9.12.2021

Miksi, kun nukkuu vähän, on yleensä päivällä pirteä, ja jos on nukkunut kauan, päivisin väsyttää enemmän?

Tutkimusprofessori Mikko Härmä, Työterveyslaitos:

Kysyjän tilanne on erikoinen. Unen tarkoitus on palautuminen ja yleensä väsymys poistuu nukkumalla. On mahdotonta sanoa varmasti, mistä kokemus voi johtua.

Yleensä unen tarve on noin 7-8 tuntia yössä, mutta yksilöllistä vaihtelua on paljon. Pitkäuniset tarvitsevat unta yli 9 tuntia, lyhytunisille riittää alle 6 tuntia. Riittävän unen pituuden kriteerinä voi käyttää hyvää vireyttä ja kognitiivista suorituskykyä heräämiseen jälkeen. 

Syväuni on tärkein unen vaihe, jonka aikana aivot puhdistuvat ja virkistyvät.

Työterveyslaitoksen unilaboratoriossa tehdyssä tutkimuksessa totesimme, että ihmiset nukkuvat yleensä tarvitsemansa syväunen jo neljän ensimmäisen tunnin aikana. Vaikka sen jälkeen nukkuisi vielä pitkään, syvää unta ei enää kerry vaan uni jatkuu pääosin kevyen unen vaiheina ja REM-unena. 

Tämän vuoksi ihminen pystyy yksittäisinä öinä nukkumaan vähemmän ilman, että se vaikuttaa olennaisesti hänen vireyteensä. Mitä väsyneempi ihminen on, sitä tehokkaammin hän siirtyy nukkumaan syvää unta heti nukahtamisen jälkeen. Kysyjän tilanteessa voi olla kyse tästä. 

Väsymys pitkien unien jälkeen voi viitata myös unettomuuteen. Jos yli yhdeksän tunnin unien jälkeen on yhä väsynyt, unen laatu on luultavasti ollut huono. 

Huonolaatuinen uni saa helposti pitkittämään nukkumista. Ihminen yrittää nukkua lisää, mutta ei silti virkisty. Unen laatua voivat heikentää esimerkiksi monet sairaudet, stressi, kipu, huono nukkumisympäristö tai vaikkapa puolison kuorsaaminen. 

Kannattaa huomata, että hyvin pitkään nukkumiseen voi liittyä myös normaalia enemmän uni-inertiaa eli unenpöpperöisyyttä heräämiseen jälkeen. Kyse voi olla tästäkin, jos kysyjä on arvoinut vireyttään melko pian heräämisen jälkeen. 

Päiväväsymys voi liittyä yöunien lisäksi ihmisen vireystilan luontaiseen vaihteluun, joka myös noudattaa 12 tunnin sykliä. Olemme välittömästi heräämisen jälkeen väsyneitä. Sitten piristymme, mutta keskipäivällä lounasaajan jälkeen vireystila laskee hetkeksi. Puhutaan postlunch-piikistä, vaikka väsymys ei aiheudu pelkästään ruokailusta. Illalla väsymys taas lisääntyy ennen nukkumaan menoa. Yleensä unen puutteesta johtuva väsymys ei vaivaa vielä aamupäivällä vaan iltapäivällä ja illalla.

Viimeksi muokattu 3.1.2024

AKA_FI_vaaka_sininen_RGB.svg

Tietysti.fi on Suomen Akatemian sivusto, jolla esitellään yleistajuisesti tutkimusta ja tutkitun tiedon merkitystä. Suomen Akatemia on tieteen ja tutkimusrahoituksen asiantuntija, joka edistää tutkimuksen asemaa yhteiskunnassa.

Seuraa meitä:
facebook.svg youtube.svglinkedin.svg

Ota yhteyttä

Suomen Akatemian viestintä
viestinta@aka.fi

Lisätietoja Suomen Akatemiasta
www.aka.fi

SAAVUTETTAVUUS

Kysy tieteestä tietosuojaseloste (pdf)

Tietoja evästeistä