7.7.2020

Miten rypsi ja rapsi eroavat toisistaan?

Kysymys: Miten rypsi ja rapsi eroavat perimältään toisistaan?

Vastaaja: Erikoistutkija Pirjo Tanhuanpää, Luonnonvarakeskus:

Sekä rypsi että rapsi ovat keltakukkaisia, ristikukkaisia öljykasveja, jotka kuuluvat Brassica-kasvisukuun eli hyötykaaleihin. 

Hyötykaalit ovat hyvin monimuotoisia ruokakasveja,  joiden joukossa on juureksia, kaaleja ja salaatteja sekä öljykasveja, jolloin kasvista käytetään siemenet.  Kasvigenomiikan termein voidaan sanoa, että hyötykaaleilla on paljon erilaisia morfotyyppejä eli muototyyppejä.

Rypsi (Brassica rapa ssp. oleifera) on hyvin läheistä sukua nauriille (Brassica rapa ssp. rapa) Sekä rypsi että nauris luokitellaan kasvitieteellisessä nimistössä luonnonvaraisena kasvavan peltokaalin (Brassica rapa) alalajeiksi (ssp = subspecies).  Peltokaalista on kehittynyt myös lajeja, joista syödään lehdet, esimerkiksi salaattikiinankaali (brassica rapa ssp. pekinensis).

Rapsi (Brassica napus ssp. oleifera) on puolestaan lantun (Brassica napus ssp. rapifera ) lähisukulainen.  Se on  nauriin ja kaalin (Brassica oleracea) risteytys kuten lanttukin eli vähän kuin lantun sisarus.  Kaali tai vihanneskaali puolestaan tunnetaan parhaiten muunnoksistaan (var. = variety),  kuten keräkaalista (Brassica oleracea var. capitata) , kukkakaalista (Brassica oleracea var. botrytis) ja parsakaalista (Brassica oleracea var. italica).

Rypsin ja rapsin sukujuuret ovat siis kietoutuneet yhteen monin tavoin:  Rypsin perimä on pitkälti sama kuin nauriin. Rapsissa on puolet nauriin ja puolet kaalin perimää. Lisäksi nauris ja kaalikin ovat keskenään samaa sukujuurta eli Brassica-hyötykaaleja. 

Sekä rapsin että rypsin genomi on selvitetty kokonaisuudessaan ja tunnetaan geenien tarkkuudella. Erot niiden välillä ovat hyvin pieniä.

Täsmällistä vertailua eroista on vaikea tehdä, koska varsinkin rypsi on hyvin monimuotoinen ristisiittoinen kasvi, joista on olemassa monia  hieman erilaisia lajikkeita.  Näin sen perimässä on eroja myös lajikkeiden sisällä.  Rypsistä on esimerkiksi jalostettu satoisampia lajikkeita  laajentamalla sen geeniperimää tietyillä rapsin ja sinapin geeneillä. Siitä on myös jalostettu kestävämpiä lajikkeita risteyttämällä sitä rehunaurislajikkeiden kanssa.

Lue myös:

https://www.aka.fi/fi/tietysti/kysy-tieteesta/rypsi-rapsi-vai-oliivioljy/#3ea14522

Viimeksi muokattu 19.4.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä