31.3.2020

Voiko koronavirus kuolla saunassa?

Jos koronavirus on jo päässyt ihmisen elimistöön, voiko se enää kuolla saunan kuumuudessa? Kuoleeko se kuitenkin ihon pinnalta saunassa?

Akatemiatutkija Jussi Hepojoki, virologian osasto, Helsingin yliopisto:

Virukset ovat pikku pätkiä nukleiinihappoa, joko dna:ta tai rna:ta, jotka tarvitsevat isäntäsolun lisääntyäkseen. Ikään kuin koneita, jotka alkavat monistaa itseään nukleiinihappoon säilötyn datansa avulla tunkeuduttuaan solun sisään. Ne eivät voi kuolla, koska ne eivät ole varsinaisesti eläviä. Siksi tiedemaailmassa puhutaan kuoleman sijasta virusten inaktivoitumisesta.

Nukleiinihappo on viruksessa pakkautunut kapsidin tai vaipan sisään. Joillakin viruksilla on vaipan sisällä oleva kapsidi. COVID19-tautia aiheuttava SARS-CoV2 kuuluu vaipallisiin viruksiin. Se tarkoittaa, ettei se ole yhtä sitkeä kuin esimerkiksi proteiinikapsidin suojaama norovirus. Norovirus säilyttää kykynsä tartuttaa tauti jopa kuukausia, kun SARS-CoV2 voi säilyä
tartuttamiskykyisenä pinnan materiaalista riippuen tunneista neljään vuorokauteen. Se pärjää hyvin huoneenlämmössä, mutta on melko herkkä korkeille lämpötiloille. Laboratoriossa kasvatusliemessä sen kyky tartuttaa romahtaa suhteellisen nopeasti, kun lämpötila nousee 56 celsiusasteen. Silloin se alkaa menettää vaippaansa, hajota.

Ihmiseen SARS-CoV2 pääsee hengitysteiden tai limakalvojen kautta. Virusta on havaittu myös ulosteesta, joten tartuntaa ruoansulatuselimistön välityksellä ei ole toistaiseksi voitu sulkea pois.

Kehoon päästyään sen on tunkeuduttava isäntäsoluun hyvin nopeasti tai elimistön puolustusjärjestelmä tuhoaa sen. Kun virusta on elimistössä, suurin osa siitä on siis jo ihmisen omien solujen sisällä tekemässä pahojaan. Jos sen haluaisi tappaa saunomalla korkeassa lämpötilassa, tulisi lopulta todennäköisesti tappaneeksi itsensä ennen virusta.

COVID19-tautia sairastavan iho ei eritä virusta, mutta sitä voi päätyä iholle ysköksistä, aivastuksista, niistämällä tai riittämättömän wc-hygienian vuoksi ulosteista. Hyvin suurella todennäköisyydellä kuuma sauna tuhoaisi iholla olevan viruksen, mutta varmaa tietoa ei ole.

Sen sijaan tiedetään varmasti, että suihkussa saippualla peseytymällä iholla olevista viruksista pääsee eroon. Saippuat ovat hyvin tehokkaita torjumaan SARS-CoV2 –viruksen kaltaisia vaipallisia viruksia. Ne eivät vain irrota viruksia ihosta vaan myös hajottavat niille elintärkeän vaipan ja näin inaktivoivat niitä.  

Viimeksi muokattu 19.4.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä