3.1.2023

Voiko vedestä haihtua vain happea?

Voiko vedestä haihtua vain happea? Eikö silloin jäljelle jäisi vain vety? Onko edes mahdollista vedelle hajota noin? Tuttavani väittää, että löylyä heitettäessä vapautuu happea, mikä tuo hyvän olon tunteen. Minä väitän, että löylyssä vesi muuttuu höyryksi, jonka mukana ihminen saa sekä happea että vetyä. Toinen tuttu väittää, että kahvikeittimen säiliössä muutaman tunnin seisseestä vedestä on haihtunut happea, joten siitä keitetty kahvi ei voi olla hyvää. Minä väitän, ettei makueroa voi maistaa, vaikka happea olisi haihtunutkin. Olenko oikeassa molemmissa tai toisessa vai enkö kummassakaan tapauksessa? Tämä on FB-kiista, johon haluan selvyyden, mutta Googlesta en löydä tietoa. 

Apulaisprofessori, akatemiatutkija Pertti Ala-aho, lumisten alueiden hydrologia, Oulun yliopisto: 

Vesimolekyyli H2O muodostuu kahdesta vetyatomista ja yhdestä happiatomista. Vettä pystytään rikkomaan vedyksi ja hapeksi, mutta se on ihan erillinen, teollinen prosessinsa. 

Kuumetessaan vesi muuttaa olomuotoaan vedestä vesihöyryksi eli nesteestä kaasuksi, eivätkä vesimolekyylit tässä prosessissa hajoa. Kysyjä on siis oikeassa siinä, että vesimolekyyleistä ei voi haihtua pelkästään happea. 

Asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen. Veteen on lähes poikkeuksetta liuenneina erilaisia aineita, myös happea. Tämä veden happipitoisuus vaihtelee riippuen vedestä. Kun vesi höyrystyy saunassa, ylimääräistä happea vapautuu ilmaan. 

Kyse on sen verran pienistä määristä, ettei saunailman happipitoisuus juuri muutu. Tuntuukin kaukaa haetulta, että se pystyisi aiheuttamaan saunojassa hyvänolontunnetta. Sen sijaan saunailman vesipitoisuuteen löyly vaikuttaa olennaisesti. 

Entä sitten kahvinkeittimen vesi? Veden kapasiteetti sisältää liuennutta happea kasvaa veden kylmetessä ja vähenee veden lämmetessä. Kun raanavesi lämpenee ajan kuluessa kahvinkeittimessä, veteen liuennutta happea tosiaan poistuu ilmaan. 

Jos 5 – 10 celsiusasteinen, hapella kyllästynyt vesi sisältää happea noin 13 grammaa/litra, huoneenlämpöisenä tämä sama vesi sisältää happea enää noin 9 -10 grammaa/litra. Kylmän raanaveden ja lämpimässä seisseen veden happipitoisuuksissa voidaan siis havaita ihan merkittävä ero. En ota kantaa siihen, voiko vähähappisempi vesi vaikuttaa kahvinuuttoprosessiin tai kahvin makuun. Sitä pitäisi tiedustella kahvinkeiton asiantuntijoilta.

Viimeksi muokattu 19.4.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä