaan

Matti Vuennon vuonna 2016 ilmestynyt teos, Virukset, näkymättömät viholliset, on matka virusten kiehtovaan ja salaperäiseen maailmaan.  Gaudeamuksen kustantama 319-sivuinen tietokirja käsittelee ihmiskunnan vihollisia, viruksia, laajasti monista eri näkökulmista ja monilla eri tasoilla.

Ensikosketuksensa viruksiin teos ottaa tarttumalla kysymykseen, mitä virukset oikeastaan edes ovat. Liikkeelle lähdetään viruksen rakenteesta nanometritasolta, käydään läpi sen elämänkaari ja etenee aina virusten vaikutuksiin koko ihmiskunnassamme. Matkalle mahtuu virusten historiaa, nykyhetkeä ja tulevaisuutta, sekä pieniä ja suuria harppauksia eteenpäin ja taas askelia taaksepäin taistelussamme viruksia vastaan. Käsittelyssä on valitettavan tuttuja sekä hieman tuntemattomimpia ihmiskuntaa järisyttäneitä viruspandemioita, kuten HIV-, ebola- ja isorokkopandemiat.

Päällisin puolin useamman sadan sivun mittainen teos näyttää hieman raskaalta luettavalta, onhan kyseessä kuitenkin haastavan luonnontieteenalan tietokirja. Ensivaikutelma kuitenkin kumoutuu vauhdilla, sillä jo sisällysluettelosta voi nähdä teoksen jäsennellyn mutta lankansa säilyttävän rakenteen. Toisinaan tietokirjat noudattavat hieman hajanaista ja katalogista kerrontatapaa, mutta Vuento on saanut teokseensa jatkuvan ja koukuttavan rakenteen.

Jyväskylän yliopiston biokemian emeritusprofessori Vuento tunnetaan kirjailijana, joka pyrkii esittelemään luonnontieteitä laajemmalle yleisölle. Uusimman teoksensa kohdalla hän on pyrkinyt samaan. Vaikka teos ei ole maallikolle paikoittain helppo kirja sanastonsa ja biologisten ja kemiallisten tapahtumien takia, on Vuento onnistunut popularisoitumaan sitä ymmärrettäväksi, kunhan lukemiseen keskittyy. Kirjailija selittää hyvin selvästi perusasiat, kuten mitä ja millaisia virukset ovat, miten ne tunkeutuvat soluihin ja miten ne toimivat niiden sisällä. 

Teksti sisältää ymmärrettävästi paljon lyhenteitä ja termejä, mutta ongelmaan löytyy ratkaisu kirjan takaa. Loppupuolella on listattuna teoksessa käytetyt lyhenteet ja tuntemattomimmat termit.  Toisinaan kirjan taakse joutuu kuitenkin katsomaan tiuhaan tahtiin, sillä yksi virke sisältää paikoittain useita lyhenteitä ja ennestään tuntemattomia termejä.

Termistön ja tekstin tukena teoksessa on kohtalaisen paljon havainnollistavaa kuvamateriaalia ja graafisia esityksiä, kuten tilastoja, karttoja ja diagrammeja. Esimerkiksi HI-viruksen ja muiden ihmiskunnalle merkittävien virusepidemioiden levinneisyyttä historiassa ja nykypäivänä on kuvattu karttojen avulla. 

Itselleni, lääketieteen opinnoista haaveilevalle lukiolaiselle, huomattavana lisäapuna teoksen ymmärrettävyydessä toimivat peruskoulun ja lukion biologian opinnot. Kursseilta mukaan tarttunut tieto esimerkiksi solurakenteesta ja virusten ominaisuuksista, tekee lukukokemuksesta asteen kevyemmän. Maallikkokin pääsee kuitenkin hyvin mukaan teokseen, kunhan jaksaa tutustua termistöön ahkerasti. Yhteiskunnalliselle tasolle tultaessa teos koukuttaa todennäköisesti aiheesta entuudestaan kiinnostumattomankin lukijan.  

Kaiken kaikkiaan teos tarjoaa kattavan tietopaketin viruksista usealla eri tasolla alan asiantuntijoista aina kokemattomimmillekin lukijoille. Virukset, Näkymättömät viholliset sisältää alansa rautaisen ammattilaisen faktatietoa kiinnostavilla yksityiskohdilla höystettynä etukannesta kirjan viimeiseen virkkeeseen saakka.

 

Teksti: Eveliina Luoma, Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu

Viimeksi muokattu 18.3.2024

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä