23.8.2017

Voivatko ruskeasilmäiset vanhemmat saada sinisilmäisen lapsen?

Kysymys: Olemme jo pitkään riidelleet ystäväni kanssa siitä, voinko ruskeasilmäisenä saada sinisilmäisen lapsen, jos myös miehelläni on ruskeat silmät. Ystäväni on sitä mieltä, että todennäköisyys on erittäin pieni. Itse muistelisin lukion biologiantunneilta, että sinisilmäinen lapsi olisi hyvinkin mahdollinen, sillä voihan meistä molemmat kantaa sinistä geeniä resessiivisenä. Miten on? Kumpi on oikeassa?

Erikoislääkäri Tanja Saarela, Tampereen yliopistollisen sairaalan perinnöllisyyspoliklinikka:

Silmän iiriksen väri määräytyy sen melamiinipigmentin määrän ja laadun mukaan. Klassisesti ruskeasilmäisyyttä on pidetty dominoivasti eli vallitsevasti periytyvänä ominaisuutena ja sinisilmäisyyttä peittyvänä eli resessiivisenä ominaisuutena. Niinpä silloinkin kun vain toisella vanhemmalla on ruskeat ja toisella siniset silmät, lapsesta tulee yleensä ruskeasilmäinen.

Mutta vaikka molemmat vanhemmat olisivat ruskeasilmäisiä, lapsi voi saada siniset silmät - todennäköisyys vaihtelee sen mukaan, millainen perimä vanhemmilla on: nykyisin silmän iiriksen värin tiedetään olevan monitekijäinen ominaisuus, eli siihen vaikuttavat useat eri perintötekijät yhdessä.

Jos kummallakin vanhemmalla on erittäin tummanruskeat silmät, mahdollisuus saada sinisilmäinen lapsi on hyvin pieni. Mahdollista se kuitenkin on myös näissä tapauksissa, koska voi syntyä uusia mutaatioita. Sattumanvaraisen mutaation pitäisi osua silmän väriä määrääviin geeneihin.

Jos taas vanhempien silmät ovat vaalean ruskehtavat, heillä voi olla geeneissään ruskea-, sini- ja/tai vihreäsilmäisyyttä erilaisina yhdistelminä. Siksi todennäköisyys saada sinisilmäinen lapsi on heillä tuntuvasti suurempi. Silti sekin on pieni, arviolta 10 prosentin luokkaa.

Viimeksi muokattu 19.4.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä