10.10.2018

Miksi saan päänsäryn, jos jätän päivittäisen kahvini juomatta?

Nautin päivittäin useamman kupin kahvia. Jos kahvinjuonti jostakin syytä jää väliin tai vähemmälle, huomaan saavani päänsärkyä. Mistä se johtuu?

Farmakologian professori Esa Korpi, Helsingin yliopistosta vastaa:

Kahvi sisältää kofeiinia, joka voi aiheuttaa riippuvuutta. Kofeiinin sietokyky on yksilöllistä. Noin puolet säännöllisesti joka päivä kahvia juovista saa vieroitusoireita kofeiinista, jos jättää päivittäisen kahviannoksensa väliin. Ja yhtä lailla myös kofeiinipitoiset kolajuomat tai energiajuomat voivat aiheuttaa samaa oireilua.

Oireet alkavat useimmiten iltapäivällä aamukahvin unohtamisen jälkeen ja kestävät pari kolme päivää. Pääsärky on tyypillisin oire. Se voi olla kovaakin, lisäksi voi väsyttää ja olo voi olla huono. Kun vieroitusoireet ovat alkaneet, kahvinjuonti ei välttämättä heti poista niitä, vaan ehkä joudutaan ottamaan särkylääkettä.

Vieroitusoireet liittyvät kofeiinin vaikutuksiin kehossa. Kofeiinilla on piristävä vaikutus, koska se estää adenosiinin vaikutuksia adenosiinireseptoreihin. Adenosiini on eräänlaista unihiekkaa, joka edesauttaa väsymystä ja unensaantia. Elimistömme tuottaa adenosiinia aivoissa hyvin monella aivoalueella adenosiinitrifosfaatista (ATP), joka on solujen pääenergialähde. Kun ATP:n määrä aivoissa vähenee ja adenosiini lisääntyy sekä sitoutuu adenosiinireseptoreihin, meitä alkaa väsyttää. Kehomme viestii, että nyt tarvitsemme unta, joka palauttaa ATP:n, käytännössä aivojen energiatason, taas ennalleen.

Kofeiini on adenosiinireseptorien antagonisti eli estäjä, joka kilpailee adenosiinin kanssa sitoutumiskohdista reseptoreissa. Siksi emme tunne väsymystä kofeiinin vaikutuksen alaisina. Kun kahvia nautitaan säännöllisesti, adenosiinireseptorit alkavat sopeutua kofeiiniin. Niiden toiminta muuttuu voimakkaammaksi ja samalla kahvin piristävä vaikutus laimenee. Jos elimistö ei sitten saakaan kahvi-/kofeiiniannostaan, adenosiinireseptorien toiminta on elimistölle liian voimakkaalla tasolla. Päänsäryn ja muiden vieroitusoireiden uskotaan johtuvan tästä.

Jos kahvinjuonnin lopettaa kokonaan, adenosiinireseptorien toiminta palautuu yleensä muutamassa päivässä ennalleen.

Lisäksi kofeiinilla on muitakin vaikutusmekanismeja, jotka voivat selittää vieroitusoireita, mutta ne tunnetaan huonommin.

 

Viimeksi muokattu 19.4.2023

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä