Siirry pääsisältöön
Facebook Twitter LinkedIn Email
5.9.2018

Onko mahdollista, että norovirus ei kuole astianpesukoneessa?

Luin artikkelin, jossa näin väitettiin. Toisaalta on kerrottu, että norovirus kuolee puolessa tunnissa 65 asteessa? Kumpi väite pitää paikkaansa?

Yliopistonlehtori Leena Maunula, elintarvikehygienian ja ympäristöterveyden osasto, Helsingin yliopisto:

Ihmisen noroviruksen kasvattamisessa laboratoriossa on onnistuttu samaan vihdoin läpimurto vuosien yrittämisen jälkeen. Tutkimukset ovat vasta alkamassa, joten täsmällistä tietoa niiden selviytymisestä eri olosuhteissa ei vielä ole. Aiemmin on tehty lähinnä joitakin kokeita vapaaehtoisten sairastuneiden avulla, kun muita keinoja ei ole ollut. Tai tutkittu hiiren norovirusta, joka on lähin sukulainen.

Kun vuonna 2012 testattiin astianpesukoneen kykyä hävittää hiiren norovirusta ja kolibakteeria, norovirus osoittautui huomattavasti selviytymiskykyisemmäksi. Mutta vaikka astianpesukone ei pystynyt poistamaan kaikkia viruksia, se vähensi niiden määrää merkittävästi. Koska astiat tuskin sisältävät sairastuneen oksennusta tai ulostetta, joissa virusta on eniten, tulos on hyvin todennäköisesti aivan riittävä.

Mitä korkeampi lämpötila ja pidempi ohjelma valitaan, sen varmempaa se tietysti on. Virukset kuolevat 90 asteessa kahdessa minuutissa. Kun lämpötilaa lasketaan, aikaa on vastaavasti lisättävä. Siten 65 asteessa aika on tosiaan puolisen tuntia. Pesutulos perustuu toisaalta pesuaineen kykyyn irrottaa likaa, eivätkä ne useinkaan varsinaisesti tuhoa viruksia. Virukset irtoavat astioista ja huuhtoutuvat pois veden mukana.

Pestyjen astioiden sijaan paljon todennäköisempi tartuntareitti onkin astianpesukoneen kahva, jos kontaminoitunut henkilö kosketti sitä. Kodin pintojen, erityisesti wc:n pintojen, lisäksi tekstiilit ovat yleinen reitti. Norovirus ei lisäänny isäntänsä ulkopuolella, mutta se voi säilyä tartuttamiskykyisenä huoneenlämmössä jopa 12 viikkoa, esimerkiksi matoissa, joista on hankala pestä riittävän tehokkaasti pois oksennusta tai ripulia.

Pesu- ja desinfiointiaineet tehoavat norovirukseen huonommin kuin esimerkiksi influenssaviruksiin, koska sillä ei ole lipidivaippaa. Näiden aineiden teho voi perustua viruksen lipidivaipan vaurioittamiseen. Pinnoilla noroviruksia tuhoavat parhaiten riittävästi klooria sisältävät pesuaineet, kunhan lika on ensin poistettu. Monien desinfiointiaineiden teho vähenee liasta. Etanoli- ja muiden alkoholipohjaisten aineiden teho on kiistanalainen. Siksi norovirusten poistamiseksi kädet tulee pestä aina ensin vedellä ja saippualla, pyyhkiä paperilla kuivaksi ja vasta lopuksi ne desinfioidaan käsihuuhteella.

 

 

Viimeksi muokattu 5.9.2018

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, joka kertoo yleistajuisesti Akatemian rahoittamasta tutkimuksesta.  Sivuille kootaan muun muassa tutkijahaastatteluita, tieteen yleisötapahtumia, tiedeuutisia ja tutkimuksesta kertovia taustajuttuja.

Seuraa meitä:
 
Facebook logo  Twitter logo  Youtube logo

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Suomen Akatemian logo

Lisätietoja Suomen Akatemiasta www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS