5.9.2018

Onko mahdollista, että norovirus ei kuole astianpesukoneessa?

Luin artikkelin, jossa näin väitettiin. Toisaalta on kerrottu, että norovirus kuolee puolessa tunnissa 65 asteessa? Kumpi väite pitää paikkaansa?

Yliopistonlehtori Leena Maunula, elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto, Helsingin yliopisto:

Ihmisen noroviruksen kasvattamisessa laboratoriossa on onnistuttu samaan vihdoin läpimurto vuosien yrittämisen jälkeen. Tutkimukset ovat vasta alkamassa, joten täsmällistä tietoa niiden selviytymisestä eri olosuhteissa ei vielä ole. Aiemmin on tehty lähinnä joitakin kokeita vapaaehtoisten sairastuneiden avulla, kun muita keinoja ei ole ollut. Tai tutkittu hiiren norovirusta, joka on lähin sukulainen.

Kun vuonna 2012 testattiin astianpesukoneen kykyä hävittää hiiren norovirusta ja kolibakteeria, norovirus osoittautui huomattavasti selviytymiskykyisemmäksi. Mutta vaikka astianpesukone ei pystynyt poistamaan kaikkia viruksia, se vähensi niiden määrää merkittävästi. Koska astiat tuskin sisältävät sairastuneen oksennusta tai ulostetta, joissa virusta on eniten, tulos on hyvin todennäköisesti aivan riittävä.

Mitä korkeampi lämpötila ja pidempi ohjelma valitaan, sen varmempaa se tietysti on. Virukset kuolevat 90 asteessa kahdessa minuutissa. Kun lämpötilaa lasketaan, aikaa on vastaavasti lisättävä. Siten 65 asteessa aika on tosiaan puolisen tuntia. Pesutulos perustuu toisaalta pesuaineen kykyyn irrottaa likaa, eivätkä ne useinkaan varsinaisesti tuhoa viruksia. Virukset irtoavat astioista ja huuhtoutuvat pois veden mukana.

Pestyjen astioiden sijaan paljon todennäköisempi tartuntareitti onkin astianpesukoneen kahva, jos kontaminoitunut henkilö kosketti sitä. Kodin pintojen, erityisesti wc:n pintojen, lisäksi tekstiilit ovat yleinen reitti. Norovirus ei lisäänny isäntänsä ulkopuolella, mutta se voi säilyä tartuttamiskykyisenä huoneenlämmössä jopa 12 vuorokautta, esimerkiksi matoissa, joista on hankala pestä riittävän tehokkaasti pois oksennusta tai ripulia.

Pesu- ja desinfiointiaineet tehoavat norovirukseen huonommin kuin esimerkiksi influenssaviruksiin, koska sillä ei ole lipidivaippaa. Näiden aineiden teho voi perustua viruksen lipidivaipan vaurioittamiseen. Pinnoilla noroviruksia tuhoavat parhaiten riittävästi klooria sisältävät pesuaineet, kunhan lika on ensin poistettu. Monien desinfiointiaineiden teho vähenee liasta. Etanoli- ja muiden alkoholipohjaisten aineiden teho on kiistanalainen. Siksi norovirusten poistamiseksi kädet tulee pestä aina ensin vedellä ja saippualla, pyyhkiä paperilla kuivaksi ja vasta lopuksi ne desinfioidaan käsihuuhteella.

 

Juttua päivitetty tammikuussa 2024, virheellinen tieto korjattu: Norovirus ei lisäänny isäntänsä ulkopuolella, mutta se voi säilyä tartuttamiskykyisenä huoneenlämmössä jopa 12 viikkoa (korjattu: vuorokautta), esimerkiksi matoissa, joista on hankala pestä riittävän tehokkaasti pois oksennusta tai ripulia.

Viimeksi muokattu 19.1.2024

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä