11.4.2019

Voiko temperamentti periytyä vain toiselta vanhemmalta?

Kysymys: Kuulin väittämän, että synnynnäinen, geenien määräämä temperamentti periytyisi ainoastaan toiselta vanhemmalta, ei molemmilta, niin kuin useimmat muut ominaisuudet. Tämä ei kuulosta minusta oikein uskottavalta, koska jokaisen geenin kaksi eri alleeliahan peritään molemmilta vanhemmilta, ja käsittääkseni synnynnäiseen temperamenttiin vaikuttavat monet eri geenit. Muutkin useiden geenien säätelemät ominaisuudet, kuten pituus, älykkyys tai ihonväri, ovat jälkeläisissä peritty molemmilta vanhemmilta, ja usein välimuoto heidän fenotyypistään. Miksi temperamentin periytyminen toimisi eri tavoin? 

Lääketieteellisen molekyyligenetiikan dosentti Irma Järvelä, Helsingin yliopisto:

Temperamentti ei koskaan ole yhdestä vanhemmasta kiinni. Se periytyy aina monitekijäisesti molemmilta vanhemmilta, kuten kysyjä toteaa. Temperamentti ei myöskään ole yhdestä geenistä kiinni. Ei ole olemassa pelkogeeniä tai rohkeusgeeniä, vaan arkuuden, ulospäin suuntautuneisuuden tai muiden yksittäisten temperamenttipiirteiden takana on aina erilaisia geeniyhdistelmiä. Temperamentin periytymiseen liitetään tällä hetkellä kaikkiaan noin 700 geeniä eri geenialueilta ja temperamentti syntyy niiden yhteisvaikutuksesta. Mikä on äidin ja mikä isän vaikutusta, ei pystytä vielä erittelemään. Nämä samat geenit vaikuttavat myös muun muassa hermosolujen muovautumiseen eli plastisuuteen, pitkäaikaisen muistin kehitykseen tai aivojen muuntumiskykyyn erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. Ne yhdistetään lisäksi esimerkiksi synnynnäisiin riskeihin erilaisille riippuvuuksille ja addiktioille.

Kannattaa huomata, että geenit eivät silti yksin määrää temperamenttipiirteitä. Vain puolet temperamentista tulee geeneistä, toinen puoli on ympäristön vaikutusta. Ympäristötekijät voivat olla hyvin monimuotoisia. Uusimpien tutkimusten mukaan jopa vanhempien tulotasolla tai maaseudulla asumisella on vaikutuksia lapsen temperamenttiin.

Temperamentissa voi tapahtua muutoksia koko eliniän ympäristön vaikutuksesta. Stressin on todettu muokkaavan temperamenttia aikuisiällä. Joitakin ihmisiä stressi vauhdittaa, joitakin se lamaa. Voimme silti itsekin vaikuttaa omaan temperamenttiimme ja esimerkiksi stressinsietokykyymme tietoisella työskentelyllä: tunnistamalla ongelmakohtia ja opettelemalla uusia ajatus- ja toimintatapoja. 

Viimeksi muokattu 19.4.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä