20.9.2016

Sähkömarkkinat mullistuvat - passiivisesta kuluttajasta aktiivinen osallistuja ja tuottaja

Millaisen roolin haluaisit tulevaisuuden sähkömarkkinoilla? Pienillä, mutta varsin perusteellisilla muutoksilla kotitalous voi laajentaa tehtäviään sähköverkossa. Ostaa ja myydä sähköä sekä saada alennuksia leikkaamalla kulutustaan silloin, kun säätövaraa tarvitaan valtakunnallisesti.  BCDC Energia-hanke näyttää nyt netissä energiasään paikkakuntakohtaisesti. Seuraavaksi hankkeessa halutaan tietää, millaisiin uusiin sopimuksiin kuluttajat olisivat valmiita.

Sähkömarkkinoilla on menossa totaalinen murros. Taustalla on Pariisin ilmastosopimus, yleinen tahtotila ja tekninen kehitys. Muutos on globaali, fossiilisia polttoaineita halutaan vähentää, uusiutuvia energioita lisätä, kun maapallon väestö kasvaa ja kehittyvien maiden kasvava teollisuus tarvitsee energiaa.

aurinkopaneeleita talon katolla ja parvekkeella

Kaksisuuntaiset markkinat, kuluttaja hyötyy

Tavallinen kuluttaja näkee ensimmäisenä oman sähkölaskunsa ja sähkömittarinsa, mitkä ovat hänen kannaltaan suurimmat uutuudet?

”Sähköverkko itsessään muuttuu älykkääksi digitalisaation seurauksena. Meistä tulee verkon aktiivisia osallistujia ja tuottajia sen sijaan, että olemme vain passiivisia kuluttajia,” selittää BCDC-hankkeen johtaja, professori Rauli Svento Oulun yliopistosta.  Esimerkiksi omat aurinkopaneelit katolla pientalokin voi tilaisuuden tullen myydä ylijäämäsähkönsä verkkoon. Sähköverkkoon on syntymässä kaksisuuntaiset markkinat, eikä siihen mene kauan.

”Toinen suuri mullistus on se, että pientuottajat voivat yhdistää voimansa ja saada enemmän näkyvyyttä pilvipalvelun kautta”, Svento kuvaa. Parhaillaan Vuokatissa on menossa testaus jossa mökkikylän sähkönkulutusta optimoidaan pilvipalvelun avulla. Tavoitteena on rohkaista erilaisia yrityksiä ja yhteisöjä rakentamaan yhteistyöverkostoja, joista on hyötyä kaikille.

Energiasää kertoo paisteen ja tuulen kilowattitunteina

Aiemmin esimerkiksi professori Peter Lund on kertonut hankkeesta, jossa kaupunginosat ja korttelit verkostoidaan kuluttamaan ja tuottamaan sähköä aurinkoenergialla niin, että hyöty sataa suoraan kuluttajien kukkaroon. Esimerkkejä siis löytyy ja kuluttajan uusi rooli sähkömarkkinoilla etenee monia teitä.

Lähikuva tuuliturbiinista

Yksityishenkilöt, yritykset, aivan ketkä tahansa voivat seurata maksuttoman palvelun kautta energiasäätä ja päättää kulutuksestaan ja saada räätälöityjä sähkösopimuksia. Uusiutuvien energioiden, kuten auringon ja tuulen vaivana on ollut ennustamattomuus. Energiasääpalvelun kautta kuluttaja voi tälläkin hetkellä nähdä, paljonko tuulee tai paistaa kilowattitunteina seuraavan vuorokauden kuluessa. Näin voi suunnitella omaa sähkönkulutustaan.

Seuraavaksi BCDC hanke toteuttaa suomalaisille laajan kyselyn, jossa 4000 väestörekisteristä valitun vastaajan lisäksi myös kaikki halukkaat saavat osallistua kertomaan, millaisen roolin he haluavat tulevaisuuden sähkömarkkinoilla ja millaisiin sopimuksiin he ovat valmiita. Kysely on tulossa syksyllä ja siihen voi vastata esimerkiksi Energiasään kotisivuilla http://www.bcdcenergia.fi/

Kaavio energiasäästä

Teksti: Marja Nousiainen
Kuvat: iStock ja Kati Leinonen

 

Viimeksi muokattu 2.5.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä