5.6.2014

Psoriasiksen hoidolla isot kustannukset

Psoriaasi on iholle plakkimaista hilseilevää ihottumaa aiheuttava tauti. Psoriaasi aiheuttaa sitä sairastaville potilaille huonontunutta elämänlaatua monin tavoin. Ihottumat tuntuvat ja näyttävät ikäviltä, jolloin potilas kokee sekä fyysistä, että henkistä haittaa sairaudestaan. On arvioitu, että psoriaasi aiheuttaa yhtä paljon elämänlaadun huononemista kuin vakavat taudit, kuten syöpä tai sydänsairaudet. Psoriaasiin ei ole tällä hetkellä parantavaa hoitoa ja sairaus kestää koko potilaan elämän. Hoidoilla pyritään vähentämään psoriaasipotilaiden oireita ja parantamaan heidän elämänlaatuaan siedettävämmäksi.

Suomessa vaikeampia psoriaasipotilaita hoidetaan keskussairaaloissa tai yliopistosairaaloissa. Tutkin Turun yliopistollisessa keskussairaalassa käyneiden potilaiden vuosittaisia lääkekustannuksia. Selvisi, että yhteiskunnalta ja potilailta kuluu runsaasti rahaa potilaiden lääkehoitoon, keskimäärin 1000 € vuodessa. Kaikkein kalliimpia lääkehoitoja sai pieni osa potilaista, mutta ne aiheuttivat suuret kulut, kun taas valtaosa potilaista pärjäsi melko edullisella lääkityksellä. Psoriaasin hoitona voidaan käyttää iholle levitettäviä lääkkeitä, suun kautta otettavia lääkkeitä tai ihon alle pistettäviä lääkkeitä. Näistä iholle levitettävät lääkkeet olivat yleisimmin käytössä, kun taas ihon alle pistettäviä lääkkeitä käytti vain harva. Psoriaasia voidaan myös hoitaa valohoidolla ja auringon valolla, näiden kustannuksia ei tutkittu tässä tutkimuksessa.

¨¨

Tutkimuksessani selvisi myös, että potilaat, jotka joutuvat käyttämään useita eri hoitomuotoja, kärsivät kaikkein huonoimmasta elämänlaadusta ja heidän lääkityksensä kustannukset ovat kaikkein suurimmat. Nämä potilaat kärsivät todennäköisesti huonosta hoitovasteesta eli heidän saamansa hoito ei tehoa heidän oireisiinsa. Tällöin joudutaan vaihtamaan tai yhdistelemään hoitoja ja joskus aloittamaan kalliita ihon alle pistettäviä lääkkeitä. Tästä johtuvat korkeammat kustannukset potilailla, jotka saivat useita hoitoja. Suomessa potilaiden maksamia kustannuksia hillitsee kansaneläkelaitoksen lääkekulukatto, jonka jälkeen potilaan ei juuri tarvitse maksaa itse lääkkeistään. Korvausjärjestelmän avulla myös kalliimmat tarpeelliset hoidot ovat kaikkien ulottuvilla.

Lisätietoa:

Alkuperäisartikkeli: Dermatology and Therapy December 2013, Volume 3, Issue 2, pp 169-177, http://link.springer.com/article/
10.1007%2Fs13555-013-0040-z

Teksti: Anssi Mustonen
Kuvat: Anssi Mustonen ja Pixmac.fi

Kirjoitus on osa Turun yliopiston tutkijakoulun (UTUGS) ja Suomen Akatemian ”Tieteen popularisointi – näin kerron tutkimuksestani” -kurssin juttusarjaa.

Viimeksi muokattu 2.5.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä