20.10.2015

Tutustu asumisen uusiin tuuliin

Miten suomalaiset haluavat asua? Missä he haluavat viettää lomiaan? Millainen on lasten ja nuorten asuinympäristö? Entä ikäihmisten elinpiiri? Näihin ja moniin muihin suomalaista asumista koskeviin kysymyksiin löydät yllättäviäkin vastauksia ”Kaikki kotona? Asumisen uudet tuulet” -kirjasta. Se on Suomen Akatemian ja Gaudeamuksen Tutkitusti-kirjasarjan uusin teos. Sen ovat kirjoittaneet Asumisen tulevaisuus -tutkimusohjelman tutkijat.

”Asuminen kietoo yhteen sellaisia monitahoisia ilmiöitä kuin korjaus- ja uudisrakentaminen, elämäntapojen, työn ja perherakenteiden muutokset, yhdyskuntien suunnitteluhaasteet, ympäristön muutos sekä muuttoliike ja kaupungistuminen. Teos onkin otos tutkimuksesta, jota Akatemian tutkimusohjelma on koonnut ja tiivistänyt”, kirjoittaa professori Jouni Häkli, joka on yksi kirjan toimittajista.

Entä voiko asunnottomuudesta päästä eroon?  Avuksi on luotu Asunto ensin -malli, joka lupaa kodin asunnottomille. Siinä on mukana 11 kaupunkia. Mallin onnistumisesta kerrotaan kirjassa.

Lasten ja nuorten asuminen ei rajoitu pelkästään kotiin. ”Niin kauan kuin lasten ja nuorten asumisen tapoja ja tiloja kotien ulkopuolella ei tunnisteta eikä arvosteta kokonaisuudessaan, ovat lapset ja nuoret osaksi kodittomia. Näin tapahtuu yhteiskunnassa, joka ei ota huomioon tällaista kodittomuuden muotoa ja yltää korkeintaan paheksumaan irrallaan oleskelevia, syrjäytyviltä näyttäviä nuoria kansalaisinaan”, todetaan lasten ja nuorten asumista koskevassa luvussa.

Kirja julkistetaan Helsingin kirjamessuilla torstaina 22.10. klo 14.30–15.00 Tiedetorilla, joka on Takauma-lavalla. Keskustelemassa ovat Jouni Häkli, asunnottomuudesta kirjoittanut yliopistotutkija Riitta Granfelt sekä lasten ja nuorten asumisesta kirjoittanut professori Sirpa Tani. Keskustelun vetää Suomen Akatemian tiedottaja Leena Vähäkylä, joka on Tutkitusti-kirjasarjan toimittaja.

Tervetuloa tilaisuuteen!

Lisätietoja kirjan toimittajilta:

Kirjaa saa muun muassa Gaudeamuksen verkkokaupasta www.gaudeamus.fi.

Lisätietoja kirjamessujen Tiedetorista http://www.tsv.fi/tiedetori/ 

Kirjan tiedot:

Jouni Häkli, Risto Vilkko & Leena Vähäkylä (toim.)

Kaikki kotona?

Asumisen uudet tuulet
ISBN 978-952-495-365-8
KL 37.5

 

Suomen Akatemian viestintä
tiedottaja Leena Vähäkylä
p. 029 5335 139
leena.vahakyla@aka.fi

Viimeksi muokattu 19.4.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä