25.3.2015

Älypuhelinten ja tablettien asetukset vaikuttavat laitteen akun kestoon

Tuore tutkimus osoittaa, kuinka mobiililaitteiden asetusten energiankäyttöä voi vähentää säätämällä laitteen omia perusasetuksia.

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen NODES-­tutkimusryhmä on tutkinut mobiililaitteiden asetusten vaikutusta energiankulutukseen keräämällä tietoa suuresta joukosta erilaisia älypuhelimia ja tabletteja.

Älypuhelin kosketusnäytölläMobiililaitteiden joidenkin asetusten, kuten näytön kirkkauden ja verkkoyhteyden, vaikutus akun energiankäyttöön vaikuttaa suoraviivaiselta. Hankalaa taas on arvioida verkkovierailujen, akun kohonneen lämpötilan tai huonon verkkoyhteyden vaikutusta energiankäyttöön.

Energiankäytössä katsottava asetusten yhteisvaikutusta

Tuoreessa tutkimuksessa kiinnitettiin erityisesti huomiota monen eri asetuksen yhteisvaikutukseen, ja tutkimus esittääkin uusia menetelmiä nimenomaan usean eri asetuksen yhteisen energiankäytön arviointiin.

Nyt julkaistu tutkimus perustuu yli 150 000 mobiililaitteesta kerättyyn dataan. Tällainen joukko tietoa tosielämän käyttötilanteista auttaa mallintamaan tehokkaasti ja monipuolisesti eri asetusten vaikutusta energiankulutukseen. Yhdessä laboratoriomittausten kanssa älypuhelimista ja tableteista kerätty data tarjoaa luotettavan tietolähteen tutkimukselle.

Tutkimuksessa esitetyt energiamallit ja asetusten analysoiminen mahdollistavat sen, että käyttäjä voi jatkossa saada kohdennettuja energiasuosituksia, joilla pidentää laitteen akun kestoa.

Nyt julkaistu artikkeli sisältää seuraavia tuloksia:

  • Yhden “pylvään” menettäminen WiFi-­verkon voimakkuudesta voi johtaa jopa 13 prosenttia huonompaan kokonaisakunkestoon.
  • Normaalia korkeampi akun lämpötila voi aiheuttaa 50 prosenttia huonomman akunkeston verrattuna maltillisessa lämpötilassa olleisiin laitteisiin. Akun lämpötila ei aina riipu pelkästään laitteen suorittimen käytöstä.
  • Useimmissa tapauksissa älypuhelimen automaattinen näytön kirkkaus on parempi valinta kuin itse säädetty kirkkaus.
  • Suoritinkäyttöä katsomalla voi helposti ennustaa puhelimen akunkestoa, mutta samaan tarkoitukseen sopivat myös akun lämpötila ja laitteen liikkuvuus.

Tutkimusartikkeli “Energy Modeling of System Settings: A Crowdsourced Approach” on saatavilla osoitteessa http://carat.cs.helsinki.fi/#Research.

Tutkimus on saanut rahoitusta Suomen Akatemialta.

Teksti: Minna Meriläinen-Tenhu, Helsingin yliopisto
Kuva: Eemil Lagerspetz

Viimeksi muokattu 2.5.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä