20.8.2013

Maskin takana psykopaatti

Mitä tehdä, jos työyhteisön jäsenenä on psykopaatti? Kannattaako lyödä nyrkillä pöytään vai onko parempi liueta hiljaa paikalta? Ravintola Dubrovnikissa käytiin lauantai-iltana mielenkiintoista keskustelua psykopatiasta psykiatri Stephan Saleniuksen  johdolla.

 
¨¨

Ihmiskunnan parasiitit

Psykopaatit kantavat yllään normaaliuden viittaa. He näyttäytyvät ihmisten ilmoilla usein karismaattisina, miellyttävinä ja älykkäinä persoonina. Pinnan alla psykopaatit eivät kuitenkaan tunne lainkaan empatiaa, katumusta, pelkoa tai ahdistusta, mutta voivat näytellä erilaisia tunteita melko vakuuttavasti.

Psykopatia luokitellaan kehityshäiriöksi, joka voi alkaa jo lapsuusiässä. Aivotutkimuksissa on havaittu monia eroavaisuuksia normaalien aivojen ja psykopaattien aivojen välillä. Psykopaatilla on selkeitä toiminnallisia puutteita esimerkiksi moraalin rakentumisesta ja tunteiden käsittelystä vastaavassa mantelitumakkeessa. ”Mantelitumake ei psykopaateilla reagoi ärsykkeisiin samalla tavalla kuin muilla ihmisillä, joten psykopaatit eivät voi tuntea huonoa omaatuntoa”, Salenius toteaa. 

Psykopaatteja on eri arvioiden mukaan yhdestä kahteen prosenttiin koko väestöstä. Vankiloissa psykopaattien osuus on huomattavasti suurempi, noin 15 prosenttia vangeista. Salenius kuvailee psykopaatteja ihmiskunnan parasiiteiksi, jotka ottavat kaiken mitä saavat, mutta eivät anna mitään takaisin. ”Psykopaateille on myös olemassa sosiaalinen tilaus. He ovat pieni populaatio, joka selviytyy hyväksikäyttämällä ja huijaamalla suurta massaa.”

Psykopaatit ovat poikkeuksellisen hyviä tunnistamaan ja tulkitsemaan ihmisten eleitä ja käyttämään muita hyväkseen. Tutkimusten mukaan psykopaatti pystyy päättelemään ihmisestä paljon jo hänen kävelytyylinsä perusteella. ”Ihmisen epävarmuus näkyy kävelytyylissä ja esimerkiksi kasvojen ilmeissä. Psykopaatit ovat poikkeuksellisen hyviä tunnistamaan näitä pieniä eleitä.” Salenius kuitenkin muistuttaa, että psykopaatin määritteleminen on erittäin hankalaa ja jokainen ihminen omaa joitain psykopaattisia piirteitä.

Psykopatia työelämässä

Monet psykopatialle ominaiset piirteet, kuten itsekeskeisyys ja ahneus, ovat nyky-yhteiskunnan suosimia ominaisuuksia. Psykopaatti pääsee viekkautensa ansiosta usein nousemaan yhteiskunnan menestyjien joukkoon. 

Muun muassa finanssimaailmassa psykopaattien on huomattu uskaltavan ottaa muita ihmisiä enemmän riskejä. ”Yleensä ihmiset lopettavat pelaamisen riskien noustessa liian suuriksi. Psykopaatit jatkavat, kunnes voittavat”, Salenius toteaa. Myös ylitsepääsemättömän pelottavilta tuntuvat työtehtävät sujuvat psykopaatilta vaivatta. ”Pommia purettaessa syke kiihtyy varmasti suurimmalla osalla ihmisistä. Psykopaatin itsevarmuus suojaa häntä kiihtymiseltä ja purkutoimenpiteessä pulssi jopa laskee”, Salenius kertoo. 
 
Yleisön joukossa halutaan tietää, miten työyhteisössä pitäisi toimia psykopaatin osuessa kohdalle. Saleniuksen mukaan tärkeintä on psykopaatin tunnistaminen ja häneltä suojautuminen. Kärhämään psykopaattia vastaan ei kannata lähteä, sillä psykopaattia on vaikea voittaa.

Psykopatia on suosittu aihe myös viihdemediassa. Tämän on huomannut tilaisuutta seuraamaan tullut Svetlana Turunen, 16. ”Jännittävimmät ja mielenkiintoisimmat tv-ohjelmien hahmot ovat jostain syystä aina psykopaatteja”, hän huomauttaa.

Teksti: Silja Järvensivu
Kuva: Pixmac.fi

Viimeksi muokattu 2.5.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä